Kolko penazí potrebuje na mesiac za jedlo?

aknitka

no zuzuliiiika to bude asi tým, že asi obeduješ každý deň v meste nejaké menu (keď si písala, že stojí každý deň 3,30). u nás sa nik nestravuje v meste. každý deň obedujeme doma (ja som na materskej a manžel je živnostník, ale aj pred tým keď som chodila do práce som si nosila obed z domu, je to lacnejšie)ja som dnes napríklad zapekala karfiol a to budeme mať aj na zajtra (jedli sme traja - ja, manžel a dvojročný syn). a keď som to zbežne porátala tak ma to stálo cca tých 3,30 + príloha zemiaky + energia no a z karfiolu som urobila aj polievku a tú máme tiež na dva dni. a je to v podstate pre 5 ľudí (keď rátam malého ako 2 x polovičná porcia). mäso máme raz do týždňa (príp. len malému spravím častejšie). sladkosti nejeme takmer vôbec (sem-tam malý maslové sušienky), čo sa týka ovocia tak ja dojedám čo nepoje malý a manžel na ovocie moc nie je (0,70 EUR na deň a na osobu je dnes cca kilo ovocia a to sa mi zdá fakt prepych, aj keď odborníci tvrdia, že by sa ho malo zjesť toľko, ale keď peňaženka nepustí....).
a tiež sledujem letáky a potraviny v akcii. dá sa tým celkom slušne usporiť. nám tvojich 5000 SKK stačí na mesiac bohate a to sme trojčlenná rodina. dá sa povedať, že kupujeme takmer všetko, ale vždy pozerám na cenu.

zuzuliiika

ludia tak to by aj mna zaujímalo ako dokážete minúť do 100 eur, to je podla mna nemožné, predsa nebudem do konca života na diéte.
Tak vezmime si to:
obed stojí cca.3,30 Eura x 20 pracovných dní = to máme hned 66 eur
každý den nejaký jogurt máme 0,33 eura x 30 dní do mesiaca = máme 10 euro
každý den sladkosť 0,50 eura x 30 dní = máme 15 euro
ovocie môžme rátať tak 0,70 x 30 dní = 21 euro
to mám sama hned 112 euro, a kde sú ranajky, vecera??? hmm ja sama miniem minimálne tých 5000,- Sk na stravu a to nejem nič špeciálne
tak by som chcela vedieť čo jedia tí čo sa zmestia do 100 euro?

velmi vela

iste, to je na dlhsiu diskusiu. ja zijem v meste, takze neviem si dopestovat, no väcsinou nakupujem na trhu, od dedinskych babiek, ale ked nie je ta moznost, tak v hyperakoch. no je to lepsie, ako pozvat dieťa na hamburger a colu. a co sa tyka jogurtov, tak vylucne biele, do ktoreho primiesam banan a orechy.
no neda sa 100% zdravo stravovat, preto som na zaciatku pisala, ze sa stravujeme relativne zdravo. to by som fakt nemohla chodit do prace, ale venovat sa zahradke, chovanim zvierat, pecenim chleba a dokonca aj obilia, aby ten chlieb bol zdravy...
ale kebyze som sa aj stravovala 100%zdravo, moje dieťa pojde do tabora, ci na dovolenku, zje tam nieco, co doteraz nejedlo, tak je z toho problem. preto sa musime aj prisposobit a zas to neprehanat s tou 100% stravou. aby to nenarobilo viac skody, ako osohu

AdamKrt

velmi vela:

iste to robis v dobrej viere, ale niektore potraviny mozu byt aj problemom. Jogurty su dnes uz mrtve, pokial nemas zivu kulturu, ale nie len nejake sterilizovane a ze tam nieco primiesaju. Naviac staci si pozriet datum spotreby jogurtu a hned clovek vie, ze normalne nemoze takto cerstvy jogurt vydrzat... Plus casto to velmi ochucuju cukrom, sirupom.

Susene ovocie - to byva pokryte syrou, co zdraviu prospecne neni. Ak clovek nevie odkial ma tie potraviny, tak napr. zelenina a ovocie, aby vydrzalo sa musi tiez niecim postriekat, aby vydrzao prepravu napr. lodou.

Preto ma clovek najlepsie, ak vie, co si sam dopestoval. A jogurty - ak si robi sam zo zivej kultury, kde to samo prirodzene kvasi. Pripadne mliecne produkty z takych zdrojov, kde vie, ze su dobre spracovane, ale so zachovanim zivych kultur. Napr. original bryndza zo salasov /ale ozaj originalnu je tazko zohnat/, rozne syry atd. V niektorych horskych oblastiach sa pouzivaju este stare postupy a toto je zivy produkt. Mozno tak niekde v okoli Zazrivej, ci niekde na Liptove, ale aj v Polsku pri hraniciach. To clovek hned citi, ze je to rozdiel podstatny od toho, co kupi v hypermarkete.

AdamKrt

Ludske telo vacsinou nestravi vsetko. Pretoze ked sa nieco da do zaludka, zacne to travit a ked ma nieco nadbytok, tak to ide vonku. Preto napr. vo vykaloch najdu rastliny kopec zivin, pretoze telo neefektivne vyluci tieto ziviny, ktore nedokaze spotrebovat.

Preto moze stacit napr. miesto 1 rajciny, iba polka. Tak isto polka papriky, ale zato dopriat si rozmanito. Par kuskov uhorky, trosku cibuly, listok hlavkoveho salatu alebo cinskej kapusty /ta ja lacna a zdrava/, trosku cesnaku, oliva na platky atd atd. Par kuskov niecoho a jedalnicek je pestry a telo ma z viacerych latok ziviny a nie najskor hojno, potom ho***... :)

Ked to clovek takto pripravi, tak je z toho plny tanier a iba si dal stipku toho, stipku tamtoho, ale PESTRO. Mrkvicky napr. trochu nastruhat, bielu redkovku nakrajat na tenucke kolieska, por trochu nakrajat, ci cibulkovu vnat, pazitku, uhorku, cuketu, kalerab,....

Pretoze potom telo si moze spotrebovat z rozneho co potrebuje a nemusi plytvat, ze to vyluci zbytocne.

Naco kupit napr. kila zeleniny a jest potom kazdy den jeden druh vo vacsom mnozstve ? Co tak dat si menej a 3-4 druhy a na dalsi den podobne, ale ine druhy. Plus ovocie, napr. oblozena ovocna misa, ci ovocny salatik. Tak sa da dostat do tela viac a roznych zivin. Takze spaja sa uzitocne s uzitocnym... :)

Ked niekto dostane ale vela jedneho, na druhe mu uz nezostane miesto v zaludku a i tak to nestravi dokonalo. Tak naco plytvat aj pri traveni ? :)

velmi vela

AdamKrt/ pisal si tu na margo zeleniny, ze ju treba pokrajat na tenucko atd.., ale ja napr., nemam chut setrit na zelenine a ovoci, ja ju kupujem hodne, ale samozrejme, ze to aj zjeme. no u mna v nakupnom kosiku nikdy nie su sladkosti, ci lupienky a ine pochutiny, aj napriek tomu, ze mam dieťa. aj ked idem k niekomu na navstevu, kde su deti, tak im stale kupim ovocie, jogurty, ale nikdy sladkosti.

AdamKrt

Pecivo byva predrazene. Hlavne tie rozne male rozky, pletenky a podobne somarinky, ci akoze-zdravy chleba, ktory zdravy vobec neni, ale skor zafarbeny na oklamanie spotrebitela.

Clovek si moze piect v chlebopiecke vlastny chlebik za zlomok sumy a niekolkonasobne lepsi a kvalitnejsi a za sumu podstatne mensiu nez stoji najlacnejsi.

AdamKrt

Cuketova polievka alias falosna kuracia. Kremova cuketova polievka, cuketovy zeleninovy salat, zapekana plnena cuketa s masom, vyprazana cuketa v trojobale, cuketovy kolac s makom, lekvarom, alebo orieskami. Cuketovy kompot - nakladany v ananasovej stave. Cuketovo zemiakove placky alias podlesniky alias harula. Cuketovy nakyp na plechu, alias slany cuketovy kolac. Cuketovo-cesnakova pomazanka, alebo cuketovo-paprikova...
Cuketove susi plnene napr. chrenovo-masovou, alebo syrovou plnkou, ci falosnym biftekom...
-------
Apropo, tiez som zamestnany a byvam v bytovke a peciem si chlebik v chlebopiecke. Upiect, postat, rozkrajat na platky a zamrazit v mraznicke.

Zavarat sa da 1-2x do roka a potom uz vytahovat len zasoby. Lekvaru mame ste zasobu z pred 10tich rokov, co ho jeme pomenej...

ahaaha

Podľa mňa jedna osoba rovná sa nejakých 100 eur.... takže nejakých 25 eur na týždeň
Ale na začiatku týždňa sa spraví nákup, cestoviny, mäsko a tak, takže odrátam 10 eur.... no a podľa mňa 2 eurá denne na pečivo je dosť :) takže neviem, myslím, že takto sa to dá, navyše, ak sú dvaja, varí sa lepšie a to znamená, že aj tam sa to dá...
Ale zas chlapi zjedia viac, takže asi pre dvoch rátam mesačne okolo 25 eur :) Ak ste teda rozumní... no a za stravenky sa sem-tam zájde na večeru a je to :)