Chcela by som sa informovať u žien, ktoré prekonali tento zákrok a tiež, ktoré majú negatívne skúsenosti. Ja týmto procesom mám ešte len prejsť a mám z toho patričný strach. Na jednej strane chcem vedieť, či dieťa sa vyvíja správne, ale na druhej strane mám strach z rizík, ktoré tento zákrok prináša. Bola by som rada, keby sa zapojili aj ženy, ktoré po tomto zákroku potratili, pretože sa tejto možnosti bojím najviac. Som po 35-ke a v prvom trimestri som krvácala. Prosím, odpovedzte.
Amniocentéza
inana, aha, tak ty si az od nitry?
tak tam mozno su nejake ine postupy.no tak som zvedava ako pochodis na genetike a co ti povedia.daj potom vediet. no a na ten horskypark teda musis dobre pocestovat ,mozno aj 2 hodinky cesty od vas to asi potrva, vsak? v kolkatom tyzdni budes,ked na to sono pojdes?to budes mat asi vramci klasickeho morfologickeho ultrazvuku co sa robi v 2.trimestri.
Anie, kontakt som dostala do súkromnej ordinácie na Horskom parku. A to krvácanie nevedela ani doktorka, najskôr tam bola zrazenina a potom podľa všetkého námaha. Akurát sme maľovali a ja som sa pustila uložiť si knižnicu a umyť okná. Doktorka ma vtedy varovala, že pri najbližšom krvácaní mi ostáva len nemocnica a tak sa odvtedy šetrím. Takéto stavy som nepoznala pri prvých dvoch. To som ani nevedela, že som tehotná, len mi brucho rástlo. Ešte v ôsmom mesiaci som okná umývala a v deň pôrodu som jazdila na bicykli. Teraz ani ten bicykel neriskujem, radšej vytiahnem auto. Už sa tešíme na to malé, nechcem o to prísť. Ešte dúfam, že akonáhle budem cítiť pohyby, zas budem o niečo kľudnejšia. Aj to by už malo byť čoskoro, som v sedemnástom týždni. Zatiaľ ma doktorka upokojila, že je všetko v poriadku a rastie to, ako to má. Len na mne to ešte veľmi nevidieť. Bola som dosť pribratá pred otehotnením. A ešte jedna vec ma desí, pred troma rokmi som mala robenú plastiku krčka maternice. A na tú genetiku som zajednaná do Nitry, to je najbližšie k môjmu bydlisku. Vraj je to tam v pohode a správajú sa tam slušne. Ale to je z rozprávania, vlastná skúsenosť až v stredu.
inana :)
no ja mam skoro to iste,
a navyse aj vek ale i vysledky z triple testu trocha horsie dopadli,
ale ten strach som i tak neprekonala,lebo som zazila co som zazila,
aj s tym krvacanim ,aj ine
proste, nedalo sa.
tesim sa,ze si objednana k dr.Cunderlikovi.
a kam si sa objednala do nemocky ci do ambulancie v horskom?
tiez sa nam prihodilo :) a bolo to necakane prekvapenie
no a na genetiku sa kam chystas?
necakaj ze ti tam povedia ze ano ,alebo nie. tam sa chodi hlavne ked chces ist na amnio, musia ta oni odporucit. ak nechces-nemusis tam ist, pretoze sa dozvies, ze bez ohladu na vsetko, mas vekovu indikaciu a teda by si mala ist a mozno ze ti vysvetlia ake je riziko potratu 1:100 a ze si mozes dat urobit vysledky zrychlenymi metodami za ktore si treba priplatit,alebo standardne cakat 3 tyzdne.
a aj vies preco -teda dovod krvacania v 1.trim?
Anie, dik za Tvoj postreh. Doteraz mi tvrdili, že nepoznajú nikoho, kto mal po zákroku komplikácie, si asi prvá, ktorá sa s tým stretla. AFP mi vyšlo s nízkym rizikom postihnutia, ide skôr o vek. A v rodinnej anamnéze sa nevyskytli žiadne choroby látkovej premeny, ako ani chromozomálne odchýlky. Mám už dve zdravé deti a toto sa akosi prihodilo. Už som zajednaná u pána doktora Čunderlíka na koniec mája. Ide o to, že čo mi ešte povie na genetike. Viac-menej som už rozhodnutá tento zákrok nepodstúpiť, aj moja lekárka povedala, že ak by to záviselo na nej, každej žene by odporučila nepodstúpiť amnio. Idem tam tento týždeň, tak som zvedavá aj ja. U mňa vystupuje faktor krvácania v prvom trimestri a po dočítamí sa. že vtedy je riziko ešte vyššie, ma utvrdilo nepodstúpiť amnio.
inana, velmi dobre ti rozumiem, tiez som sa tym takto trapila pred asi 3 mesiacmi a zhanala vsetky mozne dostupne info. neviem ale odkial si. ano Dr. Cunderlik je vynikajuci na sonografie a este dr. Holan. ak xces dam ti kontakty,ale obaja v blave. v Ke je to dr. dankovcik.
a ako ti dopadli AFP?ci mas len vekovu indikaciu?
ja som nakoniec nikam nesla i ked to bolo velmi tazke a dlhe rozhodovanie,ale uz som v 7. mesiaci a i tak musim od 20 tt lezat koli komplikaciam a tiez som na zac, krvacala a vraj riziko k potratu je vtedy vyssie som sa docitala i ked gynekologovia tvrdia ze nie, ten strach z potratu bol prilis silny. Osobne som lezala s 2 kockami,ktorym zial po zakroku zacala odtekat plodova voda, takze ja som mala skutocne velky strach. no keby som nebola tak rizikova a nemala taketo skusenosti, urcite by som amnio podstupila.na druhej strane, i ked amnio odhali vela, nie vsak vsetky poruchy, len tie tazsie chromozomalne a nejakych par inych,ale i to je dost.
velmi dobre viem ako sa asi citis, takze drzim peste, nech sa spravne rozhodnes akokolvek,to ti zial nik iny nerozhodne a nech vsetko dobre dopadne.
ak xces kontakty na lekarov,daj vediet
Inana, vidno ze nie si vnutorne vysporiadana s tym, ako vnimat postihnutych ludi. Co nemyslim ako vycitku .. tym ako boli u nas za socializmu ukryvani v ustavoch s tym ma problem vacsina ludi. Toto sa zrejme prenieslo vychovou aj na tvoje deti, ako pises. Ktovie, mozno by pomohol otvoreny rozhovor s nimi ... mozno si iba myslis ze by sa takto spravali. Chcem vsak dve veci: 1) Ani vysledok amniocentezy ti nezaruci ze dieta je geneticky v poriadku. Navyse postihnute moze byt aj geneticky zdrave dieta (v dosledku traumy pri porode). 2) Amnio ti nepovie o miere poskodenia. Cize ako poskodene moze oznacit tazko postihnute dieta o akych pises, ale aj lahsie postihnute, ktore by bolo schopne stastneho zivota. Samozrejme konecne rozhodnutie je len na tebe. Skus si pozret tieto videa o postihnutych detoch (ktore by sa na zaklade vysledkov amniocentezy tiez nemali narodit) a ich rodicoch ... mozno pomozu rozhodnut, ci by si to zvladla (na sme.sk treba hodit do vyhladavania text "Zmena veľa znamená".
Maminkaa, ešte by som chcela reagovať na Tvoj názor.Sama hovoríš, že pracuješ s postihnutými deťmi a musíš vidieť, že väčšina detí s postihnutím končí v ústavoch. Ja sama bývam v blízkosti takéhoto zariadenia a viem, že za mnohými deťmi rodičia ani nepáchnu. Nehovorím, že by to bol môj prípad, ale tieto deti potrebujú 24-hodinovú službu a ak mám ďaľšie deti, tie sú práve tak o tento čas ukrátené. Ak bude dieťa v ústave, nebudem ho vychovávať ja a načo potom prežiť všetky tie starosti okolo tehotenstva a pôrodu. Ak si také dieťa nechám doma, moje ďaľšie dve deti ma budú nenávidieť, že som na ne uvalila toľko zodpovednosti. Skús sa pozrieť aj z tohto hľadiska na tieto veci. A to je fakt, že tieto deti potrebujú priveľa lásky.Okrem toho deti sú najhorší sudcovia a neviem, ako by priali moje deti, keby sa im v škole posmievali kvôli tomu, že akého súrodenca majú. Jedna je teraz v puberte a nie je nadšená z myšlienky, že bude mať ďaľšieho súrodenca a mladšia bude v puberte práve v čase, keď tretie by malo nastúpiť do prvého ročníka. A to je tiež ťažké.
Inana, v skutocnosti je ovela vacsie riziko ze potratis v dosledku amniocentezy nez pravdepodobnost, ze babo nebude v poriadku (hlavne ked ti vysli dobre krvne testy). Ja by som na amnio rozhodne nesla.
Veď najhoršie je to rozhodnutie. A čo sa týka rizík, vraj jedna zo sto žien potratí a tiež sa môže zaniesť infekcia, ktorá končí umelým prerušením. Táto vec sa do štatistík asi neuvádza. Medzitým som bola u doktorky, ktorá mi ponúkla náhradné riešenie, ak chcem mať istotu. Dala mi kontakt na pána doktora Čunderlíka, ktorý robí asi najlepší ultrazvuk na Slovensku. Tiež dokáže zachytiť každú odchýlku od normálu a je to bez rizika. Výsledky AFP testu mi vyšli na nízke riziko postihnutia.A uvidím ešte, čo mi povedia priamo na genetike.
je lahke milovat dietatko, ktore je zdrave a krasne a vidiet na nom kazdy den pokroky.. pracujem s postihnutymi detmi i s dospelymi a jedinym ich skutocnym utrpenim je, ked nie su milovani a je nimi pohrdane...oni si utrpenie svojho postihnutia neuvedomuju.. im "staci" ked im niekto venuje pozornost a lasku a maju plny a krasny zivot, preco by sme ich on mali pripravit.. treba len odvahu milovat i slabsich..