Chcela by som sa informovať u žien, ktoré prekonali tento zákrok a tiež, ktoré majú negatívne skúsenosti. Ja týmto procesom mám ešte len prejsť a mám z toho patričný strach. Na jednej strane chcem vedieť, či dieťa sa vyvíja správne, ale na druhej strane mám strach z rizík, ktoré tento zákrok prináša. Bola by som rada, keby sa zapojili aj ženy, ktoré po tomto zákroku potratili, pretože sa tejto možnosti bojím najviac. Som po 35-ke a v prvom trimestri som krvácala. Prosím, odpovedzte.
Amniocentéza
Prepáčte ked som spravila samé chyby,no detima nenchaju na pokoji.Nemohla som ešte raz v klude si prečítať čo som písala.Ahojte
anie-to ja taký priesvitný kružok.Nasadiť ti to vie len gynekolog.Pôvodne ma hospitalizovali,že sa mi otvára akože slabne krčok.Ja som chcela aby ma zašívali.Gynekologička moja mi to slubila ale podla mna chcela aby som sa tomu vihla.Ked už som tam poležala taký týžden,povedala že sa nedá,už je neskoro.Oni to dobre vedia do koľkáteho týždna sa dá.Potom ma ohlásili na vyšetrovnu a nasadili mi ten pesar.TO si predstav že sa ti tam nasejena ten krčok,nedovoli,vlastne ti to drží aby sa to dalej neotváralo.Bábo to tlačí,nehovorím že stopercentne nenastane pôrod ale ja som mala štastie.No ležala som v nemocnici.No ja som už mala skoro 35.Niekto ma ohováral že to preto ,lebo určite som mala bolakedy umelé prerušenie,no neni to pravda.Vydržalo to do 39-ho týždna aj niečo.Bábo bolo velké 3.95.Brucho mi stvrdlo ale ked som si lahla a vyložila nohy vysoko,bolo to dobre.Pri druhom dieťatku37 rokov,do nemocnice som neišla,sice na vlastnu zodpovednost.To isté.Otváranie krčka,30.týždni pesar nasadený.Lenže 32-hom t.neskoro v noci som sedela na wc,ak som sa tam trápila furt som mala tvrdu veľku spotrebu.Vyšlo to celé do wc.Muža som poslala za doktorkou,do mesta.No tá moja mala zlaté srdce.Odkázala mi vyložiť nohy čo najvyššie do rána a rano som mala ist do nemocnice do jej ordinácie.Prišla z domu,bola sobota,nemala službu.Nasadila mi tam väčší.Ked sa to tam zavádza toje len moment,chvílku to cítit.Vydrzala som s tým do 40-ho týždna,3,40 mala dcérka.Pritom som mala brať Salbutamol,Diazepan,NO-SPA tabletky.Viem ze to je veľa ale tie lieky dávali mamičkám aby nestvrdlo bruško aby nemali kontrakcie.Ešte aj vitamin Maternu,Magne B6.Pri prvom som veľa pribrala,pri druhom len 6 kg.Pesar sa odstráni len pred pôrodom,to len tak sa stiahne.No chvílku to štípe.Moja doktorka nechcela aby som zbytočne trpela.Keby ma zašila to by som musela byť v celkovej narkoze.Ani to nedrží viac,stehy tiež sa môžu uvolniť.Pred pôrodom ich treba odstránit tiež.Ja,ešte k tomu dodám.Nemala som ľahký život myslim počas tehotenstva.Pri prvom už mamu som mala veľmi choru,pri druhom nadránom mi zomrela ked potom večer ten pesar vypadol.No,raz predtým sa už stalo,že ked som išla z wc,niečo ma tlačilo.Dala som tam ruku a bolo to tam obrátené a vyčnievalo.Rýchlo som volala doktorke ale mali seminár.Tak som skusila to zatlačiť a išlo to.Druhý den som volala čo mám robiť či je to zle.Necítim tam nič?nie.Tak dobre nemusím sa ponáhlať je to na mieste kde má byť.Viac miesta tam neni.Nikdy som nemyslela že budem taká odvážna ale situácia bolá taká ,musela som niečo spraviť.Su v živote situácie ked treba rýchlo sa rozhodnuť.Takže tá zázračná vecička ma zachránila od predčasného pôrodu.Tej zlatej žene veru do konca dakujem za moje zdravé detičky.Takže hore hlavu,veľa optimizmu,ten môj príbeh nie je rozprávka na dobrý večer ale čistá pravda.
stela na genetiku posiela gynekolog-ak chces ale az po vysledkoch AFP, no nemusis tam ist. nerobia sa tam ziadne vysetrenia ci odbery,iba ak odber plodovej vody-amniocenteza-za tym ucelom sa tam vlastne chodi. amniocentezu indikuje a vyhodnocuje genetik-je to ich praca. odber robi gynekolog, moze i na oddeleni genetiky.
genetik stebou bude iba hovorit o amniocenteze
Ja som sa už tiež rozhodla. Odchýlky mám minimálne, takže to asi odmietnem. Som zvedavá na názor lekára, ale viac-menej tam nejdem. Odbijem si genetiku a amnio odmietnem. Ja mám tiež strach a je horší ako samotná možnosť, že bude to malé postihnuté. Okrem toho mi lekárka odporučila, ak nechcem amnio, aby som išla na sono do Bratislavy, čo je pre mňa asi lepšie riešenie. Doktor Čunderlík je vraj najlepší odborník na odchýlky cez UZV. A Stela789 najskôr musíš mať výsledky z krvných odberov. Ale tie sú hotové do dvoch dní. Ja som mala odber robený vo štvrtok a v pondelok už boli výsledky. A na genetiku som sa objednávala telefonicky.
hope, ja by som sa chcela spýtyť, tiež mám isť na genetiku do Nitry, amnio som odmietla moja lekárka povedala, že je to moja vec, ale čo vlastne robia nna tej genetike? Iba sa porozprávajú alebo aj nejaké odbery. A kedy ma tam pošle? Zajtra mi berú krv na AFP a BWR, takže to až potom, ke´d budú výsledky?
Dakujem , ja mám 40.
hope uz ti prisli aj vysledky?
Inana, ja som bola v tej Nitre aj na genetiku aj na amnio, minuly tyzden som mala 35 a je to nase prve babo, tiez som sa dlho rozhodovala no kebyze mozem vratit cas tak tam nepojdem urcite. komplikacie som nemala ale ten samotny zakrok ma moc vyplasil, na dalsi den rano som uz bola v nemocnici koli psychickemu pretazeniu, bala som sa o dieta, no p. Dr ma ukludnil, ale ola som 3 dni na infuzkach aby som sa upokojila. este dnes mi chodi mraz po chrbate ked si spomeniem na ten vpich. tiez som to mala len koli veku, sam doktor mi povedal ze naco tak strasia tie zeny koli veku, mala som minimalnu odchylku. tak potom daj vediet ako si dopadla v Nitre. pa
modrooka, dakujeme :)
este by ma zaujimalo to stym pesarom...
to pomaha na pootvoreny krcok?moc tomu nerozumiem, to si si vkladala nejak pravidelne a viac sa ti neotvaral. alebo aky je tam postup a dokedy. dakujem
Ja som mala o mesiac 35 ked sa mi narodilo 1.dieťa.Ked som bola potom u doktorky na kontrole,povedala mi:o rok,dva môže nasledovať bratček alebo sestrička.V tom prípade ma už pošle na amniocentézu.Po dvoch rokoch som ostala tehotná.Ani raz mi nehovorila,treba na amnio.AFP som mala v norme bola ticho.To som už mala 37 ked som ostala tehotná.Naštastie všetko bolo v poriadku,deti su zdravé.Riziková som bola len kvôli otváraniu krčka maternice.No to sme zvládli pesarom a oddychom.Určite keby som mala značné odchýlky tak by som išla na amniocentézu.Prajem vám všetkym aby to dobre dopadlo.
Anie, neviem nič ohľadne sona, len viem, že je to zamerané na vývojové chyby. A ak šťastie dá, do Blavy by sme to mohli stihnúť za hodinu plus cesta cez tie úžasné križovatky. Možno to šmykneme po diaľnici a zídeme dole na nábrežie a prejdeme cez Mlynskú dolinu. To bude asi najjednoduchšia cesta.Som objednaná v 20. týždni a dúfam, že to prebehne v poriadku. Bude tam so mnou aj môj muž, tak možno po prvýkrát uvidí to malé, ak ho pustia. A ja dúfam, že si pán doktor nájde toľko času, aby mi pozrel aj pohlavie. Tam sa celkom teším, zas to bude niečo príjemné. A myslím, že to bežné morfologické vyšetrenie sa robí aj v Nových Zámkoch, ale to spoplatňované nie je. Tu si to hradím sama, tak to asi bude niečo špeciálnejšie. To sa dozviem až koncom mája.