Socialna fobia

Príspevok v téme: Socialna fobia
AlexFizz

Ahojte vsetci, co mate socialnu fobiu!

Studujem psychologiu a chystam si pripravit maly vyskumcek k diplomovej praci s temou SF.

Touto cestou hladam vhodnych participantov buduceho vyskumceka.

Staci, ak sa vam chce zucastnit, pojde pravdepodobne o vyplnanie dotaznika/dotaznikov a podobne.

Pekny den!
-------------
Sociálna fóbia, sociálna úzkostná porucha - www.zdravie.sk

jajka001_

dnes ma napadlo/teraz stale rozmyslam o sf/ ako mi raz ktosi povedal, kto sa hanbi, ma prazdne gamby. ked som prehltla ten vyraz gamby, som si uvedomila, ze je to fakt. aj to ma posunulo vpred.
nikto ti nic neda, vsetko si musis vybojovat sama. aby si si to mohla vybojovat, musis sa vediet presadit, aby si sa mohla presadit, musis komunikovat. aby si mohla komunikovat, musis premoct strach...a sme na zaciatku :)
mne tieto hesielka do zivota dost pomahaju

preco

Ano aj ja sa citim zodpovedna za priebehy komunikacii. je to neprijemne. Ja sa ale citim zodpovedna aj za rozne ine veci.

jajka001_

alex ja mam tiez taky pocit ked sem pisem ci to vyznie tak ako to skutocne myslim, ci to nepokazim ;)
tiez si velmi davam pozor na to co poviem aby som niekomu tym neublizila, ked sa mi podari nieco blbe povedat tak ma to velmi mrzi
mam dni ked mam pocit ze uplne vsetko robim zle, vsetko co poviem a urobim, a potom dni ked som uplne v pohode.
alexis ktovie ako je to s tou povahovou crtou, ja si myslim ze je to sucast kazdeho cloveka u kazdeho v inej miere, a da sa s tym pracovat, takisto ako depku moze dostat hocikto
co vas tak najviac obmedzuje v zivote, ohladne sf?

___alexis___

Ahojte tak trochu som hladala na nete ci sa da z toho dostat. Hned som aj nieoc nasla referaty.atlas.sk
Mozno ste to uz aj videli, ale najviac ma z toho zaujala tato cast:
Ako sadá sociálna fóbia liečiť?
Napriek tomu, že rada ľudí jepresvedčená, že sociálna fóbia je rysom ich povahy, a tedasa s tým nedá nič robiť, nie je to pravda. Sociálna fóbia je dobreliečiteľná úzkostná porucha. Možnosti liečby sú v zásade dve, obe veľmiúspešné:

* liečba liekmi (antidepresíva)
* liečba psychoterapiou
Tak ja si mysli, ze mame nadej. Lebo kebyze to tak nebolo, tak uz ani zit nechcem radsej...

sedmokraska

ahoj, mas pravdu, u mna je to podobne.. napriklad ked ma niekto zlu naladu, automaticky usudim, ze to je kvoli mne a nech sa deje co chce, interakciu zvycajne hodnotim negativne, vzdy sa chytim nejakeho zavahania alebo naznaku nesuhlasu z druhej strany, pride na mna uzkost a casto sa stava, ze mi zacnu slzit oci a uteciem... som si vedoma, ze objektivne na to nemam dovod, co mi aj vsetci vysvetluju..najzbytocnejsia fraza je "prestan plakat"...ale ono sa to zbehne v mojom tele tak rychlo, je tazke to ovladat

AlexFizz

Ano, Zuzic, vsimla som si :)

Inak, dnes mi napadla jedna vec, pre mna dolezita: zistila som, ze casto sa citim zodpovedna za cely priebeh interakcie (komunikacie, stretnutia), akoby to vsetko bola moja zodpovednost, ako to vypali. Velmi lahko tym padom zneistiem a niekedy to prerastie az do blokov. Je to vlastne uplny nezmysel, ale zaregistrovala som, ze tak zvyknem prezivat strety. Mate to podobne?