a este jedna vec, co mne pomohla:
chodila som na kurz anglictiny, a ta americanka, co to viedla, mi povedala dve veci, ktore mi pomohli si uvedomit niektore veci:
1. you dont speak a lot, but what you say is always right - nehovoris vela, ale co povies, je spravne. tu som si uvedomila, ze ano, je to pravda, a ze to ze sa vyjadrujem len ked som si 100% ista ze mam pravdu, nie je celkom spravne. za prve, posobim dojmom, ze mudrujem. za druhe, normalni ludia kecaju a kecaju, o blbostiach, o nepodstatnych veciach, stale dokola rozoberaju to iste - co ale dokaze vyplnit cas, vytvorit urcitu atmosferu, pomaha vytvarat vztahy. takze radsej kecat o pocasi ako rozoberat len vazne temy...
2. you always try to be nice for everyone - vzdy sa snazis byt mila pre kazdeho - čo je tiez zle. pretoze dôlezite je byt sam sebou. vzdy bude niekto, komu sa pacit nebudes - tak to je. ked sa snazis vyhoviet kazdemu, nevyhovies nikomu. mat svoj nazor a vediet si stat za nim, aj ked sa to inym nepaci - byt sam sebou - to je cesta, ako byt spokojny sam so sebou, mat sebadôveru, na ktorej môzes zakladat, vo vztahoch, v komunikacii, v rozhodnutiach.