Červenanie - ako tomu zabranit?

Príspevok v téme: Červenanie - ako tomu zabranit?

Mojím problémom je červenanie - strach zo začervenania sa v určitých situáciách. Je to nepríjemné a trápne zároveň. Napr. červenám sa skoro vždy, keď sa ma niekto niečo osobné spýta, keď mám v spoločnosti povedať svoj názor, teda skoro vždy. Je to veľmi ponižujúce. Ak môžte pomôžte, ďakujeeeeeeem.
------------------------

anonym6

dobry den cital so mto tu co ste pisali da sa teda zo socialnej fobie dostat vyzera to tak... trpim nou uz asi rok a pol alebo rok ani neviem ... bol by som velmi rad keby sa nemusim vyhybat situaciam a byt normalnym 17rocnym chalanom ... skusim si kupit tu knihu od pana praska hadam mi pomoze a budem o5 normalny chalan lebo nemam ani dievca a uz ma to hneva chcem dievca ale bojim sa cervenania

gaviota

Spomínanú knihu nemám, mala som ju požičanú z knižnice. Keby v knižnici nemali práve tento titul, tak hľadajte niečo o kognitívno-behaviorálnej terapii, buď od Praška alebo aj iného autora, podstata by mala byť rovnaká. Chybou by bolo zamerať sa len na to červenanie, dôležitejšie je všimnúť si úzkostné myšlienky, ktoré pri ňom automaticky naskakujú, a ktorým 100 %-ne veríme ("určite sčervenám, všetci sa pozerajú iba na mňa, je to strašné, strápnim sa, nevydržím to ...), sú zavádzajúce a ktoré je preto potrebné spochybniť a nahradiť racionálnymi myšlienkami. Následne sa človek vystavuje obávaným situáciám dokiaľ vyvolávajú úzkosť. Vyhýbavé konanie (vyhnutie sa situácie alebo útek zo situácie)naopak posilňuje úzkosť a strach z týchto situácií do budúcna. Aj pre mňa bolo ťažké prijať toto riešenie, ale iné riešenie nie je, tak funguje naša psychika a aj na túto oblasť platí stará múdrosť predkov "čoho sa bojíš, toho sa chyť". To je v skratke obsah knihy, v nej je pravdaže všetko krok za krokom rozobrané, autor uvádza aj príbehy svojich "pacientov" z praxe. To neznamená, že sa teraz vôbec nečervenám,keď sa to stane, beriem to ako normálnu vec. Nedávno som mala mať v práci prezentáciu v cudzom jazyku pred našim vedením, kolegami ako aj hosťami zo zahraničia; ukážková situácia, ktorej som sa prednedávnom vždy obávala. Mala som pravdaže strach aj teraz, ale som si povedala, že aj keď očerveniem, tak sa nič nestane, najdôležitejšie je, aby som to odprezentovala do konca, čiže som sa zamerala na "čo" a nie na "ako". Prezentácia bola nakoniec v pohode, pri otázkach hostí som nečakane očervenela, ale snažila som sa si to nevšímať a riešila som situáciu. t.j. odpovede. Človek má vtedy nutkanie čo najrýchlejšie zdupkať, alebo aspoň od hanby pozerať kdesi do zeme, ja som sa však naučila, že vyhýbaním si to len zhorším, tak som milým hosťom pekne červená hľadela priamo do očí a snažila sa im v angličtine odpovedať akoby sa nič nedialo. Aj keď mi to nešlo na začiatku ktovieako súvislo, po takej minúte červeň aj strach opadol (krivka úzkosti zafungovala) a nakoniec z toho bolo celkom pekné popoludnie. A keď bolo po všetkom, nepripustila som si žiadne výčitky či pocit hanby za to úvodné červenanie, sú oveľa horšie veci, za ktoré by sa mal človek hanbiť. Najhoršie je, že obávaným situáciám prikladáme prehnanú dôležitosť, pričom iní si naše rozpaky ani nemusia všimnúť, alebo tomu nevenujú takú pozornosť, ako si myslíme. Takže hlavu hore, ide to.

karioll

v zasade je mi to jedno,ale sa iba tocite v kruhu a nic nevyriesite
ako som uz pisal,je to prehnana reakcia vegetativneho nervoveho systemu,cize sa neda ovladat volou.teda do urcitej miery sa da ale nedopadne to dobre,lebo on riadi tlak,tep,teplotu,dychanie a pod.no a terat si povies,ze budes vladnut ty a nie vegetativny nervovy system a co sa stane?volou prestanes dychat,odpadnes do bezvedomia a zasa zacnes dychat.
treba sa s ty naucit zit,nenasilne si zvysovat sebavedomie,vyhladavat situacie kedy sa cervenas,aby si telo zvykalo,cize taketo psychologicke techniky.urcite by som na takuto vec neuzival ziadne lieky,mozu sice pomoct slabe davky lexaurinu,alebo ineho anxiolitika,ale problem aj tak nevyriesia a po case su navykove

mupe

GAVIOTA
prosim ta kde tu knihu mozem este zohnat? Cez internet ked pozeram tak vsade je vypredana a nechysta sa vobec dotlac. Mozem si ju od teba kupit?

Nika1112

zuzic ja mam to iste ale musi byt neaké riesenie na toto nie??? presne to že som vonka s partiou a myslím na to kedy sa budem cervenat a čo sa ma kto opýta a neviem co odpovedat a červenam sa furt je to už hrozne koli comu je to tak???už sa namna pozeraju ako na debila, co myslíte jaja pomože ta kniha???????????????,

gaviota

Roky som s červenaním márne bojovala. Pomohla mi až kniha od Jána Praška: \"Trápi Vás nadměrný stud aneb jak prekonat sociálni fobii.\" Dovtedy som sa snažila vyhýbať situáciám, v ktorých som vedela, že sa budem červenať. Paradoxne riešenie je len v opakovanom vystavovaní sa takým situáciám. Pán Praško to v knihe pekne vysvetlil - celú \"logiku\" problému ako aj ako z toho von. A nakoniec sa priznal, že tým sám prešiel :) Červenanie je problémom oveľa viac ľudí, ako si myslíte, a v skutočnosti nie je takým hrozným problémom, ako to cítite a prežívate. A rozhodne nie je dôvodom, pre ktorý neísť na VŠ či vzdať sa svojich záujmov - bola by to veľká škoda!
Pre yana: psychiater môže čiastočne pomôcť liekmi, ktoré utlmia nervovú sústavu, ale samotné lieky bez psycholiečby problém neriešia. Odporúčam prečítať vyššie uvedenú knihu (autor je odborníkom v danej oblasti, dlhodobo sa venuje liečbe sociálnej fóbie, depresiám a mnohým ďalším psychickým problémom)alebo navštevovať terapiu u psychológa (mne stačila len kniha). Všetkým držím palce, hlavne sa nevzdávajte!