Ahojte, neviete mi poradiť či sa dá kúpiť kokosový olej aj niekde normálne v obchode? Lebo ho nechcem objednávať z internetu...
Kokosový olej
Získava sa mechanickým procesom z bielej dužiny zrelých kokosov. Panenský olej musí byť vyrábaný z čerstvej surovej dužiny. Tá sa z rozbitých kokosov vydlabe špeciálnou škrabkou a vytlačí sa z nej husté mlieko. Je možné použiť rôzne metódy pre oddelenie oleja z mlieka. Najkvalitnejší olej poskytuje metóda centrifugového odstreďovania. Výsledný olej má príjemnú vôňu i chuť s jemnými tónmi kokosu a pri teplote nad 25°C sa mení v číru kvapalinu. Pretože behom výroby nie je tento olej tepelne spracovaný, zachováva si všetky výživné hodnoty.
Kokosový olej je v rastlinnej ríši výnimočný tým, že je zložený z nasýtených mastných kyselín. Je veľkým darom tropickej prírody ľuďom!
kde to popisuje????
ja som nasiel len toto....
Bio Plante kokosový olej, panenský. V tropických krajinách, kokosová palma je tiež nazývaný "stromom na oblohe". Dorastá do výšky 30 metrov a je skutočnou súčasnou z neba, pretože všetko je použiteľné. Drevo sa používa na výstavbu, listy pre strešné krytiny a ovocie pre varenie, najmä na výrobu kokosového oleja. Kokosový orech nie je naozaj oriešok v pravom slova zmysle, ale skôr ovocie s kameňom. Ak chcete získať Bio Planete panenský kokosový olej vlákniny je najprv strúhaným na veľmi jemné prúžky potom rýchlo suší pri viac ako 27 ° C a keďže prvé lisovanie za studena na skrutku tlače. Panenský kokosový olej tuhne pri teplote 25 ° C a skvapalnieva, akonáhle sa zahreje.
ten kokosak z firmy Bioplanete popisuje vytlacanie oleja zo susenej kokosovej drene=kopry. Kokosova dren zrelych orechov , tj 18 mesacnych, ktore padnu na zem sami sa vytazuje tak, ze sa machetou rozseknu a na mieste nechaju susit(v tropoch, kde cast jemne naplesnivie a podobne) Kopra, tj susena duzina sa potom struha a vytlaca alebo extrahuje roznymi organickymi rozpustidlami.
Za studena vytlacana sa moze nazyvat virgin=panenska.A moze obsahovat zbytky plesni a toxinov z hnitia(aflatoxiny)
Vyssia kvalita kokosoveho oleja sa robi z duziny nezrelych kokosovych orechov, okolo 12 mesacnych, pre ktore musia vyliezt na stom a tam ich zoseknut.
Duzina nie je pevna, ale rosolovita, tato sa pomlie, zaleje vodou a necha kvasit niekolko dni.
Cisty extra panensky olej vyplave napovrch a tam sa zbiera(zhrna)
Tento ma velmi prijemnu kokosovu chut a vonu, chut nezrelej kokosovej duziny.
Takto vytazeny olej je samozrejme ovela drahsi, lebo je ovela nakladnejsie ho vytazovat.
Drviva vacsina potravinarskych a priemyselnych kokosovych olejov je zialbohu vyrabana z kopry.
Lilipop, predýchaj. Na tomto fore je 1000 pozitivnych nazorov na kokosak a jeden negativny...
Na tvar ho možeš davať každý deň, z praktickeho hladiska ho ja davam hlavne na noc, lebo cez deň budeš mastna. Resp. možeš dať cez deň a po par minutach tu mastnu vrstvu zotrieť servitkou, aby si nebol mastný.
Denzl
to ako dlho si pouzival/a ten kokosovy olej ze ti skodil som sklamana pretoze prednedavnom som si ho objednala... a ako casto sa to pouziva na tvar (teda ako odporucate)
objednala som si ho z bio-market.sk
dakujem za radu
ja pouzivam kokosak dlho, rozne druhy a ziadne upchavanie ani odlupovanie pokozky s ami nestalo, praveze bola hladucka, jemna, prijemna na dotyk a hlavne, bez chemie:) takze vrelo odporucam
sun- dakujem.
Mam tento a nemyslim,ze je nekvalitny.
www.bioplanete.com
RNG,
Urcite som nechcela spochybnit blahodarne ucinky kokosaku,citala som o nom vela,ale stretla som sa aj s takymto nazorom.Tiez ho zacnem uzivat.
Co ak zareaguje pokozka podobne...rozsiria sa pory,olupuje sa?
Upchanie porov mozu len pevne latky a kokosovy olej neoxiduje a netuhne pri teplote tela. Naviac kvoli svojej malej molekule prenika cez kozu do tela pomerne rychlo a v tele je uzitocny ako zdroj energie a pre svoje mierne antimikrobialne ucinky
pozri na -odkaz odstránený-