To je vám to fakt úplne jedno? Investujete tisíce mesačne do kozmetiky, ktorá je testovaná týmto nehumánnym spósobom, aj keď sú na trhu rovnako kvalitné výrobky ktoré netestujú. Veľmi Vás prosím, obmedzte kupovanie týchto výrobkov! Chápem, chceme byť krásne, máme svoje obľúbené značky, aleee... stojí to za to? Toľko utrpenia? Po internete koluje mnoho zoznamov firiem, ktoré testujú, ale veľa krát sa tieto firmy objavujú aj na netestovaných zoznamoch. Tak čomu veriť? Vybrala som značky, ktoré su najobľubenejšie a ktoré na 99% testujú:
COTY- ČIŽE RIMMEL, ASTOR, MISS SPORTY
COLGATE-PALMOLIVE
GILETTE
JOHNSON
PANTENE
ALWAYS
PAMPERS
CAMAY
REXONA
DOVE
LUX
TIMOTEI
MAX FACTOR
SCHWARZKOPF
LOREAL(OKREM MAYBELLINE- TÁ NETESTUJE, A GARNIER POUŽÍVA IBA IGREDIENCIE TESTOVANÉ NA ZVIERATÁCH)
Viac zoznamov si môžete vygoogliť.
Samozrejme, ale neverím, že všetky firmy ktoré prehlásili že netstujú to aj fakt dodržiavajú.
Vynasnažte sa kupovanie týchto výrobkov aspoň obmedziť!
Ja osobne som si obľúbila dekoratívnu kozmetiku Maybeline, ktorá pravdepodobne netestuje. A na telo používam RYOR ktorý netestuje vôbec.
INŠPIRUJTE SA!
ďakujem
Kozmetika - testovanie na zvieratách
niektore odobrne veci, ked aj nebudes rozumiet su vysvetlene aj v slovencine, lebo niektore nazvy nemaju slovenske ekvivalenty..treba potom len dat do googlu dane slovo(mozno sa ti vyhodia aj nase prednasky:)
ved to, že z tých zahraničných je ich veľa odborne napísaných a aj keď študujem anglinu, je to na samovraždu niečo také doslova prekladať.. preto by som privítala niečo polopatisticky podané.. ale vďaka za info (:
polnohospdodarstvu sa nevenujem.(zatial len vypomaham v jednom labaku), ale ak chce biopestovatel mat take vynosy ako nebiopestvoatel musi obrabat ovela vacsiu cast plochy, obrabanim sa poda znehodnocuje, ak ju naspat znova neobohacujes(hnojenim) oranim sa urodnost znizuje(ak nedodavas nove vrstvy ornice aspon), teda musi byt zabrana a potom ciastocne likvidovana ovela vacsia plocha napr luky ci lesa, teda az take eko to nie je, bolo to v nejakej studii, ale neviem presne kde..okrem toho, kedze nie su nijako osetrene rychlo podliehaju skaze, takze ani ekonomicke to nie je, preto za to pytaju take peniaze, aby sa im to vratilo(myslim za bio, o tom ako na svk aj biopestvatelia klamu, hovorit nebudem), take bio chovy su ale na druhej strane fajn, ovela lepsie ako, ked su tie zvierata pozatvarane cely zivot niekde natesno..
fuhh a knihy noo..biotechnologie, prednasky ci Pubmed (ten je na nete ak vies anglicky), len niektore clanky su platene, pripadne nature alebo science direct, tam sa plati, ak si z Ba, da sa vybavit vzdialeny pristup cez cvti(to daj do google), ale niektore clanky su fakt zlozite a ak to pisu amici strasne vedecky podane, najdes vyskum o vselicom..tak zelam uspesne hladanie:)
áno, máš pravdu. ja som mala včera takú bojovú náladu. preto sa ospravedlňujem, ak ten koment vyznel divne..
poľnohospodárstvo. pre laika je asi najjednoduchśie označiť to tak, ako si povedala. ja o tom viem len z netu, napr. ecotrend.sk a pod. tam je o tom niečo popísané. ale keďže som nakoniec nešla na výšku, odbor, ktorý sa (aj) tomuto venuje, tak moje vedomosti sú chabé.
ak máš neajké linky alebo knihy, kde by som sa dozvedela viac, tak napíś. rada si o tom prećítam..
nie je vsetko take jednoduche, vela veci sa testje na bunkovych kulturach, nie len co sa tyka kozmetiky, lenze u vela veci to inak nejde, ako iba na myskach ci potkanoch, ani nejde o tie ekonomicke hodnoty( KO myska jedna stoji cca 4 tisicky este slovenske), niektore aj viac, podla toho ako su chovane(sterilne podmenky, filtrovany vzduch), ine mysky by pokus mohli sreslit a vysledok by nebol reprodukovatelny, napr casto sa pouzivaju iba samcekovia, lebo su citlivejsi, jeden taky pokus nie je lacna zalezitost..okrem toho nez sa nieco dostane vobec ku klinickym skuskam je k tomu dlha cesta schvalovania
este otazocka: co je pre teba pojem ekologicke polnohospodartvo??(len nepovedz, ze biopestovanie plodin, lebo sa zasmejem)
ja to chápem. veď ja s netestovaním súhlasím (: preto som tam napísala to s tým negativizmom. snažím sa obmedziť nákup testovaných výrobkov na minimum (aj lieky).
a takisto, čo sa týka životného prostredia, ekologické poľnohospodárstvo, triedenie odpadov atď atď. súhlas. veď aj tak je na tejto planéte dosť bordel, či to, že si nevážime život, svoj, iných, ľudí, zvierat, kašleme na to, čo bude o pár rokov(aj ja to robím, ale snažím sa to čo robím zle odstraňovať a keď sa to "nedá", tak aspoň vybalansovať niećim dobrým)..
preto, kebyže je systém postavený na iných hodnotách, boli by sme zdravší a ani tie lieky by sa nemuseli testovať na zvieratách.. veď, vlastne ani teraz by sa to tak už nemuselo robiť. ale ide o prachy.. zabiť zviera ťa vyjde lacnejšie ako zdokonaliť sa v oblasti genetiky a vyklonovať ľudské tkanivá a bunky.. čo je zas ďaľšia problematická téma..
a, že tým zoznamom som myslela firmy, ktoré pôsobia na slovensku..
lenye testovat lieciva, ktore ti mozu zachranit zivot a kozmetika, ktora nie je v zivote cloveka dolezita je rozdiel
hm, ja by som raz v živote už konečne chcela vidieť zoznam firiem, ktoré netestujú, ani ingrediencie neboli testované na zvieratách. ale tie s certifikátom. nikde to neviem nájsť.. tie, čo to čestne vyhlasujú, tie ma naozaj nezaujímajú. a inak, keď sú tu nejakí fajčiari (aj ja som a chcela by som raz prestať, dúfam, že sa zadarí), tak keby ste videli, alebo ak ste už videli, tak mi dáte za pravdu, čo robia so zvieratami - aby testovali dopad pasívneho fajčenia - naozaj strašné. a lieky sa tiež testujú na zvieratách.. je to trošku rozsiahlejšie pôsobenie krutovlády ľudí, ako len oblasť kozmetiky.. nechcem aby tento príspevok vyznel prehnane negatívne, ale..
no ako vidím, o túto tému už pekne dlho nikto nezakopol... tak som tu ja :P
Všimla som si, že ľudia ktorý kupujú testujúcu kozmetiku, sa väčšinou bránia takýmito argumentami:
Kde mám brať peniaze na netestovanú kozmetiku? Nie každý má na Laveru-A čo napríklad Alverde? Bežne ju dostať v DM a je ešte lacnejšia ako normálna testovaná.
Prírodné netestované výrobky su menej kvalitné, nie som s nimi spokojná-u mňa je to skôr naopak(veď Alverde 4-ever:D), ale môžte si kupovať aj chemické značky, len nech netestujú.
Skade máte istotu, že daná firma netestuje a je prírodná?- existujú rôzne certifikáty, a aj značka zajačika na výrobku
Takže podľa mňa sú všetky takéto otázky len výhovorky, a nepodarené! Ale ak máte ešte niake, tak ich napíšte! Ale hlavne si vstúpte do svedomia prosím!