Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vitamin C - Kolko, kedy a preco?

Príspevok v téme: Vitamin C - Kolko, kedy a preco?
damian

Tato tolko diskutovana tema na seba nechala dlho cakat. Kedze pravda o vitamine C je silne tabuizovana, je treba veci uviest na spravnu mieru.
Na zaciatok uvediem par faktov:

- Vsetci cicavci OKREM CLOVEKA produkuju vlastny vitamin C
- napr. koza produkuje denne 12000mg vitaminu C, pricom sa pri stresovom zatazeni produkcie niekolkokrat znasobuje.
- Clovek ma geneticku poruchu, kvoli ktorej stratil dolezity enzym, ktory zabezpecuje premenu glukozy na vitamin C
- V 70 rokoch nositel dvojnasobny Nobelovej ceny Dr Linus Pauling meral hladinu vit C u cicavcov. Priemer na 1 kg vahy cicavca bol 50 mg vitaminu C, co je pri 60 kg cloveku 3000 mg. Odporucanie Paulinga bolo prijimat minimalne 3000 mg vit C denne. Pauling dokazal, ze tieto davky su pre cloveka bezpecne a potrebne.
- Najvysie podane davky u cloveka boli 300 gramov vit C vnutrozilovo v priebehu 24 hodin. Bez komplikacii a vedlajsich ucinkov.
- Vit C vo vysokych davkach je vseobecnym efektivnym liekom, pouziva sa takmer pri kazdej chorobe.
- Vit C nesposobuje ziadne oblickove kamene.

lujziara

Jasné, že ee. Že je veľmi podstatné, čo kúpime, čo berieme. Čo dávame deťom. Predsa treba sa zamerať na to, či chceme céčko pre seba alebo pre deti.
Najmä podľa mňa teraz pred školským rokom je veľmi podstatné na to začať myslieť!

peter38

Ahoj viete mi poradit kvalitny vitamin C . Prípadne ester C ? Vitamin stačí aj v práškovej forme 1000 mg ? K tomu sa chystám kupit bioflavonoidy . Každá tableta obsahuje 500 mg bioflavonoidy . Poznáte niečo lepšie prípadne práškovu formu ? Je to dobré takto užívat ? Pomer : množstvo C ku bioflavonoid 1:1
Ak je to zlé prosím poradte ako čo najefektívnejšie užívat pravidelne Vit C
Ďakujem

Katka75

zdravim, vie mi niekto erudovany odpovedat ci je lipozomalny vitamin C najucinejsia forma, co sa tyka vstrebatelnosti - vyuzitia organizmom... nasla som na jednej stranke, citujem "Lipozomálny vitamín C (LZC) je novou formou, kde je kyselina askorbová obalená (nekapsulovaná) fosfolipidovými nano-bublinkami (lipozómami). Lipozóma chráni vitamín C pred degradáciou a umožňuje rýchlejšie a účinnejšie vstrebávanie (až 5- 6× oproti iným formám), vyššiu dosiahnuteľnú hladinu v plazme a aj lepší prestup dovnútra buniek, čo spolu prináša farmakologické možnosti, aké nemá žiadna iná ústne podávaná forma vitamínu C. Zároveň je lepšie tolerovaný tráviacou sústavou."... taktiez sa tam pise, ze "ústny LZC môže byť v určitých prípadoch účinnosťou ekvivalentný 5-6× vyššej intravenóznej dávke AS"... fakt je taky ucinny? chcem sa uistit kvoli jeho vyssej cene. Chcem uzivat ako prevenciu, jeho obsah je 1200 mg/12ml co je ODD, cena za 200ml je 12€... pripadne poradte nejaky ekvivalent s nizsou cenou... vdaka