prosim vas, pomozte mi:(
uz je to piaty den co sa nemozem vyspat.. nikdy som taketo problemy nemala, len teraz po prazdninach ako zacala skola sa to vsetko zacalo.. idem si lahnut do postele, mam chut spat, moje telo je uz strasne unavene, ale mne sa neda zaspat.. telo je unavene, ale mysel a mozog pracuju na plne obratky a to ma nuti byt hore.. najhorsie je, ze mne sa k tomu pripleta aj busenie srdca a potom k tomu sa viaze aj problem, ze sa strhavam na to ako strasne busi a tazko sa mi dycha.. je to nieco strasne, fakt nikomu neprajem zazit a uz je to 5 den co sa to opakuje:( cez den sa nemozem preto sustredit, som strasne unavena, citim sa strasne slabo, hlava ma boli.. ale vecer sa to zopakuje, aj ked som velmi unavena, neda sa.. poradte mi, co mam robit alebo nejake volnodostupne lieky, ktore ked uzijem, tak sa mi naisto podari zaspat a nebude ma uz nic rozrusovat.. velmi prosiiim.. dakujem!!!
Nemozem spat
Mne ani tie knihy nepomáhajú :D Ja sa práveže ešte viac do toho čítania zahĺbim, keď ma dej baví a vtedy už duplom nezaspím :D
na nespavost je dobry melatonin ked sa uziva,alebo obmedzit modre svetlo hodinu pred spanim a precitat si namiesto toho nieco.
Mne celkom dobre zaberá aj keď mám cez deň väčšiu aktvitu ako zvyčajne stačí fakt len nejakých 10-15 minút cvičenia a to telo tým že nie je na to zvyknuté to unaví.
Presne tak. Treba si usporiadať v prvom rade myšlienky. Podľa mňa niekedy aj čítanie knihy dosť dobre pomôže pri zaspávaní.
ak je clovek vystresovany, ma psychicke problemy a podobne, tak mu nepomoze ani obmedzit modre svetlo. to je proste tak.
mne velmi pomaha vypnut vsetku elektroniku aspon hodinu-hodinu a pol pred spanim, necumiet do mobilu, zobrat si radsej knizku, uvarim si nejaky cajik na upokojenie a spim ako nic.
znie to, že trpíš stresom alebo úzkosťou, čo môže narušiť spánok. Skús pred spaním relaxačné techniky, ako sú dýchanie, meditácia alebo ľahké strečingové cvičenia. Taktiež pomáha vypnúť elektroniku hodinu pred spaním a vytvoriť si príjemné prostredie v spálni. Ak problémy pretrvávajú, poraď sa s lekárom, ktorý ti môže predpísať vhodnú liečbu alebo odporučiť ďalšie kroky. Veľa šťastia a dúfam, že sa ti podarí nájsť úľavu!
ta rutina pred spankom nie je tiez na skodu. ved predsa aj samotnym malym babatkam by sa mala takato rutina vytvarat a dodrziavat aby sa ich organizmus prichystal na spanok.
mrzí ma, že máš takéto problémy so spánkom, a chápem, aké to môže byť frustrujúce a vyčerpávajúce. Tu je niekoľko tipov a rád, ktoré by ti mohli pomôcť zlepšiť spánok:
Rutina pred spaním:
Skús dodržiavať pravidelnú večernú rutinu. Choď spať a vstávaj každý deň v rovnakom čase, aj cez víkendy.
Pred spaním sa vyhni svetlu z obrazoviek (telefón, počítač, televízia) aspoň hodinu pred spaním. Modré svetlo z obrazoviek môže ovplyvniť tvorbu melatonínu, hormónu spánku.
Relaxácia a meditácia:
Skús pred spaním vykonávať relaxačné techniky, ako je hlboké dýchanie, meditácia alebo jemné strečingové cvičenia.
Môžeš vyskúšať aj aplikácie na meditáciu alebo relaxačnú hudbu, ktorá ti pomôže upokojiť myseľ.
Teplý kúpeľ alebo sprcha:
Teplý kúpeľ alebo sprcha pred spaním môže pomôcť uvoľniť svaly a pripraviť telo na spánok.
Obmedzenie kofeínu a alkoholu:
Vyhni sa kofeínu a alkoholu aspoň 4-6 hodín pred spaním. Tieto látky môžu narušiť spánkový cyklus.
Voľne dostupné lieky a prírodné doplnky:
Môžeš vyskúšať voľne dostupné lieky alebo prírodné doplnky, ktoré podporujú spánok, napríklad melatonín. Pred ich užitím sa poraď s lekárnikom alebo lekárom.
Ďalšou možnosťou sú bylinné čaje s upokojujúcimi účinkami, napríklad čaj z harmančeka, valeriány alebo medovky.
Fyziologické faktory:
Uisti sa, že máš v spálni príjemné prostredie na spanie - tmavé, tiché a chladné miesto.
Kvalitný matrac a vankúš môžu tiež výrazne prispieť k lepšiemu spánku.
Zápisník myšlienok:
Ak máš pocit, že ti myšlienky neustále bežia hlavou, skús si viesť zápisník. Pred spaním si zapíš všetky starosti, plány alebo nápady, ktoré ti prichádzajú na myseľ. Môže to pomôcť uvoľniť myseľ a znížiť úzkosť.
Ak sa tvoje problémy so spánkom nezlepšia, je dôležité konzultovať situáciu s lekárom. Niekedy môže ísť o príznaky úzkosti alebo iných zdravotných problémov, ktoré potrebujú odbornú pomoc.
Držím ti palce, aby sa ti podarilo zlepšiť spánok a cítiť sa lepšie. Nezúfaj, určite nájdeš riešenie.