Ako vybrat kliešta

yorkshir1810

prosím potrebujem poradiť, mám 2 ročného yorkshira a má kliešťa pri ústach, skúšala som to vybrať pinzetou ale yorkshir sa nedá. Pokúšali sme sa mu to vytiahnuť ale nikomu sa nedá , keď vidí že mu to idem vytiahnuť pinzetou tak sa nedá . hryzie a vrčí, je mi jej strašne ľúto a bojím sa že zomrie. Potrebujem rýchlu radu lebo psík je na mňa veľmi naviazaný a často mi lezie aj do postele a mne je to nepríjemné keď má na sebe kliešťa a leží mi v posteli... prosíííííííím

hanka9

Ako odstranit kliesta z cloveka?

Na prisatého kliešťa dáme malý poskladaný chumáčik vaty navlhčený v slabom mydlovom roztoku a prelepime leukoplastom. Zhruba po 15-20 min odlepíme a kliešť by mal byť vo vate. Pokiaľ nie, pokus ešte opakujeme 1-2x. Ak sa toto ani pri opakovaní nepodarí ( kliešť nie je vo vate ), dokážeme aspoň to, že kliešť je už skoro na vrchu, čiže ho úplne ľahko odstránime. Tento spôsob sa mi vidí asi najviac.

hanka9

Podľa dostupných zdrojov zo 650 známych druhov kliešťov bolo zistených u nás (SR) 17 druhov, z ktorých asi 6 napáda hospodárske a iné zvieratá.

Z nich najvýznamnejší je kliešť obyčajný ( IXODES RICINUS L.), ktorý má široké spektrum hostiteľov a je u nás jediným druhom intenzívne napádajúcim i človeka. U nás voľne žije približne do výšky 800 m n. m . Aktívnym sa stáva pri teplote asi 10 stupňov C. Tento prenáša priamo na človeka pôvodcov tkzv. Lymskej choroby a kliešťovej encefalitídy. Novo je zistená vedcami aj ďalšia choroba baktériou Anaplazmóza. Touto chorobou je údajne nakazený zhruba každý dvadsiaty kliešť.

Aj keď nie je nakazený každý kliešť, odhaduje sa, že v SR na LB každoročne ochorie asi 500 osôb. LB je infekčné epidemické ochorenie s komplexom rôznych symptónov v troch štádiách. I keď na LB údajne vakcína ešte neexistuje, lieči sa
antibiotikami ( čím skôr, tým lepšie). Pri KE ochorenie môže prebiehať v dvoch štádiách. Liečba pozostáva okrem podporných liekov antibiotikami ( proti prípadnej bakteriálnej infekcii ).

Ako sa chrániť proti kliešťom?
Aktívne: Očkovaním ( očkuje sa trikrát v jednotlivých časových odstupoch )
Pasívne: Zvýšiť dávku vitamínu B1 Thiamín
Konzumácia cesnaku, prípadne cesnakových tabliet
Repelentné prípravky ( aj isté druhy kozmet. Prípravkov )
Urobiť odvar z rozmarínu s pridaním octu ( natierať )
najmä proti komárom
Nosiť svetlé oblečenie ( nohavice zasunuté v ponožkách, dlhé rukávy – zapnuté

Po každom návrate riadne vyprášiť oblečenie! ( nie v byte ) a pred sprchovaním DOKLADNE POPREZERAŤ CELÉ TELO! Pred týmto je dobré poznať a hlavne zapamätať si všetky materské znamienka na tele, čo uľahčí identifikáciu prípadného kliešťa.

Zdroj: materiály virologického ústavu SAV (BA) RNDr. J. Řeháčka RrSc, časopisy PaR

Mgr.Královič

Tu máš krok za krokom ako vybrať kliešta aj s ilustračným videom. Takto som už vybral desiatky klieštov bez návštevy Veterinára.
propet.sk

blablablabla

Prosim pomôžte mi. Mam psa yorkshirskeho teriera a ma kliesta. Ma ho tesne nad okom tak ze co mam robit lebo sa bojim ze zomrie. Lebo ma iba 7 mesiacov. Prosim pomôžte mi ja mam iba 10 rokov.