Studium medicíny

Príspevok v téme: Studium medicíny
eliška321

Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.

dregon teeth

jajkafr: Lekár je ten čo má výsledky. Na Slovensku sú len doktori čo nevyliečia ani nádchu. Keď si myslíš že budeš pomáhať ľuďom, tak si riadne trafená.

dr_haus: Úplný súhlas.

dr_house

lenuliatko,uchvátil ma tvoj prispevok,choď na gymnázium(školu 20. storočia),medicína na slovensku dosahuje slabú úroveň,takže sa ti to tu ani neoplatí študovať už len pre naše nemocnice,ale nech sa páči,PS:nemusíš reagovať do tejto témy už nenazriem.

jajkafr

dragon
prečo máš taký názor? ľudia ktorý chcú študovať medicínu a pracovať ako lekári majú asi dôvod prečo to chcú robiť... napr. u mňa to je životný sen, chcem pomáhať ľuďom medicína je veľmi krásna veda a je krásny pocit ak vieš a pomôžeš niekomu, ale to by si musel zažiť

Barbie29

aj ja som absolvovala prijimacky na 3 skoly (masarykova v Brne, JLF martin a LF UK v BA) a moj nazor je, ze pripravne kurzy su uplne zbytocne pre ludi, ktori maju ako tak jasno vo vypoctovych prikladoch anorganickej chemie. to je asi jedine, co moze ten kurz priniest, ale inak si myslim, ze je lepsie zohnat si doucovanie od ucitela chemie na SŠ, pretoze toto je tusim ucivo 1. rocnika na strednej. ostatne veci netreba ani tak chapat, ako to treba natlacit do hlavy ;). osobne som priprave na prijimacky venovala asi dva a pol tyzdna, pretoze viac casu nebolo :P.. ucila som sa viac menej iba z otazok co vydava LF UK a uplne to stacilo. to, ze treba vediet vsetko stredoskolske ucivo z bio, che (prip. fyziky) je hlupost. klasifikaciou rastlin a celkovo rastlinami a zivocichmi sa netreba zaoberat, tych otazok je z tejto oblasti vo vacsine testov max 5-6. Co sa tyka prijimaciek na jednotlivych fakultach - v martine to bola strasna pohodovka - biologia zamerana prevazne na bunku a cloveka, zatial co chemia bola prevazne zamerana na vypocty, biochemiu a nejaku tu organiku. Pre mna osobne bol v martine najvacsi problem s vyplnanim testov, kedze nam dali do ruky hrubu centrofixu a kto sa pomylil mal smolu. (Co ma trochu mrzelo, pretoze casu bolo privela.)
V BA boli prijimacky len o tom, ci ste sa stihli naucit 3000 otazok. Formulacia otazok je priblizne rovnaka ako v knizkach, takze ludia co sa to iba nabiflia maju nadej na uspech. Casu je tam tiez velmi vela, priklady sa daju vypocitat aj tam, netreba sa biflit vysledky, co ma celkom potesilo :), pretoze som leniva biflovat sa len tak cisla :D...
V Brne to bolo asi najlepsie. skvely a priatelsky pristup, dostatok casu, moznost opravovat, ak sa pomylite. suhlasim s tym, ze prijimacky v brne su pomerne narocne pre ludi, ktori sa nejak extra nevenovali pochopeniu uciva na strednej. velmi napomocne su modelove otazky, co vydava LF MU, pretoze ich tam bolo cca 7-8 v kazdom teste presne z tychto otazok. Ale pre ludi, ktorym nerobi problem trochu si ponamahat hlavicku su prijimacky v brne ako stvorene. :)

kukucka mt

Príjmačky do MT.

sama ked som sa pripravovala na prijmačky som sa snažila najst čo najviac informácii ohladom toho čo treba vediet do Martina a kedže mi pposkytnuté informácie nikdy nestačili, budem sa snažiť napraviť túto situáciu a pomoct tak tým, ktorý sa tam snažia dostať, kedže je to najlepšia lekarska fakulta na Slovensku :)( vec názoru) a príjemne sa tam študuje, takže kto tam neche ísť nech sa nezdržuje študiom tohto odkazu...

treba si pozrieť sylaby, ktoré pošlú svojim uchádzačom a podla nich si prejsť kapitoly v gymnaziálnych knihách. U nás na gymku sa už z týchto biológii neučí takže si ich bude treba zohnať niekde, takisto chemiu.

Chemia1 pre prvy ročnik gymnazii, SPN 1994: anorganika-mala,modrej farby

Chemia2pre 2 ročnik gymnazii,SPN, 1985:organika-mala,hneda farba

Chemia 3,SPN-1992, biochemia. červena, mala kniha.

+ Doplnkove učebne texty pre 1 roč. gym.
Zaklady chem deja a jeho zakonitosti
doplnkove učebne texty pre 3 roč gym.
seminare a cvičenia pre 3. ročnik.
- nemusite sa lakat, tie tri knihy su zaklad a ked nezoženiete tie ostatne o nič nepridete, poväčšine s atam len opakuje čo už bolo v učebniciach a su to len take tenke brožury ale ak sa da zožente si všetky u nas na gymku na sklade sa dali zohnat uplne všetky aj podla roku vydania:)
z chemie tvori zaklad vediet ratat priklady, rychlo a bez kalkulacky, su naozaj jednoduche a daju sa riesit aj z hlavy len je dobre ak si to clovek predtym nacvičí aby nestracal čas a nerobilzbytočne chyby napríklad v desatiných čiarkach lebo odpovede možu byť: a) 100 mmol
b) 0,1 mmol
c) plati a aj b
d) neplati ani jedno
najlepšie je ist na tie kurzy ktore poriada fakulta sama. myslim že pre mna to bol zaklad uspechu a človeka to zmotivuje učiť sa lebo zisti že toho vie malo ked mu daju napisať tie skušobne testy a zapáčia sa mu prednašajuci v martine :) aspon mne sa to tam vtedy zapačilo a to a velmi motivovalo učiť sa a vysvetlia to tam velmi pekne či už tie spominane priklady z chemia či genetiky a vo všeobecnosti.... dalej z chcemie su najviac podla mna zamerany na biochemiu, aspon ja som mala v teste najviac otazok na bielkoviny, enzymi, nukleove kyseliny, lipidy, koloidy, alostericku inhibiciu enzymov, zložky ATP, sacharidy, dokazove reakcie sacharidov, beta oxidacie mastnych kyselin, vitaminy treba vediet, čo katalizuju, aminokyseliny tam maju tiež radi, elektroforezu....takisto organika, hlavne reakcie a reaktanty reakcie napriklad z čoho vznikla dana zluenina: neaky ester- z akej kyseliny a ktoreho alkoholu, vediet typy reakcii, napriklad ja som mala aldolovu kondenazaciu. vediet že je to adicia nukleofilna, takisto acetaly, poloacetaly, kopulacia že je elektrofilna substitucia, diazotacia, vlastnosti organickych zlučenin. napriklad že formaldehyd je plyn, že metylalkohol je jedovaty, že etery netvoria vodikove mostiky a preto maju nižsie teploty topenia a varu ako izomerne alkoholy, izomerie treba tiež vediet- ktore su v priestore a ktore len v rovine, o,m,p substituenty, a z anorganiky ako som vravela havne tie priklady, ale tiež sa určite možu pytat na vlastnosti prvkov a zlučenin, mna sa pytali na hlinik to si pamätám, takisto čo je chemicky čistá látka, pravy roztok, homogenna zmes atd. napriklad ja som mala takuto otazku: vajcovy bielok+ roztok NaCl je a) homog.zmes
b) koloid
c) emulzia
d) aj emulzia aj koloid

Biologia-6 knih
biola 1- rastliny a bunka
biola 2- system a ekologia rastlin
biola 3- živočichy
biola 4 - fylogeneza živčichov
biola 5 - genetika
biola 6- človek

treba si zohnat vsetky knihy, lbo co mna dost prekvapilo v martine, prijmačky nie su v žiadom pripade zamerane len na človeka a genetiku, pytaju aj na živočichy- na telove dutiny, schyzcel,pseudocel, takisto rastlinky- parenchym, kolenchym, kambium felogen...ktore ihličnany majú brachyblasty, ktora šiška je opadava....fakt aj take koniny čo by človek nečakal ale každy bod je dobry a to je doležité..takisto sinice, riasy, farbiva fykocyanin, fykoerytrin. tiež som mala otazku z ekologie sice len jednu ale bola. velmi dobre naštudovať človeka-značny podiel otazok, z človeka hlavne čísla to znamena: mna sa v teste pytali kolko primarneho moču vyprodukuje človek za den, kolko potu vyprodukuje za den, počet trombocytov, hematokryt u ženy, hmotnost pluc muža, objem močoveho mechura....variant testov je strasne vela takže sa možu spytat naozaj na čokolvek, netreba podceniť žiadnu informaciu a pozorne naštudovať všetky knihy aj viackrat.

tolko okruhy na ktore som si spomenula:)
otazok je 160 na 135 minut, takže asi 50 sekund na jednu, netreba dlho dumat, lebo na to nie je čas treba sa to prosto riadne naučiť a ked človek naozaj nevie a je si isty že si ani nespomenie tak radšej typnuť, ženy možu dať na svoju intuiciu a ist dalej aby sa to stihalo vyplnit aj do odpovedoveho harka, a tam sa v yrchlosti neoplati urobit chybu lebo narok je len na jeden harok, takže mysliet na to aby mal človek čas si to vyplnit. ja som si to doma normalne cvičila :) stopla som si čas, vyrobila som si odpovedovy harok a tak tyzden pred prijmackami som si zobrala skripta z blavy alebo tie testy čo nam dali v martine na kurzoch a za dany čas som si simulovala prijmačky aby som adaptovala organizmus na stres :)

takže tolko moje rady, dufam, že vam pomožu. veľa štastia na prijmačkach :)

Jaja18

ahoj kukucka,
sice nie som prvacka, ale som tretiacka na gympli aj tak sa ta chcem spytat, ze ake boli prijimacky na medine v MT?...co vsetko treba vediet...ake okruhy otazok s avyskytuju?
dakujem :)

kukučka

ide niekto tento rok na medicinu do martina, do prváku?

rada sa skamarátim, zatial nepoznam nikho kto tam tento rok ide....ozvite sa