Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
takže tým ľudom čo vravia že lekári len škodia... viem o tom, tiež som videl tie dokumenty, tiež som o tom kopec čítal ale ak o tom budem hovoriť bez titulu tak mi nik neuverí... ale ak budem vďaka titulu dôveryhodnejší tak to bude o dosť ľahšie... teda ako dával som si prihlášku na štúdium aj ako nutričný terapeut ale myslím že s titulom MUDr toho dokážem viac ako Bc
vy co sa tu s chutou navazate do lekarov, ako preco? ak ste si nevsimli tu sa bavia ludia co to chcu ist studovat. a pre taku skolu sa mili zlati nerozhoduje stylom ze rano sa zobudim a chcem tam ist. ak to niekto chce robit asi vie do coho ide, tak preco mu to zhnusovat. urcite su aj horsi lekari, ale vacsina si vazi to co robi a snazi sa to robit co najlepsie. to nie je praca je to poslanie. skorej lutujem lekarov ktori bohuzial MUSIA liecit debilov co si to vobec nevazia a castokrat ani nezasluzia vid nehody kde hra rolu alkohol...
Lucia2, no tak co ja viem tak nie. stat by mal za teba platit studium do dovrsenia 26 rokov ak budes studovat hned po SŠ bez prerusenia. alebo u nas je to tak ze neplatis "standardnu dobu studia plus jeden rok" to znamena ze na medicine je studium 6r.cize teoreticky ak budes hoci aj rok dlhsie studovat(napr kvoli medzirocniku alebo tak) tak by si nic platit nemala. ine studium napr nejaky bakalar to je zase 3+1 atd. ale nie som taky znalec zase :D len viem ze tych 6+1 by sa platit nemalo, aspon teda v cechach a ak nezmenia zakony(teraz nieco take strasili ale pochybujem lebo by im nikto nestudoval :)) ak chces vediet viac kazda skola ma isto stranku a tam to najdes, pripadne sa neboj napisat na informacne oddelenie danej skoly :)
BJ: Každý doktor vie že ubližuje ľuďom. A tak sa treba ku doktorom správať, ako ku škodnej zveri. Doktori vychádza z toho, že k ním chodia len blbci. Nerátajú s tým že im to ľudia raz spočítajú.
Domii3 a za študium sa neplati nič?
Medicina je neskutocny podvod, pracka na zarabanie penazi, a pokial tam niekto studuje, tak riskuje akurat vymytie mozgu. Medzi lekarmi som videl najvacsie ega na tejto planete, a je to takmer vzdy zakon.
pre decka co chcete ist na medinu a zaujimaju vas financie. no tak fakt sa pocas studia privyrabat neda. je to velmi narocne ako casovo tak psychicky, cize ked mas chvilu cas ze nie si v skole tak oddychujes alebo sa doucas co nestihas pocas skoly :) nechcem strasit len hovorim ako to je. da sa cez prazdniny, rozne brigady isto su :) a to vela vyuziva, ja tiez ;) ale od druhaku mas cez prazky vzdy nejakych par tyzdnov prax v nemocnici.(po 2.r- 2 tyzdne a potom sa pridava) daju sa aj narazove zarobky napr darovanie krvi pripadne ucast na nejakom experimente zdravotnickom abo tak :) hovorim to o com viem ze sa da :) nie su to velke sumy, ale netreba sa velmi strachovat podla mna. tiez nie som z bohatej rodiny. vela veci sa da zohnat z druhej ruky alebo z kniznice- ja studujem v brne a tam je kniznica vyborne vybavena takze napr som si za cely prvy rocnik kupovala jedine skripta na seminare(jedny cca 30kc) co teda musi mat kazdy svoje, inak vsetko pozicane. :) vlastne som zabudla na atlasy, no dobre to je sice trochu drahsie (cca2000kc) no mas to na cele studium a zijde sa ti iste aj potom a ked nie tak to proste po skuske z anatomie predas a hotovo. :) vravim, som sice len prvacka ale urcite sa to nejako dostudovat da aj ked nemas rodicov milionarov :)
chcete liečiť?... tak to robte skutočne... tak ako to robil hippokrates!!!
Nech sa slovenskí doktori idú živiť do zahraničia. Nemajú výsledky a neviem kto by im platil. Peniaze na slovenské zdravotné poistenie by som radšej prepil. Na seriále doktor Haus je jedna dobrá vec, že sa tam najprv stanovuje diagnóza.
tak chodte byvat do zahranicia,ked si myslite,ze tu su slabi lekari alebo ich neotravujte ,urcite si poradite aj sami,ked vam bude treba zasadrovat ruku, dat protitetanovku alebo zoperovat apendix....nehovorim,ze na slovensku je to uzasne, ale na to, v akych podmienkach pracuju nasi lekari ,by sa dalo povedat ,ze robia za malo penazi vela muziky...tiez netreba pozerat vela serialov z lekarskeho prostredia,lebo to len skresluje pohlad na skutocnu medicinu, vsak dr.house :P