Mám síce len 14 rokov, no už veľmi dobre viem čo by som chcela robiť. Určite len medicínu, pretože v iných profesiách nevidím veľmi zmysel. Po prvé medicína je velmi humánne zamastnanie a vyžaduje si chuť pomáhať ľudom a ja ľudom veľmi rada pomáham, potom som i ja šťastná. Po druhé fascinuje ma ľudské telo, orgány, procesy v ňom, ale aj choroby a ich liečba. Najprv som uvažovala len o kardiochirurgii, no usúdila som že je to dosť náročné. Teraz uvažujem o neurologii, klasickej kardiologii. To je z odborov klasickej mediciny. Kedze ma velmi fascinuje srdce ako orgán a aj celý obehový systém a tiež mozog, bude sa mi veľmi zle rozhodovať. Ale ešte uvažujem o klinickej psychologii alebo fyzioterapeutke (masáže, rehabilitácia, aleternatívna medicína) a vôbec sa však neviem rozhodnúť ale uvedomujem si že je to len na mne. Viem že z rozhodovaním aký presne odbor chcem robiť mám ešte čas, lebo viem že najprv sa musí študovať všeobecná medicína a až potom sa tie odbory bližšie určujú. Teda aspoň myslím. Chcem sa však spýtať na viacero vecí: stačí mi matura z chemie, biologie, angličtiny a slovenčiny??? Kedy je najlepšie začať sa učiť latinčinu a je to potrebné??? Aké sú približne príjmačky na medicínu??? Ktorá škola je najlepšia???
Vopred dakujem za odpovede a prajem prijemný deň.
Studium medicíny
Ahoj kolegovia a kolegyne..:D Laco si slávny ako vidím takže je t o ale super že aj ked si uz tam dokazes si najst trocha casu a podiskutovať s nami...prosím kto chce ist na medicinu nech mi napise na fb Ivon KOntríková..zistujem si práve parťákov a všeliaké pikošky takže by som bola rada keby ste sa niekto ozvali_______:)pa
nepotesim ta, ale asi nestaci...hlavne ked si zo zdravotky, tak z tych gymn.zositov nemusis pochopit vsetku podstatu,lebo na prijimackach ti daju inak polozenu otazku a ani na gymn.sa neuci to,co vyzaduju na prijimacky (je to o trosku viac) moja rada: bud si zozen nejake doucko (co sa vyplati do buducnosti na skole) + skripta do ke sa daju kupit.
Ahojte, chcela by som sa opýtať, kedže sa chystám na UK do Košíc alebo Martina či mi stačí sa učiť na prijímačky zo zošita z gymnázia a chémiu z knihy ako zmaturovať ale treba niečo viac? A je nejaký rozdiel medzi učivom biológie a chémie na 8 ročnom gymnáziu a na 4 ročnom gymnáziu? Ja študujem momentálne na zdravotnej škole a tam som mala biologiu 1 rok a chemiu 2 roky takže viem. že to nestačí, ale snažim sa no.
A ešte , či by niekto nevedel poslať skriptá k prijímačkam na email : gaby.macakova@gmail.com
Bola by som veľmi vďačná aa za odpovede vopred ĎAKUJEM =)
zuziik: ja mam 24 ale idem skusit az buduci rok lebo tento rok koncim bc. takze ked tak by som zacinal v 25, najviac co ma trapi jak vykryjem platby za studium, na UK je to az 1500eur na rok a to je uz riadna palka. a kedze ja uz budem musiet vsetko platit lebo som studoval uz 5rokov tak si budem muset platit cele studium- 6x1500ečok. neviete kolko sa plati za predlzene studium na tej druhej lekarskej univerzite v blave?
ahojte, chce sa dostat na mediciu aj niekto starsi? ja mam 27rokov a vazne o tom uvazujem..Len my sme maturovali este po starom, takze znamky sme mali len za ustnu skusku, ja som maturovala z biologie, chemie,anglictiny a slovenciny.jednu vysku uz mam za sebou, ale toto je moj nesplneny sen...