Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
Ahoj dafne,
vybrať si správne kúpele je problém, hlavne preto, že každý z lekárov ti odporučí niečo iné. Nikto mi nevedel povedať presne, ktoré sú najvhodnejšie pre moju diagnózu, aj z poisťovne mi prišiel zoznam kúpeľov asi na dve strany, aby som si vybral. Nakoniec som sa rozhodol pre Piešťany, hneď pre prvé kúpele v zozname, ktoré sú asi najznámejšie a odporučila mi ich aj kamarátka, ktorá ich absolvovala v máji - má problémy s krčnou chrbticou. Musím povedať, že som bol milo prekvapený, že takéto zariadenie na takej špičkovej úrovni na Slovensku máme. Celý kúpeľný komplex je spojený do jedného celku – štyri hotely, reštaurácie, procedúry, plavecký bazén, wellness .... preto sa na jednotlivé procedúry premiestňuješ v župane, do civilu sa prezlečieš len keď ideš do jedálne. Ihneď po príchode do kúpeľov ma prijal lekár, pozreli sme spolu CT, prepúšťaciu správu z nemocnice a v jeho počítači mi z databázy vyskladal zoznam procedúr vhodných na moju diagnózu. Keď som od neho odchádzal, sestrička mi už dala do ruky zoznam procedúr s presným časovým rozpisom na celé tri týždne. Mne môj lekár v kúpeľoch naordinoval nasledovné procedúry: Elektro – endo, Hydromasáž, Zrkadlisko ( 20 min. kúpeľ v 38°minerálnej vode) + masáž chrbta, gymnastika vo vode, bahenný zábal, trakcie vo vode ( zavesia ťa do vody na 20 min. za krk, aby sa ti roztiahli stavce), vírivý kúpeľ, spoločné cvičenie vo vode, rehabilitačný telocvik, parafango ( bahno + parafín), individuálny telocvik – celkove to bolo vyše 50 procedúr + každý deň wellness a bazén do ktorého máš voľný vstup celý deň od 6:00 – 21:00.
Minerálna voda pôsobí rozdielne na každý organizmus. Lekár mi hovoril, že niektorí pacienti sa majú po prvých troch dňoch horšie. Mne sa konkrétne stav prvé dva týždne zlepšoval, tretí týždeň to bolo o niečo horšie, lebo tá zaťaž na organizmus už bola asi príliš veľká, pretože ja som 6 mesiacov pred kúpeľami nerobil žiadne špeciálne cvičenia. Po návrate z kúpeľov domov bol prvý týždeň opäť horší, ale teraz sa cítim oveľa lepšie ako pred kúpeľmi.
Teba zaujímali hlavne cvičenia. Myslím si že najlepšie by bolo urobiť cielenú zostavu cvikov pre každého jednotlivca a diagnózu zvlášť. Toto v kúpeľoch nie je dosť dobre možné, lebo niektoré cvičenia sú spoločné pre viacerých pacientov. Ja som sám cítil čo mi robí dobre a čo nie, preto som niektoré cviky, hlavne rotačné vynechával. Mal som však aj individuálne cvičenia, kde som pred cvičením podrobne vysvetlil rehabilitačnému pracovníkovi, aký mám problém, aby som predišiel neprávnemu pohybu. Podobne ako som spomínal pri masážach aj tu mal každý rehabilitačný pracovník inú zostavu cvikov. Ja som si z každého cvičenia vybral prvky, ktoré mi robili dobre a teraz už mám vlastnú zostavu niekoľkých cvikov, ktoré precvičujem denne. Čo mi chýba, tak to je ten bazén, lebo množstvo cvikov sa robí vo vode. Ja som ho využíval každý deň po procedúrach až do neskorého večera. Keď budeš v kúpeľoch, tak ho tiež využívaj maximálne, ako to bude možné.
Tento týždeň som bol na kontrole u neurológa. Po prehliadke mi lekár povedal že som OK. Jediné čo mi zostalo je slabší reflex achilovej šľachy na postihnutej nohe, čo sa už neuzmení. Bol to lekár, ktorý ma liečil od príjmu do nemocnice a kontroloval môj stav denne pri lôžku. Povedal mi, že keby mu niekto v apríli, keď som mal čiastočne ochrnutú celú dolnú končatinu tvrdil, že dnes budem v takomto stave bez väčších následkov tak, tomu neuverí. Ja želám všetkým, aby sa zdravotný stav každému z vás už len zlepšoval a na tomto fóre bolo viacej aj veselších správ.
Mucike,
to je super :) Ja som z Prievozu ale som mobilna, takze ja by som sa rada stretla a vymenila si nejake to know-how o tejto nasej diagnoze. Napisem Ti mail z mojej sukromnej adresy, dobre? Ak ma niekto chut sa pridat, tak budem len rada.
Bosco, dakujem aj Tebe za vsetky odpovede a skusenosti. Ja som dnes odovzdala moje papiere kamosovi, co ma znameho neurochirurga, tak uvdim, ze aky bude moj ortiel. A dufam, ze nebudeme trpiet s bolestami cely zivot. Moja mama tak trpi od 26 rokov na reumatoidnu artritidu, a asi preto to tak aj zle znasam, nenavidim BOLEST!! Clovek by mal zit dostojne a nie takto ...
Ahoj Bosco, prosím ťa kde si bol v kúpeľoch, a ako sa Ti tam páčilo ? Chystám sa asi v januári do kúpeľov,len ešte stále neviem kde ?!?! Ide mi hlavne o cvičenie....
Roolie
Ahoj ,ano som z Ba -Petrzalka , ja uz som sa aj 2x strla z ludmi z tohto fora , takze nie je problem , kedykolvek ....je to fajn sa pobavit s niekym kto sa v tom vyzna ....co sa tyka liekov na psychiku ...na to pozor ....do mna pchali pred operaciu take lieky asi 2 tyzdne v nemocnici ked mi nic nezaberalo ..a furt chodili a pytali sa este vas to boli ? ano ...este vas to boli ? ano ...este vas to boli ??? a moja odpoved po 3 dnoch na danych liekoch , ani neboli ked 23 hod. denne prespim ....no coment ...ale chapem ze niekdy to proste cloveka zlomi , ja som sa si pred 2 mes. tak viac lutovala , asi to kazdy pozna ,a neurologicka mi hned navrhla lieky daneho charaktreu , tak som odmietla ...chodim do prace a nemozem predsa prespat cely den ...sak uz lieky na bolest dost otupuju .....
Roolie,
všetci ťa chápeme ako sa cítiš, lebo sme v podobnej situácii, ale hlavu hore, ako sa hovorí po búrke vyjde slniečko. To stretnutie nie je zlý nápad, ale neviem si predstaviť, ako dať dokopy ľudí s takouto diagnózou, hlavne ak sú mimo BA. Určite by sme si mali čo povedať. Pokiaľ sa jedná o teplo dafne má pravdu uvoľní ti svalstvo. Ja som mal niekoľko procedúr v kúpeľoch, kde som bol takmer každý deň v horúcej vode, potom večer v saune. Stav sa pôsobením tepla aktuálne zlepšil, ale mal som veľké obavy, keď mi pri cvičení praskali stavce či sa mi neposunú platničky. Skutočný výsledok budem môcť posúdiť až neskôr. Na tomto fóre sme diskutovali aj o masáži, že nemôže mať vplyv na herniu. Podľa posledných skúseností z kúpeľov môžem povedať, že má. Po každom pobyte v horúcej vode v kúpeľoch nasledovala masáž a záležalo od toho, ktorý masér ju vykonával. Každý z piatich masérov mal inú techniku. Niekedy som sa cítil po masáži lepšie, niekedy rovnako, ale raz mi dokonca noha zoslabla. Slabosť nohy je vážna vec a netreba to podceňovať. Každé telo je iné, preto si musíš zistiť sama čo ti nerobí dobre a kedy ti tŕpne noha. Napr. pre mňa je v súčasnosti najhoršie ležanie na chrbte, nízke sedenie ( sedačka, auto),... a doktor mi zakázal robiť akékoľvek rotačné pohyby v drieku pri rovnakej diagnóze ako máš ty – hernia L4/L5 a L5/S1, preto je snowboard asi najhorší. Ďalšia vec sedavé zamestnanie. Podobnú diagnózu ako my majú aj vodiči z povolania. Ak sa ti dá neseď od rána do večera, treba to striedať s nejakými cvikmi resp. chodením. Ja som obmedzil sedenie na minimum.
Dafne, ak je hernia dajme tomu 4,7mm tak sa moze stale zvacsovat, ci ako je to? Ak si od toho daneho momentu dava clovek pozor, cvici, rehabilituje, da sa to pozastavit? Alebo sa ta hernia zvacsuje stale viac? Ja som praveze mamu nedvihala, to ja mam 50kg aj s topankami a mama 80 ... tazko povedat z coho to je, ja som aj snowboardovala, robila gymnastiku, akrobaticky rock and roll, a u mna je problem aj moja hypermobilita, ze som ako z gumy. A potom na druhej strane mam sedave zamestanie, sedim na zadku cely den, az do vecera. Ale svoju pracu milujem a neviem si predstavit ist na PN alebo tak. A som sokovana, ake je ludske telo celkovo krehke. Uvedomis si to az ked si s tym sama konfrontovana. Dafne, skus si tu nohu, to chodilo masirovat kazdy den, zospodu, pripadne sa snaz neskor dvihat s nohou ceruzky, robia sa take cviky aj na ploche nohy. Ale ta masaz kazdy den poctivo 5 minut by mala tiez trosku pomoct, v oblasti klenby. Zelam Ti aby sa Ti uz len dobre vodilo, nech Ti je len lepsie a lepsie. :)) A moc Ti dakujem za vsetky odpovede.
No Roolie, nemáš to určite ľahké..asi sa aj staraš o mamu čo ?..to dvihanie a tak,tak to je určite najhoršie..to ťa môže aj položiť,myslím zhoršenie zdravotného stavu...ja konkrétne nie,ale určite sú tu takí čo brali alebo berú aj takého lieky..ved dnes to nie je žiadna hanba zájsť za psychologom a vyzozprávať sa...pozri,ja som trpela 4 roky...ked som bola 1x na ozon, tiež mi pomohol na určitý čas...myslela som si ja kača hlúpa,že už som za vodou...(ešte som nemala toľko info o chorobe)..lenže potom sa mi to postupne vrátilo a niesom si vedomá nejakého zlého pohybu ani ničoho iného..a predsa to prišlo..len tak znenazdajky sa bolesť nohy vrátila a už sa to stupnovalo,noha slabla a slabla..čo sa týka tepla,aj ja som počula,že nerobí dobre, pretože uvoľňuje svalstvo a následne ťa môže seknúť...ja nič teplé neskúšam..jedine,že chodím hrubo oblečená,lebo som "zmrzlina" :-))...no a biolampa ?? nedávno bola relácia v TV,téma chrbtica...a jeden lekár na poslucháčsku otázku či biolampa pomáha,tak sa len usmial a nepovedal skoro nič...že biolampa je dobrá tak na prechladnutie a to je asi tak všetko...čo sa týka mojej oslabenej nohy...tak myslím,že trošku je to lepšie...to oslabnutie...po operácii mi však ostalo strpnuté chodidlo...a stehno mierne necitlivé...ale neviem to ešte celkom dobre posúdiť, pretože som na PN-ke a dosť málo chodím..ked budem viac zaťažovať nohu,tak to určite pocítim...ale ešte sa spolieham na kúpele...tak sa drž..
Brali ste niekto nieco aj na psychiku? Ja som z tohto uz uplne na nervy, mamu mam 12 rokov na voziku, rodinu vlastnu nemam, mam 33 rokov ... Vyhliadky neviem ake. ja viem, nechcem sa tu lutovat, su urcite na tom ludia aj horsie, ale v poslednej dobe to ide so mnou dolu z kopca po psychickej stranke. :(
Dafne
dakujem Ti velmi pekne. Ja mam herniu ,,len" 4,7mm ale neviem ci sa to moze zvacsovat nejakymi zlymi pohybmi alebo ako. A mam este otazku, citala som v prispevkoch, ze teplo nerobi na toto dobre? A co biolampa? Ja ttizto neviem posudit na sebe, ci skor zvladam teplo alebo chladivy del, mam pocit, ze mi vyhovuje oboje. A Dafne, ked chodis a stupas na tu oslabenu nohu citis to? Citis ako doslapujes, alebo su to len take ,,tupe" kroky? Vdaka za odpoved.
Roolie, ahoj, tak ti prajem,aby ten ozon pomohol...len si dávaj pozor,pretože už som to niekoľkokrát písala, že až také bolesti som nemala,ale práve kvôli oslabenej nohe som sa rozhodla ísť na operáciu,nakoľko mi aj začala trpnúť...ide však už o poškodený nerv, ktorý sa nedá obnoviť, to mi potvrdila aj neurologička(mimochodom ona veľmi nerada posiela ľudí na operácie a tak tiež poskytuje všetko dostupné, na jednej strane ju chápem,ale na druhej strane, moja noha sa za 4 roky poškodila, oslabla,a žiaľ to už aj tak ostane,aj po operácii),takže naozaj neviem čo je lepšie, či čakať, alebo ísť hned na operáciu...ale rozhodnutie je len na každom jednom z nás.