Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
Ahojte všetci.Ja som čerstvo po operácii troch platničiek krčnej chrbtice/8.12./ a bohužiaľ mám komplikácie.
Necítim si celú ľavú polovicu tela.
Mám porušenú miechu.
Vie niekto poradiť čo s tým?
Mám to ešte aj zakrvácané a vraj to potrebuje čas.O mesiac mám ísť ležať na rehabilitáciu.
Stretol sa niekto z vás s takýmto prípadom a viete niečo poradiť?Prosím!!!
Jirko súhlasím s tebou. Jeden neurológ mi povedal, že v súčasnosti má väčšina ľudí chrbticu v takom stave, že neurochirurg nájde na každom pacientovi niečo, čo sa dá operovať. Masáž s manipuláciami stavcov pomohla aj mne. Metóda však bola trochu iná ako Breussova masáž, ktorú uvádzaš. Lekár mi nemasíroval celú chrbticu, lebo tvrdil, že manipulovať sa môže maximálne s 12 stavcami. Potom treba urobiť prestávku min. 3 mesiace. Čiže nedá sa robiť naraz bedrová a krčná chrbtica. Problémom je kde tu zohnať dobrého maséra, čo by tu všetkým pomohol. Tú masáž sa nemôže naučiť každý, aj keď to mnohí robia. Na to je potrebný aj talent. Konkrétne lekára, ktorý mi naprával platničky si vybral majster Taiwanu v kung fu ako najväčší talent na liečbu, zo svojich žiakov a naučil ho metódam starým niekoľko tisíc rokov. Pri súbojoch kung fu dochádzalo často k poškodeniu kĺbov a kostí a bolo potrebné si ich okamžite napraviť. Ale samozrejme nie všetko sa dá napraviť masážou. Lekár mi hovoril, že najhoršie sú na tom tí, čo majú poškodenú kostrč, ťažko sa to napráva a je tam nebezpečenstvo nádorových ochorení hrubého čreva. Máš pravdu, že operáciu treba oddialiť, ak je to možné. To mi potvrdil aj lekár, že keď tam už raz niečo chýba je problém dostať chrbticu do pôvodného stavu. Mal však jeden prípad, keď pacientku doviezli k nemu po operácii chrbtice, ktorá bola už rok na vozíku. Po 120 návštevách ju postavil na nohy a teraz chodí. A ešte jeden prípad z tohto víkendu, keď som stretol na volejbalovom turnaji bývalú spoluhráčku. Pred štyrmi rokmi mala herniu L5-S1, nechodila, bola hospitalizovaná v nemocnici a mala naplánovanú operáciu. Nakoniec sa rozhodla, že sa operovať nedá, vybrala si konzervatívnu liečbu a dnes hrá volejbal. Ja zatiaľ tú odvahu nemám postaviť sa na ihrisko :-).
Miro 70,
nechapem, co ta rozculuje, napisal som, co pomohlo mne a nevidim na tom nic zle. To, ze mam taky nazor na MUDr.Durneho je moja osobna vec, ostatne neriesim a viem preco to pisem. McKenzie - no chcem ta vidiet pri akutnej bolesti, ako sa budes ohybat a cvicit v ambulancii u MUDr.Kotrbancovej. Ma sa cvicit ked bolesti ustupia a nie pocas nich - vyskusal som to a viem o com pisem a nebol som jediny, kto to tak citil.... McKenzie je super na vyskocenu platnicku, ale na herniu, to Ti povie aj Kontbancova, ze pri hernii je to zlozitejsie.....
Jasne, ze ked Ti uz nic nezabera - ine riesenie ako operacia nie je...to je zivot! Ale stale mas sancu fungovat aj po op, keby si mal nador - sanca je 0.
A ešte sa chcem opýtat či mi neviete poradit či mam narok aspon na čiastočny invalidný ked som po operacii hernie disku L5/S1 a ešte stale mam problemy nakolko mi 18.1.2012 konči ročna PN a neviem čo dalej Ďakujem velmi pekne za pomoc
Ahojte tak už sa mi konečne podarilo dostat na internet .Tak nenenka už som po tej operacii a určite aj ty.Po operacii bolo všetko ok /operacia bola 9.11.-ale tento posledný týžden mam ešte vacsie bolesti ako pred nou su take ostre a po celej dlžke nohy neurolog povedal že sa mu to nepači tak uvidim čo dalej,Prosim ak niekto vie poradte mi.
Jirko...
operovať len u mudr.Durného..
zabudnite na McKenzie atď..
ty čo od bolesti berieš 400 brufén+vitamíny...takže ak ti raz platnička odíde tak že nespravíš ani krok, že sestrička ti povie že viac injekcií už od bolesti nemôžeš dostať, že sa sám nedostaneš ani na WC ani ku stolu sa najesť, neviem či aj vtedy budeš premýšlať nad jemnou masážou...som mierumilovný ale toto ma fakt dostalo, ale každý ma právo vyjadriť svoj názor...
Inak šťastné a veselé...
Ahoj Roolie,
ja som nepisal, ze sa da uplne vyliecit masazami a pod., opisoval som, co pomohlo MNE, aby som nesiel na operciu. Ano, je pravda, ze platnicky a jej jadro sa casom opotrebuje a vekom su stavce "spojene". Preto ja neriesim, ci bude vyliecena /to ani nejde/, ale aby som mohol normalne fungovat v zivote bez nej. Preto zalezi ako a kde vytecie, ci sa opiera o nerv, miechu a pod., aku ma vytecena platnicka schopnost regeneracie /cize sa "strati-vstrebe" to vytecene jadro/ a to chce znacny cas. Môze ostat z nej blanka-tenka ako vlas a ta bude spôsobovat znacne problemi..ale to je na dlhe pisanie. Co sa tyka masaze - ta musi byt jemna /Breussova/ a nie "sportova" a pod.-ten maser ju musi vediet na 110% !! Si precitaj na tej web stranke co som uviedol, ze kolko ludi sa zaujima prave o tuto metodu - je na nej viac ako 3200 kliknuti. Mne masíruje celu chrbticu od krcnej az po kostrc a opacne, vlastne ich "posuva" od seba, aby sa uvolnili vsetky stavce a dali priestor tej poskodenej a aby tam nebol ten tlak a tym sa aj rýchlejsie vstrebava. Co sa deje ked ta sekne -stuhneš, preto Ti daju hned obstrek, infuzie a pod, aby sa to vsetko uvolnilo a potom moze nastat normalna liecba - to iste robi aj on, len bez chemie. Ja viem-ono to znie smiesne, ze masaz, akupunktura a pod, ale mne to vazne zabralo, tak nebudem klamat sam seba a pod. Tu vela ludi pise, ze ozon mu pomohol, inemu nie, niekdo pise, ze operacia mu pomohla, inemu nie a tak dalej, ale viem, ze po kazdej urazovej oprecii, nehode, vzdy nasleduje regeneracia formou masazi a rehabilitácie. Ja som to skusil opacne - teda pred operaciou a pomohlo. Ono ide aj o tom, kolko mozes byt PN, ako si na tom financne, ci si mozes dovolit prist o pracu, alebo nie - lebo chrbat chce cas na liecbu, ci ta operuju, alebo nie.
Vela zalezi ako žiješ, ci mavas stres, ako sa stravuješ, aky mavas zivotny styl a pod. Sama si pisala, ze ta to "rozhodilo" psychicky a to verim, ze tu hadam kazdeho, ale netreba sa tomu poddať, chce to pevnu vôlu a vydrz. Aj ja som bol uz k.o. a vravel som si ok, idem uz pod noz, ale nejako som to posuval a stalo to za to! Ano, neurochirurg ta bude chcet skoro vzdy operovat, je to jeho praca a samozrejme su tu aj peniaze - nebudeme si tu klamat. Cize pre neho "dalsi" pacient a dalsi groš, ale zivot je tvoj a Ty o nom rozhodujes - operacia Ti nikdy neujde!!
Drzim palce, pa
Jirko
prosim Ta o blizsie vysvetlenie ako si myslel tuto vetu: Pri chrbte to chce nesmiernu trpezlivost, ako mi povedal moj maser-hernia discu je cca.rok, kym to je 99% o.k. Tym myslis, ze hernia sa da vyliecit masazami, cvicenim a vsetkym tym co si opisal? Ked uz je to raz roztrhnute a vytecene von da sa to nejako zrevitalizovat? Ta platnicka je rosolovita hlienovita, mne jedna stara pani neurologicka povedala, ze cim je clovek starsi, tym viac to mazivo a aj platnicky vysychaju az vyschnu uplne. A ze zrazu je vela pacientov bez bolesti, lebo uz nemaju ziadnu platnicku. Tak ale ked tam nie je platnicka musi sa suchat kost o kost a to uz nie je bolestive? Ja osobne sa stranim tiez operacie, mam za sebou uz 2 poriadne ataky a aj to len preto, ze som sedela v aute 10-hodin ked sme isli z Chorvatska a druhy krat sa o to postaral fyzioterapeut, ktory mi masiroval chrbat, to som bola po tej masazi este horsie na tom. Mne povedal jeden clovek, vsetko mame zakodovane v hlavach, mame rozne bloky, na duchovnej urovni, ale to uz zasahujem do ezoteriky. Kazdopadne vyskusam aj taketo sedenie a uvidim. Ak budete niekto nieco vediet alebo onjavite v tomto smere Ameriku, urcite hned piste a dajte nam to vsetkym vediet!! :)
Zelam Vam aj ja ,,herniakovym spolutrpitelom" krasne sviatky, a hlavne pokojne... :))
Zdravim,
kedze mam herniu L5/S1, tak to tu pravidelne citavam. Asi pred 3-ma mesiaci ma seklo a nasledne to vyrazalo do lavej nohy-absolvoval som MR, kde mi bolo povedane, ze mam herniu asi 7mm. Nemohol som prejst ani 40m v kuse, kedze tam bol aj ischias do lavej nohy!! Kazda noc bola len o kratkom spani a ked som zmenil polohu-bol som hore na zaklade bolesti. Nebral som ziadne infuzie, ani obstreky. Zacal som studovat vsetko, co sa tykalo o danej diagnóze. Bol som na pokec u mix. lekarov , kamaratov co mali rovnaky problem s herniou a pod. Podla toho som si zvazil +/-, jasne, ze ako prve mi bolo doporucene okamzita operacia /tu by som absolvoval len a len v Ruzomberku u MUDr.Durneho, alebo v N.Zamkoch – nikde inde/, na ostatne nemocnice rovno zabudnite!! Kedze som to mal 1x – nechcel som ist okamzite na operaciu /ta Vam nikdy-nikde neujde, vzdy sa da operovat/, ale chcel som sa vyliecit bez operacie. U MUDr.Durneho mate vyhodu, ze je to spravene na 100rok, kedze pouziva umelu platnicku /nahradu/,titan + 4x srob na spevnenie, inde vam to len „vycistia“ a za 5rok.ste tam spät, ak nie aj skor.
Bral som lieky na utisenie bolesti, ale len vecer, malo kedy pocas dna a to brufen 400, + vitaminy ako C, E, vapnik, zinok, wobenzym a milgaman N – to bolo vsetko!
Ako prve som zacal absolvovat pravu Cinsku akupunktúru v Ziline u p.Kralika a pravidelnu jemnu t.j. Breussova masaz celej chrbtice u p.Šottnika v Ziline 2-3x tyzdenne /ten pracoval v Ruzomberku 12-rok., ako po-operacny maser chrbtice/. Precitajte si masaze-poprad.sk. Vysledok sa dostavil už do 20dni, kde som mal uz primeranu chôdzu a bolesti ustupili na velmi jemnu, alebo „prechadzajucu“ po nohe, ale znesitelnu – spanok uz mavam uplne normalny! Po mesiaci som ostal uz len u masazi, ktoru mavam 2-3x tyzdenne. Chodievam kazdy den na prechadzku 2-4km a to pred 2-ma mes. som nemohol prejst 100m!! Verim, ze este mesiac a som v normalnom rezime....ak by sa mi to casom opakovalo – mam sancu ist na ozon /ten velmi vysusuje platnicku a tym ju definitivne poskodzuje/, preto kazde opakovanie ozonu minimalizuje „vyliecenie“ platnicky a samozrejme na koci mi este ostava – operacia, ako som uz pisal, ta jedina vam nikde neujde – ale ostatna liecba po opercii je uz uplne zbytočna - takto si "posuvam" cas. Mozno na rok, alebo aj na 5, cas ukaze....
Tymto vam chcem len povedat, ze co sa tyka chrbta – verte, alebo nie – KAZDY clovek to ma uplne inac, neda sa povedat, ze v priemere zabera toto, alebo ono. Ja som vam len popisal, co zabralo mne a mozno zaberie aj vam. Chce to vyskusat, ale jedno viem – zabudnite pri akutnom stave/bolesti na nejake cviky McKenzieho, teplu vodu, jogu, ortopeda a pod. Chce to klud a JEMNU masaz – ked sa stav upokoji, musite zacat jemne cviciť a zamerať sa na chrbtove a brušne svalstvo. Ked chcete prilozit teplo /podla Cinskej metody/ len suche! Ano moze byt aj bio-lampa, ale kazdemu to reaguje inac, niekedy sa doporucuje prilozit ladove a obratom horuce – na kazdeho inac.....
Chrbtica je ako harmonika, ked je stale stiahnuta a to najme sedenim a nespravnym polohovaním tela pri spanku a relaxu – dôjde casom k poskodeniu a je uplne jedno ci ste sportovec, alebo nie. Chrbticu je nutne natahovat a stahovat, hore/dole, a preto tych stavcov tolko mame, aby si navzajom pomáhali a prenasali vahu tela a pod. - presne ako to robia zvierata /macka a pod./. Pri chrbte to chce nesmiernu trpezlivost, ako mi povedal moj maser-hernia discu je cca.rok, kym to je 99% o.k. Cela joga je zamerana na chrbticu a na jeho svalstvo, velmi super je pilates, plavanie, fit lopta, strecing a pod. Aj ked sedite dlho za PC,TV, vstaňte kazdych 30-40min. a ponatahujte sa 3-5min, prejdite sa a pod. – tym je mala pravdepodobnost, ze vam sekne v chrbte.
Drzim vam palce a verim, ze to pre kazdeho vzdy dobre dopadne, ci uz bez, alebo s operaciou!!
Inac Stastne a Vesele + vela, vela zdravia Vam zelam zo srdca!!!
Bosco, dakujem Ti veľmi pekne za vyčerpavajúce info....nemám vôbec žiadne skúsenosti s kúpeľmi,tak som chcela aspon trošku priblížiť celý ten proces...samozrejme každému sa páči niečo iné...