Hernia disku - vysunutá platnička

Príspevok v téme: Hernia disku - vysunutá platnička
orgovan13@centrum.sk

Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena

laila

prosím vás napíšte mi aké ste mali zdrav. problémy pri tejto diagnoze. Bolesť chrbtice? Bolesť nôh? Bolesť ruky? Zakopávanie s nohou???????

lea

No v praci je to tazko.
Sef mi po opakovanych pn-kach vysiel v ustrety a cast prace mozem robit doma, ale hned ludia zavidia a ohovaraju. lebo im to pripada, ze mi nic nie je, ked pred nimi nenariekam o bolestiach. vlastne sa radsej nikomu nestazujem, naco inych ludi zbytocne zatazovat. ale mam pocit, ze ludia este aj tuto diagnozu zavidia, pre tu stipku vyhod, co mi v praci dali.

meggie1

ahoj Tomáš. Tvoje slová su veľmi povzbudzujuce. Ani mňa to nebaví nariekať nad tým, čo sa asi ani nedá zmeniť. viem,že sa stým len treba naučiť žiť. Ja som také "ukrutné" bolesti ešte nemala, síce čo som mala bolo tiež veľmi neprijemné. a tiež mávam aj lepšie a aj horšie dni. len ked sa tá bolesť prejaví v práci, a neučinkuju žiadne lieky proti bolesti si len povzdychnem. práve pre nás pracujucich aby nám to trošku v práci uľahčili by mali dačo vymyslieť. nemôžeme byť pn po celý život.

lea

ahoj Tomas, no pekne si nam to tu popisal. hlavne to umyvanie riadu bolo akcne :-) no vidiet, ze si chlap a len tak ta nieco nezlozi. ale z vlastnych skusenosti by som Ti poradila, aby si to so zdvihanim tazkych veci neprehanal, lebo darmo sa s touto diagnozou da dozit dlhy vek, ked kvalita zivota bude o nicom. a tiez by som mohol navstivit skuseneho fyzioterapeuta, ja som natrafila na takych, ktorym na pacientovi naozaj zalezalo a od kazdeho som sa naucila dake dobre cviky a rady do kazdodenneho zivota, oni vedia poradit, vsak sa takejto problematike kazdodenne venuju.

tomáš

Caute ludia, mne pred 10 rokmi doslo pri fyzickej zatazi k medialnej hernii disku L4/5 a medio-paramedialnej hernii disku L5/S1. Predtym ma casto zvyklo "seknut v krizoch" a aj potom. Raz, to uz po hernii, ma tak seklo, ze som tri dni nemoholo ani chodi. Uzil som dorsiflex a bolo to este horsie. To som sa po byte ozaj len plazil. Ten liek povolil vsetky svaly, len tie zaseknute nie :-( Dalsie dni som chodil o dvoch paliciach a dvihal som sa tak, ze som sa po nich splhal nahor. Ked som si isiel umyt riad, tak som sa vysplhal po drese do stoja, hlavou som sa oprel o skrinku a tak som umyval. Hovorím si, Tomáš, toto uz nikdy viac. Este ako som bol, povedzme, paralyzovany som dosiel na jeden jednoduchy cvik, ktory mi spevnil postihnute svalstvo a vdaka nemu som sa postavil na nohy. Urcite ho poznate. Lahnem si na chrbat, pokrcim nohy v kolenach a dviham panvu. Potom si dam este jemne brusaky, ze vystriem ruky, stale mam pokrcene kolena a dviham sa iba potial, aby som sa dotkol rukami kolien. To robim v priamom smere a na obe strany, t.j. oboma rukami k jednemu a druhemu kolenu. Navyse cvicim aj s cinkou, tzv. mrtvy tah, ten spevnuje svalstvo okolo chrbtice. Dvihnem pritom v pohode svoju vahu 70 kg a normalne si trufam aj na viac. Uplynule cca 3 roky takto - s panvou a brusaky, cvicim kazde rano je to ozaj par minut, po case, niekolkych mesiacoch, som si dovolil aj obcas vynechat a islo to. A som v pohode, nielenze sa zmiernilo drazdenie nervov, co mi vystreluje do prstov noh, do pravej silnejsie, ale neseklo ma uz ani nepamatam, a to je hlavne. To mravcenie v nohach ignorujem :-) Tiez som chcel som ist na operaciu - napichnutie platnicky ihlou a nahriatie, po com sa ma zasunut, ale neurologicka ma zahriakla, ze naco, kedze mam pretrhnuty aj prstenec a platnicka by preto znova vyskocila a je to preto zbytocny zakrok. Robia to tusim v Ruzomberku. Povedala, ze s mojim ochorenim sa da zit do 80 - 100, tak zijem :-) mam 34. Samozrejme, ze si davam pozor, ked dviham predmety, tak si poklaknem, zdvihnem aj vrecko cementu - 50 kg, snazim sa spravne sediet a relaxujem krize. Dobre padne aj masaz. Nikdy som nebol na lieceni, raz na rehabilitacii, asi 10 dni, ale sestra na elektroliecbe sa pocas mojej terapie bavila s kamoskami, tak behala so sondou inakadial :-) , takze velky rozdiel som nepocitil. Bolesti v minulosti byvali brutalne, ale vzdy som zatal zuby a ak som dokazal vstat, tak som aj isiel za povinnostami. Zivot je boj, a tak zapasim :-) Proti bolesti idem uvolnenim, naucil som sa povolit svalstvo a vobec, snazim sa zit bez stresu, hoci to je velmi tazke, lebo ten je vsade naokolo. Vsetkym zelam vela stastia!

meggie1

ahoj taarka.mám hádam na vlas to isté čo ty. ako dlho to už u teba trvá? nikdy som nebola vážnejšie nezdravá, a choroby ktoré som mala sa dali vyliečiť za pár dní. myslela som si na začiatku, že aj toto ochorenie sa bude dať liekami rýchlo vyliečiť. a trápim sa s tým "už" pol roka a žiadne lepšenie.

milluska

Tinka, cakacia doba je uz riadna (aspon u mna) aj v cakarni;-), mne sestricka na konzult koncom oktobra povedala, ze najskor februar.. Ale ked si priplatis, hadam aj za tyzden:-)

jaz

tina, ano bez vsimneho a v NZ.
cakal som tri tyzdne ale to kvoli tomu, ze som zobral termin pred vianocami, cize cez vianoce som bol v nemocnici, inac by som cakal tusim 2 alebo 3 mesiace.

tina

Ahoj Tamarka, ďakujem za radu, skúsim tie ihličky, tiež to niekde máme doma, a aj tu Alpu, dodržiavať režim ktorý mi bol odporučený je pri mojom 1,5 ročnom dieťatku dosť nereálne. Mám dohodnutú konzultáciu v NZ na neurochirurgii na 18.2.
Jaz ako dlho si čakal od súhlasu s operáciou na operáciu? A bolo to v NZ bez všimného?
Lea, ja som sa pýtala na tehotenstvo pri našej diagnóze, a bolo mi povedané že keď nemusíš brať lieky tak to nie je problém, nemala by si veľa pribrať, nosiť taký pás ktorý spevňuje chrbát a brucho, a pôrod cisárskym rezom alebo s epidurálom-nemusíš si ho zaplatiť, máme to grátis.
Všetkým prajem krásny víkend.