Hernia disku - vysunutá platnička

Príspevok v téme: Hernia disku - vysunutá platnička
orgovan13@centrum.sk

Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena

ema123

Danina, ja asi nie som z tých, na ktoré si sa obrátila. Ja bolesti po dvoch mesiacoch už nemám. Teraz klopem všetkými desiatimi po stole. :-)
Myslím si, že ak máš bolesti a do práce sa necítiš, tak ťa lekárka bez tvojho súhlasu neuzná práceschopnou (ale či to môže spraviť aj bez neho, to teda neviem). Mňa sa na to lekár pri PN vždy spýtal.
Ak ti však ide o to, či je normálne chodiť z vlastnej vôle do práce a byť pri tom na liekoch proti bolesti, tak to bude asi na zvážení každého individuálne. Tam spolurozhodujú aj iné faktory (sociálna situácia a pod.) :-(

Danina

Ahojte,
bola som vcera na kontrole u neurologicky. Mam z toho dost zvlastne pocity, detaily radsej nerozpisujem a skusim sa poobzerat aj po niekom inom. Pokracujem v ambulantnej rehabilitacii, termin mam buduci tyzden a zatial idem poctivo cvicit.
Okrem toho chcem skusit aj nejake sukromne rehab.centrum.
Mam jeden dotaz - je vas tu viac, ktori beru neprietrzite aj rok lieky proti bolesti a popri tom chodia normalne do prace? Lebo mne to nepride teda normalne, aby som tak fungovala (pritom nepatrim medzi tych, co maju v PN zalubu - je to moja prva PN za poslednych 20 rokov co si pamatam).

vilma

Ďakujem pozrela som si tú reláciu bola dobrá, áno mám herniu disku 7 mm .Máš pravdu u mňa to je všetko dohromady beriem teraz /aflmin, dorsilfex /ten neurotop mám na nerpatické bolesti.Ešte som nemala infuzie lekár si myslí že máme čas vieš ja som ten človek čo radšej zmesie viac bolesti. A posúvam sa pomaly v medikamentácii.

ema123

Vilma, teraz som si prečítala, že máš aj herniu. U teba to je už asi začarovaný kruh, pretože spazmy sa tvoria aj ako reakcia svalstva na bolesť, ktorú vyvolal tlak platničky na nervový koreň. Na to sa dávajú infúzie, pokoj na lôžku, mäkké techniky, prípadne elektroliečba, to všetko najlepšie pri hospitalizácii.

ema123

Vilma, ten kŕč v chrbte by mohli byť spazmy (kŕče) svalov. Tie môžu ťahať alebo tlačiť na nerv a spôsobovať bolesť aj keď platnička nie je vysunutá. Hovoril o tom lekár v spomínanej relácii. Takéto spazmy sa môžu vytvoriť pri prechladnutí chrbta alebo krížov, tzv. "ofúknutie". Mali by na to zabrať lieky na uvoľnenie svalstva tzv. myorelaxanciá (napr. myolastan, guajakuran a pod.). Pomáhajú tiež mäkké techniky - jemné masáže svalstva, neskôr rehabilitačné cvičenie.

ema123

V archíve STV si môžete pozrieť reláciu "Ach tie naše platničky" zo 6.2.2009 v časti Medicína. Je to cca 60 min. diskusia s dvomi neurochirurgami z NZ.

ema123

Vilma: Neurotop nepoznám. Mne na bolesť v chrbtici pomáhal Tralgit, ale nie na stŕpnutie a pálenie v nohe. Na to mi pomohla Lyrika.

vilma

Môj neurolog mi síce povedal že hernia je na operovanie,ale podľa možnosti aby som sa ešte nedala .Niekedy mám také bolesti ,že v ten moment ak by sa opýtali či rezať bez otálania by som súhlasila.Práve včera som mala taký zlý deň ,ale po liekoch mi to akosi vždy otupý.Horšie je že aj na druhý deň nie je moc dobre,strašne sa mi trasú nohy aspoň mám ten pocit.Pri silných bolesiach si večer dávam 1/2 neurotop retard máte s tým niekto skúsenosti.