Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena
Hernia disku - vysunutá platnička
aneta52
moj nazor je, ze operacia v dnesnej dobe sa malokedy nepodari. otazkou je, co bolo predtym, ako sme si my chrbticu zanedbali a ako sa k nej chovame po operacii. toto su len nase nasledky, nie nasledky lekarov. samozrejme, existuju vynimky,aj u lekarov aj u pacientov. ale precitala som uz ohladom toho dost, aby som k tomu dospela.
dalsi rozdiel je, ci problem vznikol po uraze, alebo z nasej "nezodpovednosti", ci je to mlady organizmus, alebo starsi, kedy sa uz aj kosti chovaju inac...je mnozstvo moznosti...preco.
a teraz k tvojmu prispevku.
co sa tyka zdravotnictva, kazdy mame na to podobny nazor, lebo sme sa s tym chtiac/nechtiac stretli. zial ludia su rozni.ty sama to poznas z praxe.
pri CID mozes pracovat, ine by bolo ak by si mala PID. - to sme tu uz ale spominali (pozri prispevky viac dozadu)
ja mam tiez sedave zamestnanie.
rekonvalesc. po operacii je cca rok rok a pol, zalezi na tebe, ci budes vsetko dodrziavat, co hovoria lekari. dolezite je cvicenie - brusne svalstvo spevnit, ak bude, prestane boliet chrbat.(teda ja tomu verim)
ak nemas cviky (ani ja som ich nedostala) musis si pomoct sama - aspon na zaciatok.
uz som tu parkrat napisala tuto stranku:
www.cvicime.cz
rob to opatrne a nenasilne.
ja to nechcem zlahcovat, lebo viem velmi dobre ako sa citis, keby si bola zdrava, nepisala by si tu.
dolezite je nevzdavat sa.
Ahoj mrska som rada ze sa mi niekto ozval. Ale ako to o tebe citam tak my dve sa nemozme porovnavat v operac. vykone,mne odstranili tie sekvestre a nic ine nemam. Na jiske teda aby som neklamala-teraz som si uvedomila ze mi povedal operater jednu jedinu vetu:trvalo to dlhsie ako sme predpokladali. To bolo vsetko Oper. trvala 3hod.Ja rozmyslam o tom ciast.inv.Moj znamy ktory ma rovnaku dg.a zatial nieje kandidat na oper.robi maliara ma tento doch.a moze pri tom robit. Berie159eur. Ja som sestra na zubnej amb. aj dentalna hygienicka. U pacienta sedim a je to vzdy hodina. To zatial neprichadza do uvahy. Asi len asistencia dr. to len na 4hod.Ja mozem sediet aj hodinu ale ten chrbat-desne!! Mam koleg.s ktorou sme lezali na kramaroch o 12rokov este starsiu a ta iba pred dvoma tyzd.zacala troska chodit-stale mala velmi nizky tlak a sediet to vraj ide strasne tazko iba na par minut. A tiez jej tam nic nedavali len vybrali. Ze vraj bol operater velmi z nej zniceny lebo to z nej doslova vytrhavali. Tak jej idem zavolat. Pa maj sa aj ostatni-to je pocasie co!!!Bojim sa padov aby som nesla znova....
ako som pisala vcera som bola na kontrole,lekar bol rad,ze sa mi dari dobre.rehabilitacie este nedal,vraj to je skoro,ze sa dohodneme ked pridem za 3 mes.,mam si cvicit len tie cievne cviky,to je len taka 10 min.zostava,a pridavat prechadzky.sedenie tiez este nie uplne,teraz sedavam 4 krat denne 12 min.a tak to mam po minutkach pomaly zvysovat.tak sa presne riadim.dufam ze sa nic vazne uz neudeje.ozaj,bolia ma kolena.ale to bude asi z toho klacania pri PC,alebo ked nieco robim...ahojte.
ahoj aneta 57.je to smutne ze ti ta operacia nepomohla.ja som bola vcera na kontrole po 6 tyzdnoch a citim sa fajn.ja som pred operaciou nemohla vobec chodit a bolela ma lava noha.uz teraz chodim vyborne,ziadna slabost,ale ta noha este sem tam poboli,aj unava pride na tie nohy,ale neda sa to porovnat predtym...co tebe operovali?mne tam dali titanovu dlahu a 6 srobov,vlastne fixaciu chrbtice L4-L5-S1.operovali ma v Ružomberku,ale perfektny ludia,aj sestricky zlate,lekar prisiel za mnou aj pred operaciou aj ked som bola na JIS.starostlivost uplne super.je smutne ze si sa stretla s takym pristupom.a prave v BA.zelam ti vela sil....ahoj.
Ahojte vsetci pred aj po operacii. Uz dlhodobo citam tieto stranky a az dnes som sa rozhodla napisat.Diagnoza masivna extruzia disku ciastocne sekvestrovana centr.a paracentr. vlavo s kaudalnou propagaciou,difuzne vyklenobvanie disku L4/5 a L3/4 degener. zmeny disku L3/4 L5/S1 deg. zmeny kryc.platniciek atd... Od roku 2000 vtedy bola urcena na CT prvykrat. Teraz 6/2009 po pobolievani nohy s vystrelovanim az do prstov na koncatine sa zacal horor. Poprve v zivote-mam 52rokov sme volali sanitku a to az rano cez to vsetko ze som sa nadopovala liekmi a snazila vydrzat. K nasmu zdravotnictvu sa nebudem ani vyjadrovat lebo sa poriadne nas..To je nieco!! Som zdravot. sestra a hanbm sa za doktorov a aj prostredie v ktorom sa operuje a lezia pacienti. Po konz. na neuroch.v blave aj NZ mi dali termin 8.okt.cize som 2 mes. po oper. Ide na kontrolu v utorok ale stav je rovnaky noha sice neboli ze sa to neda vydrzat ale mna aj pred aj teraz bolieva od rana do vecera chrbat. V kazdej polohe nech sedim lezim chodim, stojim .Uz sa mi zda ze ani tabl. nezaberaju.Cvicim asi tak ze mam od rehab.sestry cviky napisane a podla nich. V nemoc.neprisiel ani oerater po oper. povedat ako to prebehlo a co mam dalej robit.Musela som lezat od stvrtka-den oper.a v nedelu rano sa postavit. Lekar vzdy pri vizite hovoril ze pride a nic. Desne nervy aj teraz ked si na to spomeniem A v pondelok rano mi sestra dala medzi dverami prep.spravu a brali ma neurolog. do ruzinova. Bolo to sice na hovno ale tak to uz u nas chodi. Prisaham ze radsej budem trpiet ako ist do nemocnice. Prepacte vsetci ale musela som to uz zo seba dostat!!A to este mierne. Este ze mam muza ktory ma zivi lebo som uz rok nezam. Ale urcite este chcem robit ale aj zaziadat o ciast.inv.dochodok. Oficialne som na PN od 22.6.2009 . Pa majte sa Ozvem sa po kontrole.
Ahojte takze stale cakam ci sa mi podari zohnat skorsi termin na tu konzultaciu dal so si to vybavovat znamemu do Ruzomberka tak cakam ci sa daco podari dufam ze ano lebo vcera a dnes som zas dostal dost velke bolesti od lytka smerom dolu az k pate ze som nemohol vobec chodit.Je to na nervy niekedy sa citim ako keby som bol celkom zdravy a vzapeti zas pridu taketo bolesti. A co sa pyta WILDO tak v B.Bystrici tam su dobry odbornici len problem je sa tam dostat na konzultaciu napr.ako aj ja. ale mozno ze ma nejakych znamych tak treba skusit cez nich bohuzial dneska je to takito trend zatial ahojte
henemene,tak som to nasla nedavali ti platnicku.ale som sikula:)ale sedi sa mi v pohode,niekedy mi to tam este zahrka ale da sa....je to vééééééélky rozdiel ako pred operaciou.ja by som lietala.dufam ze sa nic nepose.....ahojky.
ahoj henemene.no uz som aj vesala...:)ale neprehanam to,a vies co je najlepsie ze ani pocasie mi nerobi nic!v krizoch mam uplny pokoj ako kedysi zamlada:)este tie nohy trochu pobolievaju,aj pritrpnu.uz sedavam 4 krat 10 minut.a pohoda.zajtra idem na kontrolu po 6 tyzdnoch.trochu ma zacali viac boliet kolena,ale to asi z toho klacania pri PC,alebo ked nieco robim. tebe henemene iba oskrabovali ci aj davali platnicku,tu hlavu uz tiez nemam najlepsiu.tak sa drz,ako aj vsetci ostatny.ahojky.
Ahojte baby tak som tu po dlhsej dobe zase, pozeram, ze je tu kopu novacikov. dnes som bola po siestich tyzdnoch na kontrole a lekar mi povedal, ze uz mozem ist v polke januara do roboty ak sa budem dobre citit, takze to je tri mesiace po operacii uvidim ci to staci. uz aj po troske posedavam normalne som mala na zadku svalovku:)
triniti chcem sa spytat na tu akupunkturu ci ako sa to pise, ze ci to bolo v ramci rehabilitacie alebo ako a ci to naoyaj pomaha a kolko na to treba chodit? dakujem
mrska tak ty uz nakupujes zaclony pomaly ich budes aj vesat:)
anies ty uz asi tiez sedis ze a ako sa mas uz ta nebolí nič? ja mozem povedat ze dobre ale to svinske pocasie ma nici a bola som aj chora mala som strasny kasel a to mi nerobilo dobre na chrbticu.
Ahoj triniti13
Ďakujem Ti za povzbudenie. Určite moje "mravenčenie" v pravačke ako aj v pravom palci na ruke budem spoločne s mojou diagnózou konzultovať s viac lekármi. V pondelok idem so snímkami k neurologičke, ktorá ma vyslala na CT ako aj na RTG. Tá bude prvá, ktorá zhodnotí výsledky. Pomohli by mi nejaké konkrétne mená "kapacít" lekárov, ktorí sa tejto problematike venujú, aby som nestrácal čas. Takže múdrejší budem po pondelku. Ako tu čítam na fóre, odborníci sú v NZ, v Ružomberku, v Žiline. Ja som z BB, tu o nikom takom "vychýrenom" odborníkovi neviem. Zatiaľ. Takže ak môžem poprosiť kolégium postihnutých pacientov o radu, za kým je dobre - najlepšie ísť veci prekonzultovať /snímok RTG a CT + popis/, nebojte sa mi poradiť. Najlepšie asi na môj mail, aby sme sa nikoho nedajbože nedotkli. Oné informácie i ja budem ponechávať v tajnosti, bez uvedenia doporučiteľa. Ďakujem Vám.
wildo88@zoznam.sk