Hernia disku - vysunutá platnička

Príspevok v téme: Hernia disku - vysunutá platnička
orgovan13@centrum.sk

Milí chorí a zdraví, určili mi diagnozu hernia disku - L4/5 a doporučujú mi operáciu, na ozónoterapiu je vraj neskoro. Máte prosím nejaké skúsenosti s doktormi, nemocnicou, máte nejakých známych alebo sami trpíte na toto ochorenie? Prosím dajte mi vedieť o všetkom, čo môže byť v mojej neľahkej situácii potrebné. Veľmi pekne ďakujem. Ružena

cesnak

Bola som v kúpeloch Dudince,je tam velmi pekne a so službami som bola velmi spokojná,a hlavné všetko pod jednou strechov.Prajem prijemný pobyt..a úrčite budete Silvia spokojná..Valentina

mesika

Ahojte,
chcela by so sa spýtať, či bol niekto v kúpeľoch-Dudince, pretože som dostala schválenú kúpeľnú liečbu po operácii krčnej chrbtice a práve do Dudiniec,tak by ma zaujímalo, ako sa Vám tam páčilo.
Ďakujem za odpoveď.
Silvia

svk_daniel

A este pre zeny, prip. aj muzov:

JAZVA ma asi 7cm, je nad ritou. Myslim, ze som tam mal 7 stehov.

nic hrozne!

A dokonca, dnes uz ma problem tu jazvu najst!

Takze o svoj vyzor sa nebojte :-)

svk_daniel

Dobry den, dovolte mi aby som sa podelil aj ja so skusenostami.
Vsetko to zacalo, ked som mal 16. Mlady chlapec, plny zivota, radosti, sportu a podobne.
No raz jedneho krasneho dna, na skolskej sportovej akcii som si odbehol 800vku sadol som si a vdety sa mi zivot zacal strpcovat. ked som sa postavil neskutocne bolesti. ale ja ako vzdy povedal som si to prejde. Na leto som uz mal vybavenu fusku, tak som ani nesiel do lekara, ale rovno na fusku. No bolest sa stale stupnovala a stupnovala ... a ja stale som si vravel, ze to prechodim. zacal som to riesit po troch mesiacoch, ked uz bolest zacala byt neznesitelna a nevedel som v skole vydrzat sediet 8hod. Tak ma poslali FBLR... klasika, masaze, elktro a podbne - figu platne. No lenze jedneho dna vyustili bolesti az tak, ze som sa nedokazal ani postavit, ani chodit, proste nic (to som uz mal 17). A vtedy sa to zacalo...marodka... do nemocnice ma prijat nechceli ... Nastastie moja obvodna ma zlatu sestricku,ktora mi chodila pichat kazdy den inekcie od bolesti...moja liecba pokracovala ortopedmi, urologmi, neurologmi, FBLR... mal som pocit, ze si uz vsetci myslia, ze simulujem (vratane mojich rodicov, lekarov)... uz ma to sralo, tak som ortopedovi povedal jedneho dna svoje a dost svojsky! Tak mi po niekolko mesacnej "liecbe", ktora bola zalozena na predpisovani ibalginu a inych podobnych liekov este vo dverach ambulancie konecne vypisal papier na CT... a tam zsitili HERNIU L4/5 ... v momente som lezal na neurologii (zrazu ma uz vedeli prijat, aj ked sice hundrali, ze vycerpane limity a podobne lebo bol december). Musim pochvalit, ze starostlivost tam bola super :-), presli ma vdaka infuziam na niekolko dni bolesti, ale vtedy som zacal pocitovat aj slabnutie noh ... a vtedy som sa dozvedel, ze DO RITI je to vazne! ze uz to asi neprechodim... vtedy mi uz rozpravali aj o operacnej moznosti, ktoru mi neustale vsetci, vratane rodiny vytlkali z hlavy...vraj ozon pomoze, ze to stoji len 4tis., ze to nazaj pomoze a tak... vybavil som si MR... (nastastie) .... tam sa zistili, ze je to dost zle(hernia aj L5/S1 + plus ulomky)... tak na neurochirurgiu na konzultaciu... tam mi lekar dost vyrazil dych "hernie tlacia na duralny vak(zvazok nervov spajajuci miechu s nohami, vylucovacou sustavou a podobne, v podstate je to miecha,ale nechranena miechovym mokom), nie na jeden nerv ako je to bezne, mate tam aj ulomok, ktory je velmi nebezpecny, ked sa dostane na zle miesto, hrozi vam ochrnutie alebo (no ze si proste nebudem dokazat ovplyvnovat svoje vylucovacie organy), ozonova terapia sa v tomto pripade uz enpodava, Vam uskodila! Treba to operovat!" No.. na rozhodnutie som mal asi 5 min. ... hmmm.... o chvilu som uz lezal na lozku a na druhy den uz pod nozami... tyzden som pobudol v nemocnici... bolo to pre mna hrozne:-( ... bolesti, sami starci okolo mna, nevedel som sa postavit, vystat, chodit, proste nic! cele dni som pocul len zavijanie inych pacientov..je pravdou, ze obcas som aj ja trosku postukal, ale ked mi pichli, tie omamne halucinogenne lieky, hned sa mi snivalo a bolo fajn... po tyzdni som sa dostal domov ... mesiac som esle lezal doma a ucil chodit a podobne! bolesti ustopovali pomaly, ... no zial trebali mi ist uz do skoly! ved viete aki su ucitelia! marodoval som uz tri a pol mesiaca v kuse (nastastie na prelome polrokov!)... inak by som musel robit komisionalky ... alebo keby som marodoval ako bezny pacient s tymto ochorenim tak by som musel opakovat rocnik! (vdaka "prijemnym" ucitelom) ... sice aj tak mi narobili dost problemov ... ved viete, ked nie ste tri a pol mesiaca v skole... pol roka stale pobolievalo, ale aspon som citil, ze tie nohy su moje ... zacal som postupne z cinnostami urcitymi ...

Dnes uz som viac ako rok po operacii! mam 18 r. mam za sebou aj kupele Kovacova... A je mi super!
Nie je to take ake to bolo este ked som mal 16, ale nemam bolesti! obcas trosku poboli, ale malo kedy.... nie ako niekedy, ze som sa ani postavit nemohol!
Je pravdou, ze mi to dost ovplivnilo ziovot, ale NELUTUJEM, ZE SOM BOL OPEROVANY! aj ked tie mesiace marodky boli hnusne! ale zvladol som to! a je mi fajn :-)

Co som tym chcel povedat? NEPOCUVAJTE RADY OD LUDI, KTORI NEBOLI OPEROVANI ...TYPU: nedaj sa operovat, aj tak ti to nepoomoze, nedaj sa operovat, je to riskantne a pobne!
Ak mate moznost, tak operovat! Marodka po operacii, trva vraj polroka (ja som marodoval len mesiac, kedze som musel do skoly! a dva a pol mesiaca pred operaciou) ... a operaciu hradi poistovna! je pravdou, ze vraj ssa dava do vrecka a tak, ale ja som dal len flasku a som spokojny!

TAKZE AK MATE MOZNOST DAJTE SA OPEROVAT, nie je to prijemne, ale potom uz mate svaty pokoj!!!

A zas teraz otazky na Vas:
Ako je to z tym dochodkom ? ... mam na nho narok ?
A ZTP mate niekto na to ?? skusal som si ho vybavovat, no zial neuspesne!

dadula123

Miro70

ja este nie som odoperovaná ale na čiastočnej invalidnej .Určite skus si podat papiere ak neprejdeš môžeš sa odvolat.Držim palce.

makaronka123

miro70,
áno, je to možné. Zákon o sociálnom poistení nerozlišuje čiastočnú a plnú invaliditu podľa dĺžky trvania PN, ale podľa diagnózy v zákone. Každá diagnóza je v zákone a sú aj štádia: ľahká, stredná a ťažká a tam sú priradené aj percentá. Žiaľ, čo sa týka chrbtice, invalidita sa dáva až po operácií, nie pred ňou a to aj napriek tomu, že už máš herniu disku. V zákone je jednoznačne uvedené: choroby chrbtice, hernie disku... bez operácie: max. 50% a to nestačí ani na čiastočnú invaliditu (to musí byť min. 60%). Takže z ľudského hľadiska je to hrozné, lebo nech si to niekto vyskúša s takými bolesťmai fungovať, ale z medicínskeho hľadiska a právneho, posudkový lekár nepochybil, drží sa litery zákona. Taká je pravda. Iné by bolo, ak by si trpel ešte na nejaké iné ochorenie, vtedy môže lekár k hlavnej diagnóze prirátať + 10% a to by ti na čiastočný už mohlo výjsť. Držím palce.

kaca 1

Ahoj,Miro70
"Něco hnilé je v tom štáte Dánskom"
To by mohlo vystihnúť situáciu v tom našom štáte,čiže všetko je možné.
Poznám takých ktorý išli na ID v 04/09, po 7 mesačnej PN,bez toho aby boli čo i len raz hospitalizovaný a ozon riešili až v zime.
Chcela som sa čo najskôr dať do poriadku,preto som si myslela,že operácia mi v tom pomôže,aj keď s rizikom,malým som počítala.
Keďže telo si väčšinou robí čo chce,tak aj v mojom prípade to ešte nie je v poriadku,čo však nebráni lekárke aby ma tak povediac .....
Ak sa rozhodneš pre operáciu tak to urob pretože budeš presvedčený o tom,že je to pre Teba to najlepšie.
Nie všetci majú rovnaké problémy po operácii.
Držím palce v ťažkom boji.

miro70

Ahojte všetci dnes som bol prvý krát na komisii po 8 mesiacoch PN..diagnóza L5/S1 báza hernie 14 mm hĺbka 7,4mm zatiaľ som moju diagnózu riešil len ozonoterapiou a dnes mi bolo povedané že ak sa nedám operovať nemám nárok po roku Pn-ky na čiastočný invalidný ,,je to možné????

agiii

Ahoj! Nebola som na chirurgii v Nz cez obvodného.Mám odovzdať aj u neho svoje papiere a výsledky? Dnes som volala do Nz, že súhlasím s operáciou. Oni mi potom zavolajú, že kedy majú termín. Na sociálnom musím ohlásiť, že pôjdem na operáciu? Ja vôbec neviem, že čo mám okolo toho vybaviť!