Ak mate podozrenie, ze Vase dieta trpi poruchou prijimania stravy /PPP/, nestracajte hlavu. Prave teraz Vas bude Vase najdrahsie stvorenie velmi potrebovat.
Zakladne zasady:
1. Zachovajte pokoj a pripravte sa na narocny boj hlavne psychicky. PPP je choroba ako kazda ina a treba ju liecit. Liecba je dlhodoba ale uspesna
2. Kupte si knihu, kde budu vysvetlene priciny spustania PPP, co s tym, hladajte odborne informacie, prip. Vy sami navstivte psychologa
3. Kedze spustacom tejto diagnozy v pubertalnom obdobi su najcastejsie pomery v rodine, prehodnotte vztahy v rodine a pracujte na ich pozitivnej zmene. Treba si uvedomit, ze nedostatok lasky a pozornosti rovnako ako nadbytok "opicej" lasky spusta problem
4. Prehodnotte doma stravovacie navyky. Naplnte kuchynu rozumnym mnozstvom cerstvej zeleniny, ovocia. Pri bulimii majte v chladnicke len mnozstvo stravy urcene na jeden den, takmer ziadne sladosti
5. Dajte dietatu pokojne, bez navalov zurivosti na javo, ze o jeho probleme viete. A tiez, ze vyzdravenie je vylucne v jeho rukach, pricom s Vasou maximalnou pomocou moze pocitat.
6. PPP nesmie byt jedinou temou rozhovorov v rodine
Verim, ze aj vo Vasej rodine tuto chorobu zvladnete.
Rodičia a anorexia, bulimia
...ale ten problem je vzdy - skor ci neskor - niekde ine, ako chciet byt stihla, u kazdeho s PPP.
Ahoj Mishka,
len nenapis Gabine do mailu, ze si "strateny pripad", alebo cosi v tom duchu. "Stratenym pripadom" sa stavame kazdy vtedy, ked sa my sami za taky prehlasime. Takze Mishenka, bojujes, bojujes, sancc byt zdravy ma fakt kazdy, teda aj TY. Co ty na to?
Alebo sem:
1. moje posledné liečenie dopadlo podpísaním reverzu
2. Nechcem schudnúť (teda, možno maličko by som chcela:-(), ale tiež nechcem pribrať:-(
3. u mňa by teraz zastrašovanie nepomohlo, ale myslím, že v 15-tich by to bolo iné..
4. Gabi, ale dobre vieš, že u mňa je už problém inde, že nejde už len o to- byť štíhla, chudá:-(
Gabi, odpoviem Ti radšej do mailu:-(
mishka,
a co Ty? Skus byt uprimna...ako dopadlo Tvoje posledne liecenie? Aku povahu mas Ty a po akej vahe tuzis aj nadalej? Ako by pomohlo zastrasovanie liecenim Tebe? Pohodicka alebo stres?
xenia, naozaj nerozhoduje vaha, jasne, ze nie. Ved bulimicky mozu byt aj pri tele...a mozu sa dostat na liecenie ci uz z vlastnej vole, z rozhodnutia rodiny alebo lekara, ktory tusi nebezpecenstvo v jej spravani. Ide o to, ci je v ohrozeni zivota a vtedy jednoducho musi ist na oddelenie...
xenia, chcem Ti len povedať, že na liečenie nechodia len vychudnuté dievčatá, väčšina tam váži okolo 50, 60, 65kg- aj viac!!! Nezáleží na váhe! A myslím, že Tvoja dcéra má riadnu podváhu, a že to zastrašovanie v jej veku by mohlo malinko pomôcť- môj názor....
Dievcata, vsetky, dakujem vam za rady. Naznacili ste mi to, co tak trochu tusim, ze nemocnica v ba je hlavne o nuteni pre zachranu zivota. teda nemocnicu beriem ako krajnu moznost. zatial nie sme na tom az tak zle, ale skusim dcerku prehovorit, aby sme zasli na krv. nie je uplne vychudnuta, len velmi stihla. takze kym to budem mat aspon trosku pod kontrolou, nedam ju tam. zje toho nevela, ale zje. nastastie zatial ani nevracia. psychiatricku sme navstivili obaja rodicia, aby sme sa dozvedeli, ako sa spravat. nejake rady sme nedostali, len ponuku dat ju do nemocnice a lieky.
dcerka sa na mna v poslednej dobe doslova lepi, pritom predtym bola uplne samostatna... dufam, ze je to tym, ze si podvedome uvedomuje, ze nie je v poriadku, aj ked si to nechce priznat.
Mishka, rada by som sa dozvedela o nemocnici viac, ale mam problemy sa dostat cez outlok. a neviem, mam ju tou nemocnicou aj trochu postrasit? uz som jej povedala, ze tam vegetarianstvo neexistuje, snad aj preto sa trochu snazi drzat. takze este raz - psych. v ba mi ponukla len nemocnicu a lieky. preto sa obraciam na vas, ktore mate skusenosti v lieceni duse, nie tela.
A ja som si teraz uvedomila, že Pezinok je vlastne len od 18r:-( Takže na Slovensku ostáva už len Ba, kde nie sú žiadne terapie, kde sa len leží, papá, leží, papá...žiadny pohyb, žiadne prechádzky..
xenia, ak budeš chcieť, môžeš mi napísať na mail, rada Ti napíšem, ako to funguje na liečeniach s PPP. Bola som 2mes. v Ba, 2mes. v Pezinku...ale jedno Ti poviem už teraz: určite nedovolia dcére jesť vegetariánsku stravu, treba jesť všetko, čo tam dajú!