Prečo som dostal diabetes

Príspevok v téme: Prečo som dostal diabetes
pier

čaute...kedže žijeme v dobe komunikačneho internetu,tak ma napadlo,keby tu každy,kto chce,SAM ZA SEBA napisal aspon (alebo IBA) tri dôvody,prečo si mysli,že ziskal...nie prvu cenu,ale ten "celoživotny" DM1...možno na niečo prideme....
tak moje tri "dôvody" by mohli byť:
- dlhodoba (asi troj mesačna)vyčerpanosť prežita na vojne,spojena z neošetrenyma (nebolo tam zubara),respektive zle ošetrenyma (pred vojnou boli zuby iba doslova poplatane) zubami - zapal sa teda nakoniec vyliečil sam,(po nociach som pre bolesť nespal)ale ktovie za aku cenu sa ten zapal vyliečil sam.
- druhy dôvod je možno v spôsobe môjho života - že sa podcenujem,teda stale iba podriadujem,(musim robiť to čo nechcem).
- a nakoniec vraj som dostal diabetes z predavkovania liekov na šť.žľazu.
- čiže zhrniem to: zuby,psychyka a šť.žľaza.

ps:prosim Vas,nemusime sa zapodievať v tejto teme riešenim našich problemov,ale iba zdelme prečo si myslime,že sme to dostali....je to velmi zložite,ale pokusiť sa môžme...veď každy si určite niečo o tom mysli....

moniqa87

mama ma diabedes od svojich 11 rokov, rozperavala sa s mnohymi odbornikmi a ja som tiez studovala mnoho literatury...
ak je zla zivotosprava pricinou diabetesu, tak vylucne druheho typu, na to bay clovek dostal diabetes prveho typu, je tam toho treba omnoho viac, teda hlavne stres v dnesnej dobe a svojhop casu aj nevhodne liecenie ropznach ochoreni, teda aspon u mojej mamy: ked bola este mala tak bola casto chora a lekari ju napchavali liekmi ktore neskor poskodili pankreas natolko, ze v 11 dostala diabetes, a pritom nic nezdedila a tak isto ani ja nemam ziadne predpoklady na tento typ cukrovky...

adriana

Mne sa zdá,z týchto príspevkov,že najviac sa tu vyskytuje ako príčina stres-psychika.Aj ja som sa stretla s názorom,že to nie je dedičné,nie je to jednoznačne dokázané.

Andel

Pier, najlepsie na tom je, ze v poslednej dobe v USA koluje nazor, ze diabetes nie je dedicne ochorenie. Ako by mohlo byt, ked ja som prva diabeticka v rodine? A je velka pravdepodobnost, ze moje deti nebudu diabetici. Dedicnost sa spaja s typom II. Co sa tyka zlej zivotospravy, moja prababka, babka, dedkovia vyrastli na slanine, bravcovej masti, mastnych jedlach a diabetes nemali a ani nemaju, ja som sa nikdy nestravovala vynimocne zdravo, ale ani nezdravo, nemala som nadvahu, ani ziadne problemy a z nicoho nic mam diabetes heh! Moj otec, brat a vsetci znami, jedia urcite o 80% nezdravsie ako som ja jedla pred diabetom a su zdravi, takze zivotosprava podla mna s tym tiez nema vela spolocneho. Mne lekari povedali, ze v mojom pripade podnetom bol stres, mozno nejaka viroza, viac o tom pisem na mojom blogu www.sladkyzivot.blog.com

RNG

myslim, ze to treba este raz zopakovat, lebo sa mi zda, ze vacsina necita dost pozorne:
Inac pankreas sa moze poskodit skoro zo dna na den, napr viralnym utokom, alebo neustalymi zapalami z nasich permanentne rezidujucich virusov v tele(herpesy, EBV, HPV, ...).
To plati aj na pecen.
Pripojim este: aj mnozstvo syntetickych liekov moze znicit pankreas, tak ako aj pecen, a tieto oba organy sa podielaju na vyrovnavani hladiny cukru v krvi.

pier

Presne tak andel,môj foter zje DENNE tolko sladkosti,ako ja za mesiac alebo aj za dlksie obdobie...a pri tom,vzdy ked mu pomeriam,tak ma furt okolo 4-5 mmol cukru v krvi...ale na druhej strane,ak to je dedične,tak to niejako nesedi,mama aj dedovia,vsetko je ok.

Ak by som tie nase prispevky mohol trochu zhrnuť,tak zatial najviac sa tu vyskytuje zla strava(mne sa najviac pozdava nazor od RNG to z tymi tvrdymi tukmi,aj ked je to viac pre 2-karov...)potom stres a psyche....no podla dnesnych doktorov strava aj stres mozu IBA trochu ovplyvniť diabetes,nie ho vyvolať.....po pričine sa nadalej patra....

Andel

Stres, asi len to u mna.

Cukor nema vplyv na to ci clovek dostane cukrovku alebo nie, musi mat na to geneticke predispozicie ;o) aspon v niecom sme vynimocni ;o)

RNG

Radca, jedenie cukrov, hlavne rafinovanych a sacharidov s vysokym glycemickym indexom pretazuje pankreas. Cukrovka typu 1 a ciastocne aj 2 je sposobena zlyhanim pankreasu.

radca

Myslim, ze jedenie cukrov nema na cukrovku az taky vplyv, ako sa mysli. Moze to byt vyvolane aj nespravnym pomerom niektorych bielkovin-aminokyselin v strave, alebo poruchou ich travenia, sposobenou nedostatkom inych bielkovin, nedostatkom niektorych vitaminov a mineralov, ale hlavne stresom (ten odcerpava obrovske mnozstvo zivin potrebnych na spravnu funkciu). Povedal by som, ze stres ma najvacsi vplyv.