Schudnut zdravo a udrzat si hmotnost

Príspevok v téme: Schudnut zdravo a udrzat si hmotnost
poliewoocka

Zakladam tuto temu,pretoze si myslim,ze sa porobilo uz vela chyb,koluje mnoho velakrat nepravdivych mytov.Kedze mnohym z nas zalezi na zdravi a udrziavani si postavy,najdete tu zopar rad,ako dosiahnut to,po com tuzite.Mozete sa inspirovat,kombinovat,ale aj pridavat rady.
Ak chcete chudnut a schudnut,udrzat si postavu,citit sa fit a pritom sa nestresovat kadejakymi dietami(ktore su nezdrave,jednotvarne a obmedzuju)musite si navyknut na taky styl zivota,ktory vam vydrzi naveky.Nechudnite narazovo,ale dodrzujte urcite zasady.Kila pojdu dole,tak,ako sli hore a nevratia sa.Vedci odporucaju pre trvale chudnutie zhodit max. 1 kg za mesiac.Navyse,pre adolescentov je dolezite poznamenat,aby nedietovali narazovo,to by im len uskodilo,pretoze pre spravnu funkciu tela a optimalnu homeostazu potrebuju komplexnu stravu.
Dam vam par tipov:
-ranajkujte!Ranajky su dolezite,mali by byt vyzivne,komplexne.Celozrnne pecivo,chuda sunka,vela zeleniny.
-vela pite!Pite stale,aj ked nemate pocit smadu.Ked si telo pyta vodu,uz je neskoro.Vypite kazdu hodinu za pohar vody.
-pite nesladene vody a bylinkove caje.Nepite rovnaku mineralku,vystriedajte vsetky znacky.Bylinkove caje su zaroven aj vhodnymi antioxidantami.Zihlavovy caj je vhodnym detoxikantom,ale nie je vhodne ho pit dlhodobo,lebo zanasa organizmus.
-jedzte castejsie a male porcie.Udrzite si tak metabolizmus culy a aktivny.Nejedzte narazovo,to len zatazi vas zaludok.
-neodopierajte si maskrty.Tym sa len vyhecujete k tomu,ze pri najblizsom zlome zjete vsetko,co vam pride pod ruku.dajte si kludne cokoladu,aj chipsy...ale v obmedzenom mnozstve
-Jedzte pomaly,jedlo dobre prezujte.Naberajte si menej,pamatajte,ze hlad ma velke oci a "zaludocny" nerv je opodzeny,takze,ked citime pocas jedenia sytost,sme uz plni.Nedojedajte nasilu vsetko,co mate na tanieri,ak ste uz syti.
-pred jedlom aj pocaj jedla pite.Zaplni sa vam tak zaludok vodou.
-pite nalacno odstatu prevarenu vodu,do ktorej ste pridali stavu z citrona,je to pradavny "napoj krasy a zdravia"
-cerstvy ananas a jablcny ocot odburava tuky a chudne sa lahsie
-pouzivajte panenske rastlinne oleje,kde sa len da.Pri tepelnej uprave jedla netreba,vtedy sa narusa dvojita vazba v tuku a stracaju sa esencialne vlastnosti
-nenakupujte hladni!NIKDY.
-servirujte na modre taniere.Znizuje to apetit.
-ak mate neprekonatelnu chut na sladke,dajte si jablko.Pomaha,aj ak si umyjete zuby.
-vsetko robte so svihom,neopustajte sa.Spalite viac kalorii.
-cvicte,pohybujte sa na cerstvom vzduchu.Hocikedy cez den napinajte iste svalove skupiny.
-pri sprchovani striedajte teplu a studenu sprchu,rozprudi to krv v povrchovych cievach,vyskusajte aj masaz specialnou hubkou

TAKZE: nechudnut dietami,ani tabletkami,ale dodrziavat iste pravidla.Cvicit,cvicit,cvicit...svaly su mensie a tazsie ako tuk,tak sa neorientujte podla vahy.Svaly potrebuju viac energie na existenciu,preto mozu svalnati viac papat.

poliewoocka

Janiska:)
Neboj sa,aj ja som mala zo zaciatku problemy prinutit sa cvicit,ale ked prekrocis istu hranicu dusevne ta to posunie dalej a nakoniec budes zavisla na pohybe:)Staci prijemna hudba.A ten pocit,ked docvicis,leje z teba,citis sa prijemne stoji za to:)Hlavne ide o to,aby si mala z pohybu radost,hoci aj tancuj na oblubenu hudbu,lebo cinnost,ktoru nevykonavas z radosti-to je ako sebatryznenie...Neboj,za chvilu budes zbierat ovocie:)Drzim palce!Uz si vyhrala tym,ze si sa odhodlala!
Petkaa:
Orbitrek je vyhodnejsi v tom,ze precvicuje cele telo,chudne sa efektivnejsie,takisto aj kondicia sa nabera lepsie.Pohyb nie je jednotvarny,nezatazuje klby.Mala som moznost vyskusat obe a som vsetkymi desiatimi za orbitrek.

allya

poliewocka uprimne ti zavidim, ze si sa tak vypracovala. Ja som kedysi na ZS tiez cvicila, kazdy den som tahala na stacionarnom bicykli 30 minut, kliky, 300 brusakov a teraz ? Teraz sa citim ako "mlandra"... svaly ochabli, pribrala som. Pred rokom som sice schudla 5 kg, ale to som mala problemy so zaludkom a teraz, ked sa mi vratil apetit som znova nabrala a uz sa nevtrepem do rifli, ktore som si kupila cca pred 3/4 rokom :( Poliewocka porad mi, ako schudnut, ked chodim na VS, cize jest sa pravidelne neda, kedze raz som v skole rano, inokedy vecer, na cvicenie mi tiez vela casu neostava, ale musim robit nieco pre seba, pre svoje zdravie. Moj problem je ten, ze mam strasne slabu volu, jednoducho ked po par cviceniach nevidim vysledok, tak to vzdam, aj ked viem, ze vysledok sa dostavi az neskor, mozno po par mesiacoch, ale mna to nenormalne odradza, ked tie kg nejdu dole a nevidim ani zmenu na postave v zrkadle :( Nechcem vyzerat ako prasa :( No a co sa tyka stravovania, ja ranajky jem malokedy, lebo rano mi nechuti jest :((

petkaa

ahoj poliewoocka, chcela by som si kúpiť stacionárny bicykel .. ale ako tak čítam tak ty píšeš o orbitreku. Je to lepšie??? ďakujeeem

janiska

Ahoj Poliewoocka :) tak chcem znizovat vahu, ale neviem ci to robim spravne. Snazim sa cvicit kazdy druhy den, chodim do fitka, kde si dam najprv okolo 15-20 min na steperi, potom robim brusaky, co to na ruky, aj ked neviem ako mam na ruky cvicit, trosku na nohy a potom este slapem na bicykli 20 min.. Snazim sa jest zdravo a pravidelne, ale je to tazkeee :((

poliewoocka

Tami:
Ja som zacinala s desiatimi,ale je to individualne...mozes aj s 5, aj s viac.Pocas roka som sa zlepsila na 30.Pridavaj pomaly,postupne,ako sa budes citit:)Ak citis slabost,neprepinaj sily,to ti len uskodi.Pomaly dalej zajdes.Behavas na orbitreku?

tamarka

poliewocka, za kolko sa ti asi zlepsila kondicka? ja som zacala s 8 minutami..zvladla by som aj viac, ale nechcem si moc zatazovat organizmus na zaciatok...

poliewoocka

Ahoj sara:
Neodporuca sa fyzicky namahat este tyzden po chorobe,a to preto,ze je tu roziko poskodenia myokardu-infarkt a ine defekty,rozne zapaly svaloviny srdca.Radsej to doliec a potom to dozenies:)Zdravie je prednejsie...

Nech nie je motivacia hmotnost,kazdy pri svojej vahe vyzera inak.Nemala som sem pisat svoje rozmery:)Ja sa citim vyborne a kosti mi netrcia...myslim,ze mam normalnu postavu.

sara13

ahoj poliewoocka ja tiez sportujem a zijem zdravo. teraz som po sviatkoch ochorela lebo som bola lyzovat a dala som si aj zabrat aj cerstvy vzduch spravil svoje. tym padom nemozem ist cvicit lebo mam bolesti v hrdle a celkovo telo mam slabe. viem ze teraz nemozem cvicit lebo by som si este viac ublizila ale normalne ma to driape a som z toho nervozna ze nemozem ist cvicit. kolko si mam dat pauzu aby som si neublizila? som v takomto stave od pondelka.