Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Depresia

Príspevok v téme: Depresia
layla

Caute vsetci!Rozhodla som sa zalozit tuto temu pretoze ma uz dlhsi cas zoziera prave depresia..ja sa proste neviem z nicoho tesit:(mam len 16 rokov ale velmi sa trapim,hocico ma dokaze rozhodit,nikdy nie som stastna a mala som uz aj take myslienky na samovrazdu:(prosim kto ma podobne problemy nech mi napise alebo poradi co s tym mam robit,ku psychologicke som chodila ale nepomohla mi a lieky brat nchcem.

Súvisiaci obsah

Navy

Milá lilihra. Nič z toho, čo si tu o me napísala som ani nenapísal a ani nemyslel. Takže to je čiste Tvoja myšlienková konštrukcia, ktorá s realitou nemá nič spoločné. Práve naopak. Snažím sa tu obhajovať chorých, ktorých surovo zaradili medzi autsaidrov spoločnosti názvom DUŠEVNE CHORÍ. Z vlastnej skúsenosti viem, že tento názov je neopodstatnený, a že nereflektuje skutočnosť takú, aká v skutočnosti je. Ak by sa tieto choroby nazývali pravými menami, čiže žiadna kategória DUŠEVNÉ CHOROBY, tak by to takto postihnutí ľudia mali spoločensky oveľa ľahšie. Nemala by si nikomu problém povedať, že máš napríklad poruchu vnímania, a nemala ten totálne blbý pocit z toho, že by si niekomu mala povedať, že máš duševnú chorobu. nemám duševnú chorobu. Moja duša chorobu vníma a tá choroba nie je dušou. Choroba je choroba a duša je duša. Vidím že všetko vnímaš dosť zjednodušene. Hovoríš, že by si so mnou veľmi rada menila, ale vôbec netušíš, v akom som stave. Ja by som napríklad s Tebou nemenil nie preto, čo si o sebe napísala, ale preto, že napriek tomu, že si to o sebe napísala, sa vôbec nedokážem vžiť do toho, čo zažívaš. Keby som sa ale aj dokázal vžiť, a zistil by som, že to je horšie, ako moje, tak by som si to s Tebou vymenil, aby sa Ti trochu uľavilo. Fakt by ma zaujímalo, či máš pocit, že zmenou psychických postojov k životným situáciam, by si sa dokázala vyliečiť. Tak to by ma fakt zaujímalo.

ooo

No máte krásnu zábavku... nemôžte toho Navyho nechať na pokoji... to sa tu hádam nejdeme porovnávať, kto je na tom horšie a prečo. Som mala pocit, že tieto fóra sú o inom... a donedávna aj boli... Pre každého je najhoršie na svete jeho vlastné utrpenie, lebo iné neprežíva. Každý má svoj kríž. A ako to kto rieši je čiste jeho vec. Aj keď Navy bude jesť desať tramalov za deň, tak mu dajte pokoj, však vŕta on do vás?

student 121

Vies Navy...nazývať niečo,čo nefunguje milosrrdnými názvami a nie priamo je mylné. Fakt, že na psychicky chorých, psychiatrov atd. sa Ludia pozerajú s predsudkami nie je o tom, ako taký stav nazves. Je to o vedomostiachm o snahe pochopiť to, že psychicky chorého cloveka jednoducho psychicka choroba prepukla, tak ako u niekoho prepukne apendicitida.
Nemam K tomu viac čo dodať. Vedomostami by sme sa mali snaziť bojovat proti stigmatizacii psychickych poruch.

"Podľa mňa treba jasne oddeliť to, čo je psychické, a to, čo je fyzické".
Ano bolo by to síce jednoduché a elegantné ale absolútne by to nereflektovalo na súčasné poznatky vedy. Čoraz viac chorôb je psychosomatického pôvodu...tak ako to oddeliť ? Oddelovať to sa nedá.

čo je dusa...to je skutocne vec filozofická.....a v konecnom dosledku to kazdy chape aj tak inac..napr. vela ludi nepriznava dusu zvieratam..myslia si, že MY ludia sme v tomto nad nimi...a podla mna ma kazde zviera prave taku dusu ako clovek..sme na jednej urovni..nemusi s tym kazdy suhlasit, ale takto to vidim ja..adios

lilihra

Vazeny feroo. Ty tu zo seba robis chudaka, ktory jediny vie, co je to utrpenie. Len ty vies, ake strasne su derealizacie, len ty vies, ake strasne su depresie, len ty si chudak, ktory trpi. Je mi z toho nanic. Ja som bola zatial v mojom zivote 16-krat hospitalizovana s diagnozou F 33.3. To znamena recidivujuca depresivna porucha, momentalna faza tazka s psychotickymi priznakmi. Pocas 11-ich hospitalizacii z tych 16-ich som dostaval elektrosoky, lebo som sa nevedela pohnut ani o milimeter. A to mam 34 rokov, mily moj. Moj zivot je hrozny a poviem ti, ze STRASNE RADA BY SOM VYMENILA MOJE UTRPENIE ZA TVOJE. A este nieco- k zivotu nepotrebujem tramal.

Navy

Pozrite sa, niekomu stačí trošku fyzického serotonínu, a hneď nemá čierne myšlienky. Nie sú čierne myšlienky len dielom fyzickej indispozície? Ja viem, môžete povedať, že to funguje aj opačne, že stačí niečo silne nepríjemné v situácii, keď sa citite dobre, a už to mení serotonín v mozgu. To sú ale záležitosti, ktoré sa každý dokáže naučiť ovládať. stačí ak si človek uvedomí, že keď sa nechá vláčiť čiernou myšlienkou, tak sa mu pobabre serotonín v mozgu, a má to vyriešené. Proste sa tou čiernou myšlienkou vláčiť nenechá. Toto sa dá naučiť rovnako, ako bicyklovať.

Navy

Elessar. práve som dovečeral, takže väčšina krvi sa mi presunula z mozgu do brucha, takže tomu bude zodpovedať aj moja reakcia. Je pravda, že psychické a fyzické je úzko späté, ale motať to dokopy nie je to najšťastnejšie riešenie. Podľa mňa treba jasne oddeliť to, čo je psychické, a to, čo je fyzické. Sám si povedal, že sa Ti stáva, že v istých situáciach mávaš čierne myšlienky, ale napriek tomu nedostaneš depku. To je práve ono. Fyzická dispozícia Ťa pred tým chráni. Na to, aby človek dostal depku, musí byť fyzicky indisponovaný. Musíš sa proste cítiť tak špatne, aby Ťa čierne myšlienky dostali. Ja hovorím, že tie čierne myšlienky sú už len dodatok k tomu, aby si sa citil špatne, ale sami nie sú príčinou toho, že sa cítiš špatne. Preto tvrdím, že žiadne čierne myšlienky človeka neskolia, pokiaľ je na tom fyzicky dobre. Optimizmus mi nikdy nechýbal. Pre mňa sú optimistické aj myšlienky na smrť, pretože ak sa môže človeku polepšiť, tak to je len dobre. Svoj život mám natoľko usporiadaný, že ma z optimizmu nemôže nič vyviesť. Tiež by som vám želal taký optimizmus, ako mám ja.

farmaceutka

Luciano, mas svatu pravdu s tou zavislostou. Dennodenne vidim ludi zavislych od tramadolu a vobec nie je pravda, ze musi ist az o davku nad 400mg denne. Kdeze... Lenze Navy si to nahovara ako kazdy jeden zavisly. Je to typicky mechanizmus pri zavislostiach-racionalizacia. Uzivam Tramal, lebo musim...starat sa o rodinu, zivit manzelku, musim zvladat bezny zivot a bla bla bla... dosadit sa da skutocne hocico. Lenze Navy si v skrytu duse uvedomuje, ze jeho laska k tramadolu nie je celkom v poriadku, lebo tak silno zareagoval na slova hehehe (mimochodom, podla mna ma hehehe pravdu, teda aspon v tom jednom prispevku, viac som ich necitala). A to, ci hehehe prezil nejake utrpenie a ci to utrpenie bolo vacsie alebo mensie ako Navyho... to by som skutocne na Navyho mieste nemala odvahu posudzovat!

mr.proper

zacal som brat cipralex kazde rano 5 mg
1 den hroza uzkost ako svina
2 den uzkost pretrvava v noci som nespal
3 den rano dobre na vecer zas uzkost
4 den omnoho lepsie energia,nalada fayn
5 den uvidime :)

elessar

NAVI...nepodcenoval by som psychicky (alebo ako to ty nazyvas emocionalny) povod depresie. clovek sice moze vediet, ze to, co ju sposobuje su negativne myslienky, ale to este neznamena, ze to dokaze vyriesit a dostat sa z toho.
...okrem toho by som to neredukoval na psychicku alebo na fyziologicku zalezitost. ja myslim, ze psychicno a fyzicno je tak uzko poprepajane, ze je potrebny komplexny pristup.
...no ak mam povedat uplnu pravdu, uz som o tom spekuloval tolko, ze sa miestami v tom stracam. hovorim napr. ze moja depresia je sposobena negativnymi myslienkami, niekedy sa mi vsak zda, ze musia byt iste "predispozicie" aby prepukla. ak sa tak stane, nedokazem sa branit. inokedy zasa mozem mysliet aj negativne a napriek tomu depresia neprepukne. preto som za komplexny pohlad na vec. aj ked mam pocit, ze cim o tom vsetkom viemviac, tym o tom vsetkom vlastne v skutocnopsti viem menej.
...ak to dakomu dava zmysel, gratulujem :)))