Poprosila by som Vas, ktori mate skusenosti s liekmi proti depresii Anafranil, ake ste mali neziadujce ucinky, menila som si Seroxat, ktory mi nevyhovoval a lekarka mi predpisala Anafranil, medzi inym neziaducimi ucinkami sa z nich vraj pribera, napiste mi prosim ake mate s nim skusenosti. Dakujem.
Depresia a panicka porucha
RNG a ako by sa to dalo odstranit nejakymi tymi volne predajnymi doplnkami, nechcem zacat brat AD, ale obavam sa, ze to bude jedina mozna cesta , ako sa dat dokopy, tak som ochotna este vyskusat vsetko mozne okrem toho, dakujem
depresia a panicka porucha su problemy s hladinami neurotransmiterov a neurohormonov.
Medzi neurotransmitery patria mineraly, ktore sprostredkuju vodenie nervovych signalov . Nedostastky vedu k porucham nervovej cinnosti, od tetanie az po paniky a depresie. Tieto sa daju lahko doplnit. Hlavne pri nervozite a strese a poteni sa zvysuje spotreba mineralov a mozu nastat v tele nedostatky.
Druha skupina su:
* Acetylcholine (ACh)
* Monoamines: norepinephrine (NE), dopamine (DA), serotonin (5-HT), melatonin, histamine
* Amino kyseliny: glutamate, gamma aminobutyric acid (GABA), aspartate, glycine
* Puriny: Adenosine, ATP, GTP, a ich derivaty
Medzi neurotransmitery patria ak aniony ako CO2, NO a ine
Na mozgovu cinnost vplyvaju aj ine latky, zvane nootropics
No to si pekne napisala lucia k. Pisala som sem v pondelok, no moj stav sa vobec nezlepsil. Nejako neholdujem tomu Neurolu, mala som odvtedy 1,5 tabletky, ale je mi priserne, nemam na nic chut, prestalo mi chutit jest, netesim sa na nic, neustale ma boli hlava, som slaba, spala by som. V stredu mi ostalo v skole velmi zle, tak som dnes nesla ani do skoly, ale nechcem to nejako zanedavat, bojim sa, ze ked to zacnem obmedzovat a vyhybat sa tomu, tak to neporazim a bude to len prerastat. Inak, mavali ste aj vy taky pocit, ze uz sa zblaznite? Lebo sa fakt bojim, ze sa mi to stane obcasne. Neviem, co mam teraz robit, tolko veci by som chcela, ale neda sa, nemam sil. Vcera som bola u noveho obvodneho a ten mi povedal, ze to mam anemiou a tym, ze som dost chuda, tak mi nasadil lieky a B12tky mi bude pichat. Aj som mu hovorila, ci ma radsej neposle psychiatricke, ze mam pocity, ze sa zblaznim a ze neviem vydrzat v skole, ale on ze nie, ze mi to prejde, ze slubuje..uhm, tak utorok idem psychologicke, tak uvidim, co povie ta.
Pani "Panická" prišla tak nejako nečakane. Na dovolenke. Na mieste, kde som si prvýkrát užívala luxus a relax s priateľom. V Egypte, ktorý som si darovala za úspešné predĺženie meno o Bc. Zo začiatku som však nevedela, o čo ide a čo to znamená, keď sa povie, že trpíte PANICKOU PORUCHOU...
Mala som krátko po štátniciach, po stresujúcich troch týždňoch učenia a vyčerpaná som si sadla do lietadla smerujúc do Egypta. Prvé dni boli fajn. No potom sa začali objavovať závraty, pocity na odpadnutie a vracanie. Nič príjemné. Neraz sme sa tak s priateľom zbalili a odišli od bazénov. Prvotným vysvetlením bolo, že sme v inej krajine, je to spôsobené horúčavou, jedlom, jednoducho som hľadala všetky možné príčiny, len aby som si svoj stav odôvodnila. Symptómy sa však rozšírili o neuveriteľný strach, úzkosť, tlak v hlave a zaliehanie v ušiach (ktoré som pripisovala nevyrovnanému tlaku v ušiach ešte doznievajúceho z letu). To najhoršie, čo mohlo prísť bolo, že som nemohla spať. Cez noc som bola aj päťkrát hore, zaspávala som s príšerným strachom, že zomriem a ráno sa neprebudím. Vtedy som tomu neprikladala žiadnu váhu, hovorila som si, že je to ešte doznievajúcim stresom zo štátnic, nedokonalého uvoľnenia a podobne. Samozrejme, po dovolenke sa to objavilo znova. Búšenie srdca, triaška. Praktická lekárka urobila testy na všetko a zistilo sa, že som úúúúúplne zdravý človek, čuduj sa svete. Bola som bezradná, no ona mi vtedy veľmi pomohla. Viete, niektorí ľudia ťažko príjmu fakt, že aj oni môžu mať niečo spoločné s depresiou, resp. s problémom podobného typu. Máličko serotonínu (hormónu šťastia) v mozgu spôsobuje to, že je človek nešťastný, no môže mu spôsobiť aj oveľa vážnejšie problémy. Diagnóza praktickej lekárky sa u psychiatričky potvrdila. S liekmi sa to dá celkom pekne vykryť, aj keď treba chvíľku počkať, kým začnú účinkovať. Pani "Panická" ma teda už tak často nenavštevuje, máličko serotonínu sa zmenilo na omnoho viac a hlavne, veľmi mi pomáha, že sa prebúdza jar, aj keď dnešné počasie tomu až tak nenasvedčuje.
Veľa som čítala o panickej poruche na internete, existujú fóra a google nájde prakticky všetko. Zistila som, že v tom nie som sama, že tým trpí viac ľudí, ako som si myslela, dokonca veľmi veľa mladých ľudí v mojom veku. Je to tým, že žijeme v dobe, ktorá nás neustále ženie dopredu k lepším výkonom, len aby sme boli najlepší študenti, naj pracovníci, naj deti alebo rodičia, jednodochu z nás táto doba tvorí akéhosi nadčloveka, ktorý musí zvladnuť všetko na milión percent, pretože inak nie je dobrý pre túto spoločnosť. Najväčším spúšťačom "Panickej" je stres. A ak sa s "Panickou" nechcete kamarátiť, musíte vedieť, ako ten stres zvládnuť, alebo sa mu čo najlepšie vyhnúť. Nákupné centrá nemusím a ani do nich nechodím, pretože to najhoršie vplýva a vtedy sa práve tá príšera zobúdza. Okrem toho, že kamošku "Panickú" vyháňate z príbytku psychiatrom, dobrým vymetačom tohto diabla je aj dobrý psychológ a terapia, tiež aj rôzne dychové cvičenia, chodenie do prírody a tiež aj nachádzanie vlastných spôsobov boja s neželaným hosťom. A čo je najlepší liek? Stretnúť sa s človekom, ktorý trpí rovnakým ochorením, pretože len ten vás dokáže najlepšie pochopiť. Ja som také šťastie mala (ďakujem Vám Sonička :)) a veľmi to zmenilo môj pohľad na "Panickú". Ak veríte na karmu a minulé životy, verte tomu, že ste si to niečo preniesli do tohto a musíte to prežiť. Ak ste tvrdý realista, tak to proste prekonáte s pomocou liekov. Každý sa lúčime s "Panickou" iným spôsobom. Je však dôležité zistiť, o čo ide. Niekedy je to zložité, pretože "Panická" sa podobá na množstvo chorôb a vyvoláva vo vás falošné pocity (nádory na mozgu, skleróza multiplex a iné, to sú zvyčajné choroby, ktoré zvyknú lekári indikovať pacientom predtým, ako sa zistí, že sa dávno "kamošia s Panickou"). A čo je najhoršie, človek sa dlho hanbí povedať svetu pravdu o tom, že v jeho tele sídli neželaný hosť. To je, ako keby ste sa hanbili za to, že idete k praktickému lekárovi s angínou...
Prajem všetkým ľuďom, ktorí sa denne stretávajú s pani "Panickou" (a možno o tom zatiaľ nevedia), aby nabrali odvahu a našli dobrého lekára, ktorý ich zbaví tejto ježibaby. Nie je nič príjemnejšie opäť prespať celú noc a tešiť sa zo života tak ako predtým, kým ste túto "pani" nepoznali. A tým, ktorí sa úspešnie liečia, držím palce, nech už sú za vodou :)
P.S.: Ani lekári nie sú niekedy dosť informovaní o tejto chorobe, o sestričkách nehovoriac. Len pred troma dňami, keď ma prijímali na Kliniku ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie kvôli neposlušným osmičkám (o tom inokedy), sa ma sestričky spýtali, či mám nejakú diétu pri Panickej poruche!!!! A lekárka na oddelení nemala ani tú snahu zistiť, čo znamená Panická porucha, tak na vizite povedala primárovi, že trpím ortodento fóbiou, inými slovami, že sa bojím zubárov. Bohužiaľ, nebolo mi smiešne ani jedno, ani druhé. Skôr si myslím, že čosi (alebo ktosi) ide dolu vodou....
Milá Inka veľmi dobre rozumiem prečo sa zastávaš neurolu atď. Je to dokonca najrozšírenejší spôsob liečby od lekárov. Ja som mal to šťastie že som sa po dlhšej dobe dostal k odborníkovi a ten ma naučil že sa treba liečiť keď je dobre a nie potom keď máš záchvat. Áno aj teraz mám občas nepríjemnosti a možno aj väčšie ako na začiatku ale zvládam ich bez benzodiazepínov. Áno beriem chémiu práve z dôvodov čo si popísala ale nedovolím si napísať aké a už duplom radiť na základe pár riadkov že treba brať také alebo onaké lieky. Aj lekár najprv urobí pohovor a ten trvá najmenej hodinu a až potom si dovolí predpísať lieky a nie je žiadne tajomstvo že sa vo veľa prípadoch na prvý krát netrafí. Takže som proti tomu a to nielen pri tebe aby sa po pár vetách stanovovala diagnóza a už nehovoriac o liekoch aké treba brať. Dokonca aj keď sa jedná o alternatívne stravovacie doplnky. Prečo, preto že každý človek je individuálny a je chyba liečiť na základe toho že čo pomohlo mne pomôže aj tebe (otázka či vôbec pomohlo. Ale je horšie keď takto zovšeobecňujú lekári lebo nemajú čas na pacienta. Ináč jeden odborník na drogy tvrdí že návyková látka a nemusí sa naozaj jednať o tvrdé drogy môže spôsobiť návyk už po prvom použiťí. Ale neber to tak že chcem strašiť, chcem ukázať že aj zovšeobecňovanie škodí. Proste môže sa to stať ale musíš mať preddispozície. Takže 99 ľudí si návyk pri krátkodobom užívaní tento návyk nevybuduje ale jeden áno. Máš zistené že práve mocsmutná nie je práve ten jeden????? Ale naozaj nechcem strašiť tiež som Xanax užíval dlhšiu dobu a mal som návyk ale pod dozorom odborníka som celkom v pohode sa z toho dostal. Aj to je dobrá skúsenosť...
Dakujem aj tak vsetkym za rady. Som si dnes kupila autogenne cvicenie na CD, tak idem relaxovat. Majte sa pekne
xanax,neurol,lexaurin a neviem este ake lieky na upokojenie,hovorite ze je to svinstvo.ano je to svinstvo ale aj ATB a ibalgin od bolesti,acilpyrin aj to su svinstva.vsetka chemia je svinstvo.a keby ich nebolo tak by sme možno zomreli na obycajne prechladnutie.myslim že tychto liekov by sa malibat hlavne ti,ktori lieky beru dlhodobo a neustale.ja somsi v tazkych chvilach dala polku neurolu a velmi mi pomohol.upokojil ma a nedosatala som sa dalej do totalnej paniky.kto pozna panicke ataky tak vie o com hovorim.za celyrok co mi ho lekar predpisal som neminula ani cele jedno balenie.nikdy som nezostala na nom zavisla.neviem podla vas co je horsie zrutit sa pri zachvate paniky alebo uzkosti /ak ted aviete o co ide/alebo si dat pol neurolu alebo aj cely to je jedno.
mocsmutna,mas vedla seba dokaz svojho priatela že xanax mu nijako neublizil a je v poriadku teraz.tie lieky vynasli pre ludi aby im pomohli a nie aby ich ludia zneuzivali.nie som privrzencom chemie,sama skor hladam vzdy alternativnu liecbu ale ak treba tak sa tomu nebranim.a ver ze je to taka najslabsia barlicka pri velmi neprijemnych stavoch ake su pri uzkosti a panike.ina liecba je pri depresii,tam ti neurol nepomoze.
takmer kazdy clovek sa aspon raz v zivote stretne s pocitom beznadeje a strachu,nie vsak kazdy sa dokaze vyrovnat s naslednym stresom.treba sa to naucit a az ked to dokazeme zvladnut sami,tak neublizime svojmu telu ani svojej dusi.je realtivne preto,ci tak slabe a kratkodobe uzivanie neurolu alebo pod.lieku nam moze viac uskodit ako ten nezvladatelny stres.
treba si samozrejme uvedomit ze to nie je riesenie problemov,je to len uz ta spominana barlicka.
Mocsmutná práveže Neurol a Xanax sú svinstvo a nie sú to AD.
Dakujem ludia za rady, ste zlati. Teraz si uz aj uvedomujem, ze to mám v hlave alebo tak, ale ono ma to zblokuje celú, v hlave nemám nič iné, nedá sa mi premýšlať ani nič. Čistý dojem, že sa zbláznim. Aj to je úzkosť? Nemôže to byť nejaká nervová porucha? Moja mama má od neurologičky AD a berie ich už vyše roka a je z nej iný človek, strašne ju to zmenilo, je taká vyrovnaná, kľudná, úplne inak si užíva život. To je v tom, že keď som prisla prvykrat z pohotovosti, ked som myslela, ze zomieram a kolabujem, tam mi dali ten Neurol a vsetci znami to hned skomentovali tak , ze " Ćoo dali ti antidepresiva, to je svinstvo, opovaz sa to brat..." Takže asi tak. Moj priatel si tiez tym presiel, maval uzkosti, cize on ma chape a aj on mi vybavil psychologa. Bral Xanax, ale len jedno balenie a ma uz dva roky od choroby pokoj. Tak on mi je takou inspiraciou, ze da sa to zvladnut.
to mocsmutna, veru je to tak ako to píšeš. Je to boj na dlhé trate ale dobre si začala len pokračuj ďalej. Akurát si treba nájsť prácu alebo koníčka aby bolo menej času na premýšlanie. Ale tiež by som sa nebál povedať že mi je špatne. Nemusíš hovoriť podrobnosti ale potláčanie v sebe je tiež špatné. Ináč podľa prieskumov 75% populácie počas života prejde obdobnou skúsenosťou, ide o to ako sa s problémom vyrovnáš. A naozaj treba hľadať príčinu a spúšťač Tvojho stavu. No a potom sa buď vyhýbať takým situáciam s čím ja osobne nesúhlasím, alebo sa postupne nechať exponovať situáciam v ktorých vzniká úskosť. Najvhodnejšie s psychológom, potom rodinným prislušníkom (dobrým kamarátom) a nakoniec aj sama. S vedomím že bude zle, nasledne už menej zle, potom už len trochu zle....ja viem že sa to ľahko hovorí. Ináč v tvojom veku tu písala kočka FACE, ak budeš chcieť mám na ňu mail, možno si budete rozumieť.... Ináč ono nerobí dobre chodiť na internet na taéto stránky aj čítanie treba len nechať na čas keď bude lepšie. Uvidíš budeš na tom lepšie ako vačšina Tvojích spolužiakov...