Mne to začalo po očkovaní proti hepatitíde A+B (bol som mladý a hlúpy, nechal som sa nahovoriť). Odvtedy sa mi stále vracia. Zhoršuje sa po korenistých jedlách a po čokoláde (to je škoda, mám ju rád..). Trochu pomáha užívanie doplnkového zinku, dlhodobo.
Problém je, že hneď na začiatku mi kožná predpísala kortikoidy, ale to poznáte. Na chvíľu lepšie, a potom je to naspäť. A stále dokola. Závislosť.
Iná kožná ma zase nahovorila na kombináciu kortikoidov s erytromycínom. Bolo to úplne nanič, horšie než samotné kortikoidy.
Neznesiem celkom ktorýkoľvek hydratačný krém, osvedčil sa Excipial, a dokonca aj detský olej Weleda Calendula. Dokonca vynikajúca je aj obyčajná bravčová masť, okamžite to prestáva svrbieť!
Šampóny som si najprv kupoval podľa odporúčaní kožnej, ale boli drahé, iba z lekárne, a niektoré ani nepomáhali. Účinný bol akurát ten dechtový Polytar AF. A potom som zistil, že aj normálny H&S proti lupinám, kúpený v drogérii funguje rovnako dobre a stojí menej než polovicu, a dokonca aj celkom obyčajný Tesco šampón proti lupinám, ktorý som z čírej zvedavosti vyskúšal, nebol o nič horší!
Problém je, že seborea žiada každú chvíľu niečo nové. Treba tú drogériu striedať.
Rád by som vyskúšal nejaké prírodné liečivá, lebo tie kortikoidy už nechcem, ale iba hydratačnými krémami a olejmi sa to celkom kontrolovať nedá.