ako som uz slubil tak tu je ta tema. Co si o tom myslite? Je to spravne pred, alebo ist uz do toho skuseny. Je to hriech , nie je to hriech? Privitam vsetky postrehy, napady, skusenosti, statistiky ale aj domnienky a dohady.
SEX PRED ALEBO PO SVADBE - VAS POSTOJ !
viera hovori jedno, ale kazdy vieme, ze clovek v zivote nedodrzuje mnohe bozie prikazania....nie preto, ze by mozno nechcel, ale mozno preto, ze okolnosti su take ake su....moja skusenost je taka, ze sex niekedy moze vztah upebnit, nieekdy zas uplne znicit a je jedno ci pred manzelstvom alebo po....alko sa uz niekto nizsie vyjadril dolezite je vediet, ze je to z lasky bez pochybnosti....vtedy to ani boh neodsudi....prikazanie nas ma chranit podla mojho vykladu pred nezriadenym sexualnym zivotom, ale nie pred laskou....
A co ma, prosim vas pekne, prikazanie "nezosmilnis" spolocne s predmanzelskym sexom?Je laska hriech?A co este?Ved ked sa maju dvaja ludia radi a citia,ze si to chcu dat najavo aj telesne,preco nie?Nie som zastankyna prilezitostneho sexu,ale pre to,ze cirkev kaze knazom celibat,maju sa aj "ludia v civile" takto spravat?A co sa zmeni v manzelstve?Je to nieco OVELA viac?
Ja chapem vyznam slova nezosmilnis v tom,ze by sa dvaja milujuci nemali podvadzat.O tom je BOH.O laske.
Neviem o čom tu všetci polemizujeme. Pokiaľ ste veriaci tak je to jednoznačne hriech a nie je o čom hovoriť. Z "Desatora" je jasné prikázanie "nezosmilniš", len my si to stále ospravedlňujeme. Zaujímavé, že väčšina mužov chce panny, ale s nimi je to už jednoduchšie. Myslím si, že sme veľmi nevzdelaní čo sa týka tejto témy a každý si to vysvetľuje po svojom, čo je ale škoda. Treba viac veriť Bohu, ktorý nám nadelí toľko, koľko si zaslúžime.
co uz...
Ja som katolicka, ale myslim si, ze sex pred svadbou je prirodzena vec. Ved predsa, ak ma niekto priatela/ku dlhsi cas a je si aspon v tom case isty, ze s nim/nou chce byt navzdy, tak preco nie...Ja mam priatela a voobec nelutujem to, ze sme na to nepockali az do svadby...:-)Teraz ten sex berieme trosku inak ako ked ho budeme brat potom neskor...aspon myslim a to je pre nas take ine, vzrusujuce
Moj nazor je taky, ze na tom nezalezi. Dolezita je len prava laska. Ja som vzdy vedela, ze sa chcem v zivote milovat len s jednym partnerom a to tym s ktorym ostanem uz navzdy. Ze prave tomu jedinemu chcem darovat svoje panenstvo. Cakala som skoro do 24 kym som ho stretla. Vedela som ze je to on s ktorym chcem ostat uz po zvysok svojho zivota. Milovali sme sa spolu po necelych dvoch tyzdnoch ako sme sa spoznali...a bolo to pre mna prirodzene. On bol starsi a skusenejsi, ale tiez citil, ze ja som jeho konecna stanica a vazil si ze som panna. Zaroven mi vsak povedal, ze je rad ze vyskusal predo mnou a zazil toho uz vela, lebo teraz si o to viac vazi co ma. Sme spolu stastny a planujeme svadbu. Takze tolko z mojej strany. Clovek musi v prvom rade citit, ze to co robi mu vychadza priamo z jeho srdca. Z duse. A vtedy to nieje ziadny hriech. Ved ako by mohla byt prava laska hriechom. Je to to najkrajsie co moze clovek prezit. A vtedy nezalezi na tom kedy, ako, preco a po akom dlhom case....alebo ci az po svadbe...
myslim ze tu raz bola jedna tema pri ktorej chlapec pisal ze s dievcatom cakali po svadbe a teraz je ona po - napety ked sa miluju nevie sa prisposobit atd... myslim ze pred svadbou je to viac nez vhodné, co ked po svadbe budu nejaké bariery a nieco co sa nebude dat prekonat? keby sa nieco stalo mozes sa este rozist, ako vy muzi, pokrytci, ... ja to uz nemozem spravit ale PRIDE MI strasne romantické PO SVADBE..
Uz sem na toto forum chodim zopar rockov, ale toto je jedna primitivna tema, ktora sa tu uz nespocetne vela krat opakuje. Co tak ziadny sex. Ani pred a ani po. Aspon nejaky iny nazor. Ha, ha, ha ....
To ako bez zavahania ze pred svadbou tu neje co mysliet a ten kto povie z epo svadbe ta je .... alebo je taky pobozny ze az