Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

carbon

cawte ludia dlho dlho som tu nebol aale ten cas som vyuzil na dokladne preskumanie toho co mi pomaha na sf...rad sa s vami podelim thakze idem na to :).....som jeden z tych ludi co svoje problemy so sf riesil alkoholom ..tak som sa na to pozrel trosku blisie ze preco je mi praaave kvoli chlastu tak dobre ....odpovedou je ze to docasne zvysuje serotonin ...thak som to hodil do googlu a zacal zistovat ako sa da serotonin zvysit zdravsou formou :)....takze ludia nakupit doplnky vyzivy s L-tryptofanon , jest banany , masko , vajcia ...v tychto potravinach su latky ktore zvysuju serotonin v mozgu ....duufam ze som aspon trosicku pomohol :)

livia004

sevas fobici! ano ano aj ja ju mam a liecim sa z nej seroxatom uz asi ol roka.lieky mi sadli super len som musela vysadit pecivo zo stravy lebo som po tych liekoch pribrala,ale uz som spet pri mojej povodnej vahe. r=tiez ked mi vyda cas tak zajdem za mojim psychiatrom,ale byvam v zahranici tak je to zriedka nakolko on je z SVK. na tie lieky nedam dopustit a citim sa ako novy clovek.vzdy som bola sebavedoma ale moje sebavedomie bolo potlacane SFou. takze co je super je to ze sa z toho dostavam a v pripade emergency viem kde byhladat pomoc a tiez som velmi rada ze konecne ludia sa znazia najst pomoc a zbavit sa SFie a nie len cusia a hambia sa to povedat. ved je to choroba ako kazda ina a nikto z nas za to nemoze ze to ma,ale za to ze s tym nic nerobi uz nesie kazdy zodpovednost sam za seba. byeeeeeeeee

chalan

Ahojte som 23rocny VS z okolia Noveho Mesta nad Vahom.Mam socialnu fobiu a chyba mi porozumenie a neha.Mam za sebou dost osamele roky.Zazil som sice len neopatovanu lasku,ale chcem uz na nu zabudnut a chcem nieco nove,chcem lubit a byt lubeny.Hladam menej spolocenske dievca alebo zenu,alebo so socialnou fobiou, na kamaratstvo, v pripade sympatii aj viac.Kto ma zaujem,nech napise mail,nechodievam sem.

pius

to michael

Nazdar chlape!
Som rád,že si sa mi ozval,mal som niekedy pocit,že sa s týmto pasujem vari len sám.
Aj dnes,máme firemný večierok,ja som si to na poslednú chvíľu rozmyslel a nešiel som tam.Keď som zapol mobil,mal som kopec zmeškaných hovorov,čo mi volali,no proste trapas.Trochu mám obavy,ako to všetko v sobotu kolegom vysvetlím...Lenže kto to chápe?
Navyše teraz,pri liečbe by som nemal piť veľmi alkohol a v práci,že beriem lieky zaryto mlčím.

pius

Tiež mám problém so sociálnou fóbiou,od lekára mám predpísaný Mirzaten,Risepro a Spitomin.V prežívaní sa už cítim oveľa lepšie,hľadám podobných chalanov-fobikov s podobne silnými emóciami.Pomôžme si navzájom!

dazsi

este by ma zajimalo ty co sa cervenas kolko mas rokov lebo ked 15,18,este je to normalne ale ked viac..tak na to existuje nieco ine....

dazsi

tak caute s fobie sa da dostat len treba cas,dobre je vsak navstiivit dr.pretoze len on vie ako s tym bojovat samozrejme pokec s tymi co tu fobiu maju a silne nervy.a ignoraciu.