Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

fobicka

ahoj george..ja mam tiez SF uz zhruba treti rok a taktiez na sebe vidim, ze je to z roka na rok horsie..snazim sa tomu nepoddavat, ale mam pocit, ze cim je vacsia snaha tym je to horsie..momentalne mam celkom fajn obdobie, lebo nie som vystavena ziadnym tym veciam okolo, ale isto ma to zas caka..ach jaj

lucia1

no to ma mrzi:( a skusal si s tym nieco robit?? nejako s tym bojovat??...
co sa tyka toho cervenania, tak ja trpim iba tym..,ale ja sa necervenam len ked sa hanbim, ako pubertaci:) ale mam problemy s cervenanim pri zmene teploty, teda klim. podmienok, pri strese, pri namahe, ked vypijem nieco teple alebo alkohol...no katastrofa...

lucia1

tak s tym cervenanim sa udajne neda nic robit....dnes bola jedna slecna s rovnakym problemom ako my, Leonida, u koznej, a ta jej povedala ze su dva typy ciev: povrchove a hlbkove...ze my mame teda tie povrchove...ze to aj ona by mala byt v strese cervena ale kedze ona nema tie cievy na povrchu tak preto nie je...takze ziadny laser nepomoze......