Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

fobicka

bohuzial velmi dobre rozumiem o com vravis..ja nieze prestanem pocut,ale z tolkeho strachu prestanem vnimat vsetko okolo..a s tym zahmlievanim pred ocami koniec..a kolko mas rokov ak sa mozem spytat?

george78

mne zacne buchat srdce,chvejen sa,tazko sa mi dycha.pri extremnych pripadoch je mi na zvracane,zahmlieva sa mi zrak,prestanem pocut-na chvilku.a leje sa zo mna ako keby som bol v sprche.na odpadnutie a tak... proste nechutne

george78

ale ked si idem s priatelmi sadnut do restiky a je tam malo ludi tak som bol uvolneny a poriadne som sa najedol))) ale ten strach co som prezival ked som bol pozvany do restiky bol dost neprijemny.a ked sa nad tym clovek zamysli,vlastne som sa mal tesit ze si idem s kamosmi trosku sadnut a zabavit sa,nie?

fobicka

hej len ked si predstavim,ze ja som normalna, nikdy som nepocula o SF a zrazu niekto za mnou pride s tym,ze nemoze cestovat alebo ze nemoze jest na verejnosti tak by mi to prislo smiesne preto sa bojim,lebo pochybujem,ze ma sajnu co je SF..a ty mas ake priznaky? ako ti to obmedzuje zivot? kludne sa vykecaj, na to sme tu :)

george78

pochopila,aj ona je tak trosku introvert a tiez ma problem napr:nadviaziat rozhovor.neviem aky je tvoj priatel,ale hadam by to pochopil.

fobicka

to ti zavidim, ze to vie a pochopila ta. ja si myslim,ze moj by ma tiez pochopil, ale bojim sa, ze sa na mna bude spociatku pozerat ako na nejakeho psychicky naruseneho blazna..mne to ide celkom dobre tajit to pred nim,lebo zas taky velky problem nemam cestovat v buse ci jest v restauracii..klop klop..snazim sa chovat normalne, aby si nic nevsimol aj ked najradsej by som bola keby to vedel a mala by som konecne nejakeho podporovatela a mozno by som sa tak lahsie z toho dostala..ja verim,ze je cesta spat len je velmi tazka..

fobicka

hej, ved preto sa to bojim niekomu povedat.ze zacne do mna huckat, ze si to len namyslam a ze tremu ma kazdy napr pred verejnym vystupovanim. lenze ako vravis,toto je chorobny strach a obcas nemam dalekomu k tomu, aby som sa z toho scvokla.A ta tvoja priatelka co teda?pochopila ta?

katu5ik: neviem ci mas SF, tazko posudit. Ak pocitujes neprekonatelne pocity strachu ked mas ist odpovedat, ale take, ze ti je zle az na odpadnutie a cele telo sa ti chveje, k tomu sa nemozes na nic sustredit je to mozne.no nas problem nebyva spojeny len s odpovedami, niektori maju problem jest pred ludmi ci cestovat v MHD alebo komunikovat s cudzimi ludmi.

george78

ahoj katu5ik.clovek nemusi mat vsetky priznaky,kazdy mame strach z niecoho ineho.ale pokym ta to neobmedzuje vo vela veciach tak to hadam nebude az take zle

george78

no vsak sme si pisali ze sa bojis svjho dna D,tak som predpokladal ze mas znamost.aj ja mam s toho obrovsky strach a som jej to rovno povedal ze by som to nezvladol a pochopila.jej doverujem a viem ze pre mna ina cesta nebola,ako sa jej zdoverit.kedze ma to vo vela veciach obmedzuje tak by si to urcite casom vsimla sama

george78

mislim ze clovek ktory nema sf,si misli ze mame len obycajny strach.ale toto je chorobny strach ktory vyvolava uskostne stavy.tiez som sa to snazil nejak ovladat,ale zial nejde to.strach je mojim panom