Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

ethel

asi mám sociálnu fóbiu.Ožltla som a trapne sa cítim pred ostatnými.Mám chuť vypnúť počítač.Asi sa musím z toho vyspať,to mi vždy pomohlo.

alpaka

skoda, ze ste taky zaneprazdneny.pokecala by som.mam teraz konecne volnejsie,tak sa tesim.len je mi smutno,ked nepribudaju prispevky..ale dufam,ze je to tym,ze sa problemy vyriesili.to som bola rada.pa

usmev

jeden nezdar nas nepomoze zlomit a porazit to, co sme si doteraz vybudovali,vsak?bola by to asi poriadna blbost!tak pekny den a dajte o sebe trosicku vediet ludkovia.ako sa vam dari?

alpaka

dik..krasne si to vsetko napisala.vidim,ze ta zatial nelame depka,to som rada.vyriesila som to sebecky..je mi to jedno,nevyriesim problemy za inych..kazdy si s tym musi pohnut sam,inak to aj tak nejde.a to,ze sa bude chvilku trapit a hnevat na mna..to je jeho problem.mam svoj zivot..a musim povedat,ze sa mi neskutocne paci..teda su tam este aj nejake nedostatky..ale tie tam chcem.......mimodavu ako?nepisal si dlho o sebe...som zvedava.

usmev

Ahojte vsetci.strasne dlho som tu nebola a velmi mi to chybalo,lebo aj mne toto tu pomaha. Nemala som moznost dostat sa na net skor.dufam ze ste prezili krasne sviatky.ja som mala naozaj nadherne vianoce. a som za to vdacna. nebolo tolko napatia, bol naozaj pokoj. je to sila tie vianoce maju asi naozaj nieco do seba:)
prajem vam aby ste taketo vianoce prezivali kazdy den.
alpaka,netrap sa. ty ludom rozumies a robis tak dobre, lebo oni ta potrebuju. a myslim si ze ked sa clovek takto dava inym, nezostava to len tak bez povsimnutia. ty rasties. myslim si ze ty si uz aj prisla na to preco na teba prisla SF. to preto aby si rozumela ludom tak dobre ako teraz.mas uzasny dar a pevnu volu,na com si si urcite musela zapracovat. ak sa vsak pri tomto necitis slobodne, nebude asi vsetko tak ako by malo. pomahat inym to ano, no najdolezitejsi som ja samotny. neznamena to sebectvo. pretoze ked som slaby v sebe samotnom, nedokazem mysliet na pomahanie druhym. ak ano je to tazsie, lebo sa potom necitim slobodnym. najprv musim mat rad seba a potom pojde to ostatne. ale ty alpaka si dost silna, len tak dalej:) dufam ze som sa nikoho nedotkla. drzte sa. mne okrem ineho bezi skuskove, takze sa snazim skoncentrovat svoje neurony, no velmi sa im nechce:( majte sa krasne uz musim bezat.

alpaka

trapite sa niekedy pre problemy inych ludi, preto, ze aj ked ste sa snazili im pomoct, minulo sa to ucinku.dala som si taky zavazok, ze budem pozerat v prvom rade na seba,az potom na ostatnych,lebo ma to dost trapilo, tie vsetky vycitky, ako som komu mohla pomoct..a co som este mohla prenho urobit...naco je to dobre,niektory ludia proste svoje problemy nechcu riesit,len ich preberat,nechapem to.toto chcem zmenit..prave sa mi take nieco deje v zivote...bojujem s tym.nechcem sa dat zatiahnut do niecoho..co je mimo mna.len tie manipulativne reci..mala by si zavolat,potrebuje ta...lenze to co chcem ja,to nikoho nezaujima....hluposti.ako to riesite?

myseľ

PF 2007 a prajem všetkým cítiť sa v každej situácii sebaisto, pokojne a ...proste jednoducho, tak akí sme.:-)