Skleroza multiplex

Majlo2

Čo už, aspom som zažil nové veci. A vtedy sa mi to hodilo lebo to bolo pri konci školy a nemusel som písať písomky. 2 tydne v nemocnici. Proste super :)
No a tie príznaky... Raz som mal oslabenú ľavú ruku a ľavú nohu. Hýbať som s nimi vedel ale napr. keď som si ľavou umýval zuby tak to bolo divné. Také pomalé. Ako keď jete polievku druhou rukou než ste zvyknutý. Také nekoordinované pohyby akoby som to zabudol a musel som sa to naučiť. Neviem to lepšie popísať. Inak mi to nevadilo, bral som to skôr ako srandu a nie chorobu. Možno som blázon alebo mám k tomu netradičný prístup. To neviem.

Majlo2

Aj ja mám túto ,,chorobu,, od svojich 13 rokov. Teraz mám 18 a nič sa mi nezhoršilo. Je to taká... dovolil by som povedať, že slabá choroba, že na ňu ani nemyslím. V ničom nie som obmedzený ani nič také, takže ako keby som ju ani nemal. Inak existujú aj kluby SM po celej SR. Ja som z Trnavy a aj tam je jeden. Niektorý o nich možno ani neviete.

evah

SM nie je až taký strašiak ako niektorý opisujú.Sú aj oveľa zákernejšie choroby.S SM sa dá normálne žiť,no je dôležité nepoddať sa tejto chorobe a robiť všetko pre to,aby bola psychika OK.Viem o čom hovorím,môj manžel má túto chorobu už 5 rokov a vôbec sa jej nepoddáva,žije plnohodnotným životom,nemyslí na túto chorobu,užíva množstvo prírodných produktov,je bez chemickej liečby a za tých 5 rokov mu nepribudlo žiadne zápalové ložisko na mozgu.V lete zvládol výstup na Kriváň,takže aj pohyb je veľmi dôležitý pri tejto diagnóze,nesmie sa dopustiť,aby svalstvo ochablo

renusi

citam tu vela roznych pribehov,citit strach z SM.je to opravneny strach,rozumiem vam,nebudem klamat.prajem vsetkym,co este nevedia,co im je,aby to SM nebola......

kraaska

Allegra ahoj,aj ja som mala taketo stavy,aj som po vysetreni MR kvoly SM-ke ale chvala bohu mi na mozgu nic nenasli.zacalo sa to po 2 mesiacoch po porode,a mam to z chrbtice,mam skoliozu,zablokovane niektore stavce a vsetko tie trpnutia,mravcenia,zavraty mam z toho ako maleho zdvyham,a tym si zatazujem chrbticu.

Allegra

Ahojte, uz mam za sebou mnozstvo vysetreni vratane MRI, chvalabohu, sm sa nepotvrdila, ale zatial nikto nevie, o co ide, doktori to zacinaju zvalovat na psychiku... neviem, ale najskor som mala priznaky, a az potom paniku... Kazdopadne to, co som prezila v poslednych tyzdnoch, bolo peklo na zemi. V hlave som si vytvarala katastroficke scenare a skoro ma to uplne polozilo. Urcite navstivim psychologa aj psychiatra, pretoze taketo nieco (co sa dialo v mojej hlave) by som uz nechcela zazit. Toto som sa rozhodla napisat najma pre ludi, ktori sa dostanu do podobnej situacie, ako som bola ja a budu mat velky strach. Forum som mala precitane odpredu - odzadu a snazila som sa hladat svetielko nadeje. Tak pre tych, co budu robit v buducnosti to iste, aj ked viem, ze mne sa to teraz lahko pise, nepodliehajte panike a rychlo k lekarom. Pretoze psychika robi divy a verim tomu, ze vela priznakov, a dokonca chorob si mozete vsugerovat. Ked som na tom bola najhorsie- psychicky aj fyzicky- slubovala som Bohu, co vsetko urobim, ak sa z toho dostanem. Viem, ze je to ludske, a ked nebezpecenstvo pominie, vacsinou sa na taketo sluby zabuda, ale prave to nechcem urobit. Tuto skusenost beriem ako zdvihnuty varovny prst nad mojim zivotom a sancu na napravu. Velmi som prehodnotila svoje priority, uvedomila si, ze sa stale za niecim nahanam, stresujem a neviem sa tesit z veci, ktore su pre zdraveho cloveka samozrejmostou - zacne si ich vazit, az ked ich strati. A tiez som si uvedomila, ze clovek sice ma pocit, ze suciti s trpiacimi, ale kym sa neocitne v ich kozi, nepochopi... Kedze som aspon ciastocne precitila, ako sa citia ludia s takouto chorobou, rozhodla som sa pomahat. Idem nakontaktovat klub sm-karov v nasom meste a spytat sa, co by som mohla urobit. Mozno som idealistka, ale nechcem sa vzdat len preto, ze svet je taky, aky je a za tento "preplesk" som naozaj vdacna. Este raz dakujem za podporu vsetkym, ktori ma povzbudzovali, ked bolo najhorsie, drzim palce a zelam vela sil a hlavne zdravia, pretoze uz chapem, ake je vzacne... Drzte sa! :-)