ahojte,privitam akekolvek informácie o tejto chorobe...a čo s ňou....vďaka
Skleroza multiplex
renusi: neviem ti presne povedat, to je nieco s kyslikom alebo tak,ono to ako pomaha,alebo ma pomahat,pocula som o tom. chcem sa vsak vas ostatnych spytat,ci vam uz robili sono krcnych zil. mne ho robili pred tyzdnom, ze tie zily u chorych ludi ako sme my SMkari funguju inak,nespravne. nasledne som si na internete nasla clanky o chronickej venoznej insuficiencii a poznatky a vyskumy dr. paola zamboniho. ako vyskum je skor v plienakach,len ma zaujima,ci ste sa s tym uz niektori z vas stretli, lebo som to tu na fore nevidela.
:-)
to som sa jej snažila vysvetliť už veľakrát...lenže nikdy si nedala povedať...
viem, že je ťažké už normálne odpovedať na to, keď ti to už aj druhý človek povie, ale nevadí :)
dakujem za rady ale ja si uzivam az moc
chorobu si nepripustam
a prosim vas o jedno
nerieste ma zbytocne
zite si svoje zivoty uzivajte si
Tuto temu sledujem dlho a teraz mi uz naozaj neda, aby som nezareagovala. Tina, sm urcite nie je lahka diagnoza a vyrovnat sa s nou musi byt tazke, ale zivot mas len jeden, iny uz nebude, tak si to este nezhorsuj. Myslim, ze by bolo naozaj dobre, keby si si nasla dobreho psychologa, ktory by Ta postavil na nohy a pomohol Ti najst chut znova zit. Poznam viacerych ludi s sm, ktori sa nevzdavaju a dobre sa drzia niekolko DESATROCI - zatial su sebestacni. Moja teta sa vzdala, prestala sa snazit a zomrela po 9 rokoch(!). Ako uz trochu poznam Tvoje reakcie, predpokladam, ze na mna zautocis, ze mne sa to lahko hovori, nemam pravo sa vyjadrovat ap. ... Je pravda, ze kto nezazil nepochopi, ale myslim, ze som sa dost priblizila k tomu, ako sa citite, pretoze mna pre podozrenie na sm vysetrovali niekolko mesiacov. Nakoniec sa dg. nepotvrdila. Ale tiez som uz rozmyslala, co bude dalej. Toto forum ma sluzit na to, aby si ludia navzajom pomahali a podrzali sa, ked je tazko. Podla reakcii ostatnych mozes aj sama posudit, ze presne toto chcu. A kedze zaklady psychologie mas, sama vies, ze vzdy je lepsi prehnany optimizmus, az naivny idealizmus, ako skepticizmus a depresia. Preto by bolo lepsie, ked chces niekoho tahat k psychickemu dnu, len preto, aby si tam nebola sama, radsej sa ovladnut a nenapisat sem nic. Ale uplne najlepsie by bolo, keby si sa namiesto vytvarania predstav temnej buducnosti a sebalutosti zatala a rozhodla zit, aj s Tvojim handicapom, najlepsie, ako sa da. Su aj horsie veci, ako sm...
lenze nie vsetci musia skoncit totalne v pecku...a nehovorim, ze na 100% ostane so mnou, ale preco odradza vsetky od toho, ze ten chlap ich aj tak necha...nezmenila som vobec stravu, nezacala som sportovat ani nic a predsa mi ten copaxone pomaha...vy si myslite, ze vsetci musia skoncit na vozicku a neviem ako hrozne? vies kolko ludi ani nevie, ze to ma? ja som napriklad mala priznaky iba trpnutie.nic so zrakom ani nic ine.nikto ani nevie, ze som takto chora...
tina78 za to, ze ty odmietas hocijake rady a nie je ti uz asi pomoci (myslim po psychickej stranke), tak musime to iste robit aj my? ono to je vsetko aj o psychike
Pesimizmus urcite neprida, ale t4nick4, pokial ta partner nezaziju totalne v pecku, nemozes povedat, ze bude pri tebe stat a podporovat Ta. A chlapi su ini ako zeny, zeny sa skor zmieria so svojim osudom (byt pri partnerovi aj ked bude zle, lebo je to moj osud alebo tak to ma asi byt atd), samozrejme su vynimky...A ku Copaxone, zmenila si aj nieco ine ako liecbu Copaxonom? Zacala si sportovat, zdravsie jest, menej sa stresovat...? Kamarat na SM fora ani nechodi a ani chodit nebude, aby pocuval, tam niekto ochrnul, tam niekto umrel, ten nevidi na jedno oko...
ja som napisala len svoj nazor
preco nerypes do inych furt len do mna
ale ved chod na zraz SM karov urcite tam bude kopec srandy ja neviem co ty od toho ocakavas
to je uz na tebe