Ahojte, budem mať čo nevidieť 30 rokov a ešte nemám vlastné bývanie. Trochu sa aj za to hanbím, bohužiaľ z môjho príjmu je nemožné odložiť si nejaké peniaze. Takže hypotéku nedostanem a navyše nemám ani tých svojich 20 % ktoré potrebujem. Ako ste si Vy nasporili tých 20 %? Je to vôbec možné pri tých platoch? Nechcem niekomu platiť prenájom, navyše dnes už prenajímatelia nevedia, čo by pýtali, sú neskutočné nenažaní. Rozmýšľam aj nad možnosťou, že odídem na pár rokov do zahraničia a nasporím si tam, ale je to vôbec ešte dnes možné? Dá sa tam odložiť a o pár rokov si kúpiť nehnuteľnosť za hotové? Alebo je to už nereálne? Navyše dnes je akýkoľvek úver "slučka na krku", nikdy neviem kedy ma z práce môžu vyhodiť a zovšadiaľ počúvam, že príde kríza, príde mi nerozumné sa zadlžovať v čase kedy má niečo také prísť. Nikdy som žiadny úver nemala, ani len pôžičku som nikdy nemala, nemám žiadne dlhy, všetko poctivo platím. Ako ste sa zariadili s bývaním Vy?
Hypotéka, ceny nehnuteľností
Pozri ja mám 28 a zatiaľ tiež žiadnu nehnuteľnosť. Spolu s priateľom chodíme po svete a pracujeme kde sa len dá a zároveň spoznávame krajiny. Prešli sme už Anglicko, Írsko, Nemecko, Rakúsko, Belgicko, Francúzsko, Kanárske ostrovy, Nórsko a veľa ďalších krajín, na ceste sme už 6 rokov :D Vyhovuje nám to, korunky máme našetrené, chceme si kúpiť domček. Aj keď na to musíme ešte troška našetriť. Si mladá, neseď na Slovensku, neviem aké máš vzdelanie a teda neviem aká je situácia u nás doma, ale čo počujem od bratov a rodičov, nič moc sa nezmenilo. Máš šancu cestovať, kedy ak nie teraz keď si mladá. Čo sa týka tej ekonomickej nestability, no vieš, počas celých storočí stále niečo bolo, boli vojny, ľudia prišli o svoje domovy a o svojich blízkych, bol hlad, chudoba..my môžeme byť radi, že žijeme v mierových časoch. Nejako bolo, nejak bude, netreba si robiť starosti ohľadom budúcnosti. Čo má prísť to príde a nijak to nezmeníme.
Mas nejaky vztah alebo rodinnu situaciu, ktora by ta viazala k aktualnemu miestu bydliska? Kolko zarobis teraz v cistom?
v skratke: Aj nad tým som premýšľala, cestovať a popri tom pracovať, šetriť peniaze a až potom kúpiť.
swistica: viem anglicky, ale stále sa snažím zlepšovať, aktuálne chodím na kurz obchodnej angličtiny. Čo viem robiť? Pracovala som už ako predavačka, vo výrobe, ako čašníčka, opatrovateľka seniorov. Myslím, že zvládnem čokoľvek, samozrejme okrem odborných prác.
K tomu zahraniciu - tam vela zalezi od tvojich jazykovych znalosti a toho co vies vlastne robit.
ja byt na tvojom mieste by som sa neviazala k ziadnej nehnutelnosti, cestovala na rozne miesta, tam pracovala
a uz vobec nie k nejakej nehnutelnosti na slovensku, toboz v BA
cestovanie ti da ovela viac
Bohužiaľ neviem si nasporiť 20% zo slovenského platu, práve preto sa pýtam ako to ľudia majú poriešené a či by teda nebolo riešením práve zahraničie, neviem ale ako to tam teraz je, či sa to vyplatí a či na tom v konečnom dôsledku nebudem rovnako ako na Slovensku. Exekútor je to posledné čoho by som sa chcela dožiť, ale vždy som bola zodpovedná, ako som písala nemám dlhy, nikdy som ani pôžičku nemala, na čo som nemala peniaze to som si nekúpila. A brať hypotéku na zvyšok života je veľký risk.
Ak si nevies nasetrit 20 % ceny bytu, nemozes si brat hypoteku. Nehovoriac o tom, ze potrebujes dalsie peniaze na zariadenie bytu + minimalne sumu rocnej hypotekarnej splatky nasetrenu v "ponozke" . Mozes mat uraz alebo nejake nepredvidatelne problemy a potom co? Pride exekutor?
Hanbiť sa za to nemusíš, veľa mladých ľudí aj po 30-ke býva ešte s rodičmi, pretože nemá peniaze na kúpu vlastného a nemá ani dostatočný príjem na hypotéku. A ľudia, čo majú vlastné bývanie, majú väčšinou všetci hypotéku. Za hotovosť si málokto dnes kúpi bývanie, možno tak naši politici :D Ale zo slovenského platu si našetriť na bývanie je nemožné. Nestačil by Ti na to celý Tvoj produktívny život.
Môžeš skúsiť to zahraničie, ale neviem čo by si tam chcela robiť. Rátaj s tým, že sú tam oveľa vyššie výdavky ako u nás. Ja som bola v Anglicku od roku 2014 pracovala som v pizzerii, príjem som mala okolo 1300 libier, teda minimálku, Z toho som si platila 400 libier nájom, 200 libier jedlo, 100 libier oyster card. Odložila som si mesačne okolo 500 - 600 libier. Mala som aj druhú prácu, starala som sa o deti alebo som chodila ešte upratovať. Nič som si nekupovala, žiadne oblečenie, topánky, nikam som poriadne nechodila. Ale to preto aby som nič nemíňala a odkladala. Za tie 4 roky čo som tam strávila sa mi podarilo ušetriť do tých 30 000 libier. Vrátila som sa na slovensko, zamestnala sa a požiadala o úver 30 000 eur, svojich 30 000 som mala. Teda mám hypotéku na 10 rokov, platím 320 eur mesačne, teda toľko isto by som dala aj za prenájom. Skús to zahraničie, ľudí tam stále potrebujú, veď sa im tam valia samí migranti ktorí nikdy robiť nebudú a oni potrebujú naplniť štátnu kasu. Choď a vyskúšaj, ale budeš si veľa odopierať na to sa priprav.