Ahojte, budem mať čo nevidieť 30 rokov a ešte nemám vlastné bývanie. Trochu sa aj za to hanbím, bohužiaľ z môjho príjmu je nemožné odložiť si nejaké peniaze. Takže hypotéku nedostanem a navyše nemám ani tých svojich 20 % ktoré potrebujem. Ako ste si Vy nasporili tých 20 %? Je to vôbec možné pri tých platoch? Nechcem niekomu platiť prenájom, navyše dnes už prenajímatelia nevedia, čo by pýtali, sú neskutočné nenažaní. Rozmýšľam aj nad možnosťou, že odídem na pár rokov do zahraničia a nasporím si tam, ale je to vôbec ešte dnes možné? Dá sa tam odložiť a o pár rokov si kúpiť nehnuteľnosť za hotové? Alebo je to už nereálne? Navyše dnes je akýkoľvek úver "slučka na krku", nikdy neviem kedy ma z práce môžu vyhodiť a zovšadiaľ počúvam, že príde kríza, príde mi nerozumné sa zadlžovať v čase kedy má niečo také prísť. Nikdy som žiadny úver nemala, ani len pôžičku som nikdy nemala, nemám žiadne dlhy, všetko poctivo platím. Ako ste sa zariadili s bývaním Vy?
Hypotéka, ceny nehnuteľností
v skratke: ale to nie je problém, veď on môže pracovať aj v zahraničí, ale problém je jeho zdravotný stav, lieči sa na tenisový lokeť. No je to zložité, jeho výplata chodí na môj účet keďže jemu by to hneď vzal exekútor. Bol mladý a hlúpy keď sa dostal do dlhov.
hned si mala napisat, ze mas partnera s exekuciami ako olovenu gulu na nohe, co nemoze pracovat a nechces sa pohnut zo slovenska. ty mas nejaku zlozitu situaciu, mala si skor napisat.
malabodka: A ako ste sa k tomu bývaniu dostali? Mňa tiež obchádzajú mdloby keď si predstavím, že budem splácať hypotéku po zvyšok života, nechcem zažívať každý deň stres či budem mať na splátku hypotéky, môže sa stať, že prídem o prácu, príjem, príde úraz alebo choroba a sme "nahraní". S priateľom si v pohode vieme predstaviť bývať na dedine, nám by stačil malý domček, alebo malá chalúpka.
Byt na tvojom mieste, poriadne si partnera prevetram za tie exekucky a rozmyslim, ci chcem s nim zostat.
Nic z toho prijmu nemas nasetrene? Zober pero papier a spis si, kam prachy davas, to ti otvori oci. Zistis, ze sa bez niektorych poloziek vies zaobist a mozes zacat setrit.
Nikdy sme si nebrali hypotéku a ani to už nemáme v pláne, odkedy sme zistili, že to ide aj inak. Sme dosť mladí a napriek tomu sme si tento rok kúpili vlastné bývanie. Je to v cudzine a na dedine, preto sme si ho mohli dovoliť, no dokým sa bude dať žiť bez hypotéky, dovtedy sa nechystám zadlžovať. Druhou alternatívou bolo prispôsobovať sa práci - napr. žiť v BA, pracovať v korporácii alebo inde od rána do večera, zabiť čas dochádzaním v rámci BA, splácať byt, v ktorom by sme len prespávali a žiť cez víkendy. Takto som vydržala existovať 3 mesiace, ale ani spokojná, ani zdravá som nebola. Vybrali sme si preto skromný pokojný život na vidieku, ale na takýto život sa musia nájsť dvaja odvážni blázni a nie je to pre každého. Ja by som nemenila. A ešte jedna vec, ak si už zvyšovať kvalifikáciu kurzom alebo hoci aj samostatným vzdelávaním, tak v niečom, čo máš rada. Veď v práci človek zvykne tráviť najviac času, tak nech to aspoň stojí za to.
swistica: Áno, administratíva by sa mi hodila určite viac. Nečakám, že to bude z mesiaca na mesiac, treba na sebe makať, je aj veľa online kurzov aj pre začiatočníkov v programovaní čo som pozerala. Berú ohľad aj na online kurzy? Môžem si ich dať do životopisu keď ich absolvujem? Taktiež si plánujem urobiť certifikát z AJ.
No áno, on má exekučky a bohužiaľ hovorí, že sa to momentálne nedá vyriešiť.
Do korporatu VS netreba. Pre teba by bola vhodnejsia administrativna pozicia skor ako nejaka technicka. Potrebujes cudzi jazyk na urovni min. B2, excel na urovni pokrocily (to sa naucis aj z domu cez online kurz), no a este si pohladas nejaky dalsi kurz - popozeraj stranky Aj ty v IT, mozes sa odtial odrazit. Na pohovoroch to budes mat asi tazsie, kedze nemas prax v tomto odbore, no moze sa podarit. Z mesiaca na mesiac to iste nebude.
Zarazaju ma vsak tie exekucie u priatela. Pises, ze zaraba dobre. Tak toto by si mal cim skor vyriesit. Na to by si mu mala aj ty dohliadnut.
swistica: a do korporátu by mi stačil kurz IT? Netreba tam vysokú školu príslušného zamerania? Popravde už som aj nad týmto rozmýšľala. Opatrovanie by ako dočasné riešenie mohlo byť, ale partnerovi vadí, že by som bola 2 týždne preč. Je to vážny vzťah, preto je nemysliteľné aby som odišla preč a on zostal tu na slovensku. Čo sa týka tej hypotéky 50/50, to bohužiaľ nie je možné nakoľko priateľ má exekučky.
aha, takze ak to spravne chapem, kvoli partnerovi by si radsej ostala na Slovensku?
Ak ide o vaznejsi vztah, mozete si potom byt kupit spolu (50:50 % , alebo 70:30 % - podla toho, kto ma kolko penazi), samozrejme i hypo v tomto pomere. V pripade rozchodu sa to v takom pomere i rozdeli.
Dalsia moznost je chodit na turnusy opatrovat ludi (pises, ze to si robila uz). V Rakusku by si tak mohla mat 800 -1000 eur v cistom, dva tyzdne tam, dva tyzdne doma
- dalsia moznost naozaj popracovat na jazykoch, urobit si nejake it kurzy a ist do korporatu, ale na zaciatok tiez na tom budes asi na sume 800 - 1000 eur v cistom
swistica: Áno mám partnera, on tu má dobrú prácu a bohužiaľ manuálne pracovať nemôže, lieči sa na tenisový lokeť. Zarobím 630 - 650 eur v čistom.