Ahojte, budem mať čo nevidieť 30 rokov a ešte nemám vlastné bývanie. Trochu sa aj za to hanbím, bohužiaľ z môjho príjmu je nemožné odložiť si nejaké peniaze. Takže hypotéku nedostanem a navyše nemám ani tých svojich 20 % ktoré potrebujem. Ako ste si Vy nasporili tých 20 %? Je to vôbec možné pri tých platoch? Nechcem niekomu platiť prenájom, navyše dnes už prenajímatelia nevedia, čo by pýtali, sú neskutočné nenažaní. Rozmýšľam aj nad možnosťou, že odídem na pár rokov do zahraničia a nasporím si tam, ale je to vôbec ešte dnes možné? Dá sa tam odložiť a o pár rokov si kúpiť nehnuteľnosť za hotové? Alebo je to už nereálne? Navyše dnes je akýkoľvek úver "slučka na krku", nikdy neviem kedy ma z práce môžu vyhodiť a zovšadiaľ počúvam, že príde kríza, príde mi nerozumné sa zadlžovať v čase kedy má niečo také prísť. Nikdy som žiadny úver nemala, ani len pôžičku som nikdy nemala, nemám žiadne dlhy, všetko poctivo platím. Ako ste sa zariadili s bývaním Vy?
Hypotéka, ceny nehnuteľností
Treba financneho poradcu a zacat to riesit. V opacnom pripade stiahne ku dnu aj teba. Co si mysli, ze sa to vyriesi samo? Do dlhov sa clovek dostat moze, za to ho neodsudzujem, no tym ze problem neriesi, ukazuje svoju neschopnost. Toto chces mat cely zivot na krku? Ved ak budete manzelia narobi dlhy este aj tebe.
Najskor pomoz priatelovi splatit dlhy. Na nazory zien, co nechu nic robit, mat vsetko zadarmo a sadnut si len na hotove sa vykasli. Tie su pre partnerov skutocna zataz, nie tvoj priatel.
Tych 20% kedze banka poskytuje prevazne 80% zo znaleckeho posudku na Slovensku nema takmer nikto, coze 20% tu napr v mojom kraji ktorom byvam nemaju ludia ani na znalecky posudok ( 120,-eur) ked idu kupovat byt....uplne vazne hovorim....robim 12r v realitach Trenciansky kraj.
Chybjucich 20% sa riesi taz ze sa navysi znalecka hodnota nehnutelnosti a klient dostane vlastne 100% sumu ktoru realne potrebuje, samozrejme v ramci moznosti...nie vzdy to ide ale 90% pripadov ano cize napr byt stoji 80 000,- eur, znalecky sa urobi na 100 000,-eur tym padom klient dostane 80% cize presne 80 000,- eur takto sa to bezne robi...aj ked este stale sa da vybavit aj uver s 90% krytim.
95% obchodov robime cez uvery, len 5% ludi ma hotovost na kupu....
Myslim si ze mladi v podstate ani nemaju inu sancu na kupu len uver....nie som zastancom podnajmov....jednak hje to neistota...vacsinou na zaciatku majitel prenajimaneho bytu tvrdi najomnikovi ako dlhodobo chce prenajimat....a uz sa milion krat stalo ze po pol roku, roku volal a vypovedal najomnu zmluvu napr " dcera sa vracia s UK potrebujeme byt", .."ideme ho predat a pod." ....
platit rok a viac podnajom nieoku za nieco co nikdy nebude moje.....radsej si budem platit svoj byt-svoj uver....keby som prisla o pracu....vzdy je cesta, uver je poisteny, odklad splatok...v krajnom pripade predaj a kupa mensieho atd atd...vzdy je to o komunikacii s bankou. Vzala som si uver roku 2015...a mala som tak urobit skor....to som uz mala 31r....a bolo to tazke ako zivnostnik...ale zijem a s bytom som spokojna kupa bytu bola jedna z naj veci ktore som urobila...
komu dlhuje, statnym instituciam?
swistica: Mne hovoril, že tie dlhy sú veľké a než by sa vôbec dostal k splácaniu samotnému dlhu trvalo by to veľmi dlho, vraj dovtedy by si balil kapsy exekútor na tých poplatkoch z omeškania. Myslím, že má dlhy okolo 20 000 euro. On ani sám nevie koľko presne dlhuje.
kurier4: Myslela som, že táto práca je len pre mužov :D Vodičský preukaz mám, som aktívný vodič :D
ano,aj robit kurierku je fajn napad ak ma vodicsky preukaz a je aktivna vodicka. Tam by bol prijem hned,kym pri IT by si musela najskor spravit kurzy
Ano, kurzy si das urcite do zivotopisu. Na programovanie sa vsak urcite vykasli. To nie je nieco, co sa da naucit na kurze a este navyse laik,ktory nikdy neprogramoval. Nie je to tiez praca pre kazdeho. Skor si pozti uctovnictvo, pripadne ine oblasti IT. Ta stranka,ktoru som ti dala ti moze sa zorientovat.
Ten priatel je ale fakt zavazie na nohe. Akoze sa s tym neda nic robit? Ak s nim chces zostat, tak aj do buducna musis financie riesit ty. Ked tebe chodi jeho vyplata, to znamena ze pracuje na cierno,ci ako? Zisti si vysku dlhov, spocitaj jeho uspory a hned to treba posplacat.
Chod robit kurierku. Baby u nas nejdu pod 1100,- eur (casto mame odmeny 100-200 eur), ak si zvyknuta vyzit zo 650,- a nezmenis to, tak mas skoro 500,- eur navrch a z toho si hravo nasporis tych 20%.
Ahoj, hlavne si ho prosím ťa neber kým sa nezbaví dlhov aby neprešli aj na Teba. Nikoho nesúdim, viem, že človek sa do exekúcie môže dostať aj keď je poctivý a pracovitý, môj kamarát sa dostal do takej nešťastnej situácie... keby som ho nepoznala, neuverím. Rieši nejak tie svoje dlhy?