Zostať na Slovensku alebo odísť?

Príspevok v téme: Zostať na Slovensku alebo odísť?
maturantkalenka

Ahojte, veľmi by mi pomohli Vaše názory.
Som čerstvá maturantka, na vysokú som sa nehlásila, strednú som takpovediac "preplávala", viac než učeniu som sa venovala kamoškám a víkendovým párty. A tak sa to odzrkadlilo na mojich známkach a maturitnom vysvedčení. Za to si ale môžem sama, nejdem sa tu sťažovať. Čo ale riešim je práca. Viem, že si nemôžem vyberať a že nemám čo ponúknuť zamestnávateľom, rozhodne sa o mňa žiadny zamesnávateľ preto nebude biť. Teda zostáva mi práca za pokladňou, dokladanie tovaru, práca vo výrobe za pásom na smeny. Platy strašne smiešne na Slovensku. Rozhodujem sa preto, či zostať na Slovensku alebo odísť do zahraničia? Anglicky viem plynuje, nemecky na úrovni B2. Myslím, že za tú istú prácu dostanem v zahraničí viac. Je mi samozrejme jasné, že sú v zahraničí aj vyššie výdaje. Rozhodne tam nezbohatnem, ale určite si poplatím všetko čo mám a aj mi niečo navyše zostane, dokážem si odložiť peniaze, čo zo slovenského platu len veľmi ťažko. Čo by ste mi poradili? Zostať tu alebo to skúsiť v zahraničí?
Ďakujem pekne :)

Realitajevyborna

realitajezla, vyyyyborna otazka a ja ti na nu odpoviem. Lebo Slovaci su strasni drzgrosi a chcu vsetko lacno, zlavomaty frcia vo velkom. Vies preco sestricka u bezneho zubara zaraba 600,- eur a v super spickovej zubnej klinike 1.200,- eur? Lebo u tej druhej platim za plombu 200,- eur, za 4 keramicke zuby s nasrobovanim so dal 2.500,- eur. Objednavka presne na termin, volne parkovisko, usmievave recepcne a sestricky, napoje, spickova kvalita, vsetko na mieste, pocas zakroku vsetko najmodernejsie pristroje, dokonca ti pustia hudbu aku chces, aby si sa pocas zakroku citil komfortne, nic ti nepada do ust, lebo ti ich chrani blanou, lekar vsetko ochotne zrozumitelne vysvetluje, vsetko info co potrebujes vidis aj na monitore pred sebou.
Vies, niekto jazdi na Dacii a niekto na Porsche, ale ludia kupuju aj, aj. Kazdy chodi do takej prace a podnika tak, ako to citi. Niekto skromne, niekto vo velkom style. Ten skromny ma zakaznikov, ktori letia na zlavy, ten bohemsky takych, ktori maju ine videnie sveta. A vidno to aj na ich financnych pomeroch.
A stazujme sa a placme, to nas vytrhne z biedy, to nam pomoze...

realitajezla

Je to strašne smutné ako tu žijeme v porovnaní v inými štátmi EU. Preco clovek ktory umyva riad ma u nas 400 eur a v Rakusku 1500 eur? Preco na Slovensku nevieme ani odbornikov zaplatit to sa naozaj bude riesit az vtedy ked stary lekari odidu do dochodku a nebude nas mat kto osetrit? Tu by bolo treba zacat budovat vsetko odznova od nuly.

cakanka1

jancibaci pravdu mas. Je to len otazka casu. Autorka rozhodni sa sama, zvaz pre a proti. Ked si mlada, chod von aspon uvidis svet a potom budes moct realne zhodnotit. Vela stastia

jancibaci

Utekaj zo Slovenska... Slovenská ekonomika postavená na automobilovom priemysle nemôže dlho vydržať. Firmy pomaly začínajú prepúšťať. Slovensko čakajú obrovské problémy so zamestnanosťou, bieda a hlad a veľa bezdomovcov.

gogora

Preco to neskusit? Mozes ist robit opatrovatelku, trosku si zdokonalit jazyk, alebo ist robit na lod, upratovat izby, cokolvek, na to beru stale ludi a ked uz nic ine tak aspon budes mat zivotnu skusenost. Len si treba dat pozor na to cez aku agenturu ides a v ziadnom pripade nedavat doklady z ruk

DianaDidi

Napíšem Ti môj príbeh.
Po škole som musela začať pracovať, nemala som mať problém sa zamestnať ako účtovníčka, fakturantka, prípadne na inej pozícií. No bohužiaľ rýchlo som zistila, že realita je iná a že o absolventku bez praxe nikto záujem nemá. Vzala som teda prácu na smeny. Za mesiac som zarobila okolo 410 euro. Bolo to v roku 2011. Bývala som v podnájme, za ktorý som platila 260 euro. Počítaj so mnou, z výplaty mi zostalo 150 euro !!! Z toho som sa mala najest, kupit drogeriu, zaplatit dopravu, kupit oblecenie, topanky... U mňa bol odchod do zahraničia otázkou prežitia. V roku 213 som odišla do Holandska. Začala som prácou cez agentúru v sklade s oblečením. Ten pocit keď som dostala prvú výplatu. Nevedela som od radosti, čo robiť. Za tie roky som prácu už zmenila, naučila som sa jazyk, teraz už mám inú prácu. A aj tu študujem. Od kamarátov a známych viem, že sa za tie roky moc toho na Slovensu nezmenilo. Áno, človek, ktorý nemá kvalifikáciu si ťažšie hľadá prácu a keď nájde je slabo ohodnotená. No tu každý, aj smetiar či zametač ulíc zarobí toľko, že v pohode poplatí všetko čo má a ešte si aj dokáže odložiť. Dokonca tu v Holandsku keď zarobíš minimálnu mzdu tak ti štát prispeje, napríklad na bývanie. Na Slovensku zarobíš almužnu a nikto sa nestará ako prežiješ.
Určite to vyskúšaj, si mladá.

tortura

sadsoul1 to vysithol dokonale. V zahranici sice nezbohatnes ale nebudes rozmyslat ci si kupit novu bundu alebo radsej topanky, lebo na oboje nemas peniaze. A ti, co hovoria, ze sme sa mali lepsie ucit, tak takym odkazujem, ze aj ludia co sa dobre ucili odchadzaju za pracou von. Uz to tu bolo spomenute, doktori aj zdravotne sestry. A ti studovali vela rokov a co z toho? Pozri sa v akom stave su cesty, zdravotnistvo, skolstvo.. Vsetku tu uz bolo napisane. Ja mam ucnovku, som automechanik, zijem v Nemecku. Plat automechanika na SR 800 euro, v Nemecku 4000 eur. Niekto tu pisal, co rodina, priatelia... nuz v dnesnej dobe ked chces tu rodinu nejak uzivit, vezmes ju so sebou. Ja som so sebou vzal manzelku aj syna. Syn tu uz chodi do skoly. Sme tu stastny. Ten pocit ze nemusis v ruke dvakrat obracat kazde euro a rozmyslat ci vyjdes do konca mesiaca. Nech si kazdy vyberie co mu vyhovuje viac.

sadsoul1

ahoj urcite pokial vies jazyk treba vycestovat. Co je toto na Slovensku za zivot ked ti daju 3 eura na hodinu. Byty a domy su tu nehorazne drahe, navsteva zubara 100 eur len tak dnes, nefungujuce zdravotnictvo a skolstvo 100 rokov za opicami. Ved je to tu strasne. V zahranici ma aj clovek co ma iba strednu skolu sancu zarobit si aj 2000 eur tu 400.A tortura je tu aj hladanie prace. Fejkove pohovory , alebo miesta kde je clovek dopredu vybrany a volne su len fleky na 3 smeny kde si znicis zdravie. Takto to tu je :(

prebersaaaa

Lenze vlastnit nehnutelnost by vôbec nemalo byt povazovane za luxus ale za samozrejmost pre kazdeho cloveka. Mat byvanie je uplny zaklad. Bez bytu alebo domu si v prdeli nemozes si zakladat ani rodinu . Z byvania dnes urobili zlatu banu byty co stali za komunistov prd stoja dnes 120 000 eur rodinne domy aj 260 000 eur. Co je to Kamil prosim ta za luxus ked maju dvaja hypoteku na 20-30 rokov na predrazenu nehnutelnost ktora ani nema taku cenu a rataju kazde euro na stravu, oblecenie zenske koli vysokym hypotekam a drahym bytom odkladaju materstvo. To je luxus a uzasny zivot podla teba? Podla mna teda nie

KamilaSK

KamilSK toto snáď nemyslíš vážne? 17% ľudí má hypotéku? Nezmýlil si si poradie tých čísel, teda 71 % prípadne viac? Kto si dnes dokáže kúpiť byt či dom za hotovosť? Každý ma hypotéku na krku do konca života. To mám radšej platiť nájom niekomu cudziemu, kedykoľvek ma môže vysťahovať a ja budem celý život len kočovať z domu do domu? Čo je toto za logika?