Ahojte, veľmi by mi pomohli Vaše názory.
Som čerstvá maturantka, na vysokú som sa nehlásila, strednú som takpovediac "preplávala", viac než učeniu som sa venovala kamoškám a víkendovým párty. A tak sa to odzrkadlilo na mojich známkach a maturitnom vysvedčení. Za to si ale môžem sama, nejdem sa tu sťažovať. Čo ale riešim je práca. Viem, že si nemôžem vyberať a že nemám čo ponúknuť zamestnávateľom, rozhodne sa o mňa žiadny zamesnávateľ preto nebude biť. Teda zostáva mi práca za pokladňou, dokladanie tovaru, práca vo výrobe za pásom na smeny. Platy strašne smiešne na Slovensku. Rozhodujem sa preto, či zostať na Slovensku alebo odísť do zahraničia? Anglicky viem plynuje, nemecky na úrovni B2. Myslím, že za tú istú prácu dostanem v zahraničí viac. Je mi samozrejme jasné, že sú v zahraničí aj vyššie výdaje. Rozhodne tam nezbohatnem, ale určite si poplatím všetko čo mám a aj mi niečo navyše zostane, dokážem si odložiť peniaze, čo zo slovenského platu len veľmi ťažko. Čo by ste mi poradili? Zostať tu alebo to skúsiť v zahraničí?
Ďakujem pekne :)
Zostať na Slovensku alebo odísť?
Tema moze byt uzamknuta. Autorka je rozhodnuta vycestovat. Rozhodnuta bola uz pred zalozenin temy.
zahrajko ďakujem pekne, milé od Teba. O mojich rodičov sa nemusíš bát, oni vedia že som tu vždy pre nich a že sa o nich postarám.
Ok Lenka, stastnu buducnost v zahranici ti zelam, tebe tam fakt bude lepsie ako tu. Dufam, ze nebudes moc chybat svojej rodine, mamke, ktora ta vychovala, travila s tebou cas, prekonavala choroby, ucila sa s tebou, snad sa o nu bude mat kto na starobu postarat, kedze od teba to asi naspat nedostane vratene...
Slovenskazena, aka je cena pizze tam, kde si? Pracovala si v banke, vies, ze na vysoky plat musis dat vysoke ceny tovaru a sluzby, aby bolo z coho. Lenze tu chcu vsetci vsetko lacno, len zas chcu, aby to co oni vyrabaju sa predalo draho.
Mas uplnu pravdu s ludmi u nas, vidis, ze tu vsetci iba frflu, nik sa na nikoho neusmeje. Vies co mi jedna pani z nasej rodiny povedala? Ze sa mojim zakaznikom pcham do zadku, lenze ja sa k nim spravam presne tak ako v Nemecku - obchodujem aj s Nemca a na kazdu moju objednavku pride najskor velmi mile podakovanie, ze som ju vytvoril a zmluva o exkluzivnom dovoze ma 4 body na pol A4 a plati vsetko do bodky, co sa dohodneme ustne. U nas ani 20 stranova zmluva nezabrani podvodom a hadkam, ked sa ti dari, ale da sa postupne aj tu, len keby ti ludia odtialto neutekali, ale svoje schopnosti dali Slovensku. Bola si zle platena? Zamestnavatel bol zly? Nuz mala si to ukazat, ze si mala vytvorit pracovne miesta, zamestnat ludi ty a ukazat, ze sa daju aj dobre platit.
sprostosti tvoja prezývka Ťa vystihnuje :D Áno, jayzyky mi vždy išli, len si to predstav :D Nikde som nepísala, že ich ovládam dokonale, to si si len Ty domyslel/a :D Anglicky viem veľmi dobre, nemčina na úrovni B2 a to veru nie je dokonale. Chápem, podľa seba súdim Teba, však? :D
Zahrajko, nemyslím si, že je to zbabelosť odísť preč. Ako som písala, ja momentálne naozaj nemám čo ponúknuť. Na Tvoju otázku odpovedám áno.. áno viem pracovať naozaj tvrdo nie 8, ale 12 hodín denne, nefajčím ani nepijem, nekávičkujem. Rada za sebou vidím výsledok. Počas školských prázdnin som brigádovala, už od 15tich som si na svoje potreby zarábala sama, nikdy som od rodičov nepýtala peniaze na oblečenie, topánky, výlety.. mám mladších súrodencov o ktorých som sa musela starať keď boli rodičia v práci, navariť im, doma poupratovať a až potom som sa išla učiť. Takže pracovitá som, nie som žiadny leňoch. V stredu som bola na pohovore na pošte, povedala som si, že aspoň niečo... no ale nevzali ma.. namiesto mňa vzali inú slečnu s učňovkou, jej otec si pani vedúcu kúpil krabicou zákuskov.
Cele je to fake tema na rozduchanie vasni. Neucila sa, ale jazyky vie plynule. Pri nasej urovni vzdelavania urcite. Alebo je prehnane sebavedoma a sudi podla toho ze si zvladne kupit Costakavu. Ale piste dalej a krmte trolla.
zahrajko Ty musíš byť troll inak si neviem vysvetliť tento tvoj výkrik do tmy. Čo ja môžem spraviť pre štát? To ako vážne? A čo robí štát pre nás občanov? Máme najvyššie dane a odvody, schátralé nemocnice, príšerné školstvo, milióny exukúcií, exekučnú mafiu, drahé potraviny, nedostupné bývanie, nedokončenú diaľnicu, skur..nú vládu ktorá kradne naše peniaze, účelové znižovanie nezamestnanosti, zo SR urobili montážnu dieľnu pre zahraničné firmy, nič sa tu nebuduje, SR nie je sebestačná.. všetko zničili a Ty sa pýtaš čo môžem ja urobiť pre tento štát?
Maturantkalenka, ze si pracovita tvrdis o sebe ty. V kazdom zamestnani v ktorom som bol a mal som ich 4 sa ludia ulievali, kde mohli a to som robil v statnej aj verejnej sprave a aj v sukromnej firme. Ja som vzdy urobil 3x viac, lebo mi bolo trapne sa flakat a pracou plynie cas rychlo. Vsetci ma za to neznasali. V sucasnej dobe podnikam a vytvoril som 20 pracovnych miest, ale na kazdom som vystriedal asi 10 ludi, kym som nasiel takych, co vedia 8 hodin naozaj pracovat a dokazu sa usmievat na zakaznikov a byt k nim mili. A skus niekomu za plat 1.700,- v cistom povedat, ze ho potrebujes v nedelu na 2 hodinky, lebo sa ozval novy zakaznik a chce vtedy stretnutie. Ak naozaj si taka pracovita, ze za 8 hodin si nevybavis nic sukromne, ze si neodskocis na cigaretku, ci kavicku (mas narok na 30 minut prestavku po 4 hodinach prace), tak zacni v niecom podnikat, si jedna z mala na Slovensku, co to dokaze. Tomu na zapade hovoria tvrda praca a nasi ludia si pod tym predstavuju, ze dojdu rano vcas do prace...
Vies ist do zahranicia je zbabelost, lebo oni si to tam vybudovali na zaklade vlastnej usilovnosti a keby sa chovali ako my, tak to tak nemaju. To je akoby si chodila pesi a kedze si nevies zarobit na auto, tak by si si k niekomu do auta prisadla a povedala mu, ze on ma auto a ty nie a odteraz sa budes vozit v jeho aute, lebo on si nan na rozdiel od teba dokazal zarobit. Treba sa zasluzit o to, aby sme si to tu vybudovali my a treba zacat od seba a nie cakat na druhych. A hlavne vy mladi. Vsak odidte vsetci, nech to tu skrachuje a ty iba v zahranici budes sledovat, ako to tu ide dolu vodou a ty sa nebudes mat kam vratit. Je hanba, ze ludia nepomozu svojej krajine, ale idu utierat zadky zapadniarom. Uplne hrdost ide bokom, lebo mas okamzite prachy, ale aj u nas sa da dobre zarabat, a nezalezi na vzdelani, ale naozaj o pracovitosti a snahe niekam sa dostat alebo nieco vybudovat. Vies jazyky, subtu zastupenia zahranicnych firiem, oslov ich, chod na pohovory, neverim, ze by si sa neuchytila aj tu.
Lenka, niektoré príspevky si skrátka netreba všímať, slováci sú už takí.. musia rýpať, aj keď nevedia prečo. Ja mám vyštudovanú VŠ manažment podnikania, po škole som pracovala v banke, neskôr som bola manažérkou banky. Napriek tomu, že som študovaná a mám prax, plat nič-moc. Po 30-ke!! som sa rozhodla to na slovensku zabaliť a odísť. Odišla som do Nemecka kde som pracovala v pizzerii ! Peňazí viac ako keď som robila manažérku v banke na slovensku. Doteraz žijem v zahraničí, na slovensko ma to neláka, už ani nie tak kvôli peniazom, ako kvôli ľuďom. Tá slovenská nátura... to je hrôza. Za tých 7 rokov v zahraničí som našetrila peniaze a na slovensku si kúpila byt, ktorý teraz prenajímam. Zo slovenského platu by to bolo nemožné. Si mlladá, choď do zahraničia, šetri si peniaze, kúp si byt.. školu si môžem urobiť hocikedy. Ak Ti môžem poradiť uč sa jazyky, tie Ti otvoria dvere všade, aj keď máš len strednú školu.