Ahojte, veľmi by mi pomohli Vaše názory.
Som čerstvá maturantka, na vysokú som sa nehlásila, strednú som takpovediac "preplávala", viac než učeniu som sa venovala kamoškám a víkendovým párty. A tak sa to odzrkadlilo na mojich známkach a maturitnom vysvedčení. Za to si ale môžem sama, nejdem sa tu sťažovať. Čo ale riešim je práca. Viem, že si nemôžem vyberať a že nemám čo ponúknuť zamestnávateľom, rozhodne sa o mňa žiadny zamesnávateľ preto nebude biť. Teda zostáva mi práca za pokladňou, dokladanie tovaru, práca vo výrobe za pásom na smeny. Platy strašne smiešne na Slovensku. Rozhodujem sa preto, či zostať na Slovensku alebo odísť do zahraničia? Anglicky viem plynuje, nemecky na úrovni B2. Myslím, že za tú istú prácu dostanem v zahraničí viac. Je mi samozrejme jasné, že sú v zahraničí aj vyššie výdaje. Rozhodne tam nezbohatnem, ale určite si poplatím všetko čo mám a aj mi niečo navyše zostane, dokážem si odložiť peniaze, čo zo slovenského platu len veľmi ťažko. Čo by ste mi poradili? Zostať tu alebo to skúsiť v zahraničí?
Ďakujem pekne :)
Zostať na Slovensku alebo odísť?
KamilaSK, zabudla si dodat, ze Slovaci patria medzi najbohatsie narody na svete, lebo 95% ludi vlastni nehnutelnost v ktorej byva a len 17% z nich ma nan hypoteku. Namiesto toho, aby sme tie peniaze vyuzivali na aktivny zarobok, aby nam prinasali nejaky skutocny zisk a osoh, tak si ich doslova betonujeme do byvania. Pricom, ked som raz robil pre jednu firmu cenovu analyzu, ze som bol skoro 1 rok na stavbe jedneho domu a jedneho bytu v BA a poctivo som kazdodenne zaznamenaval, kolko tam islo materialu a prace, vratane pozemku, tak to bola 1/3 z predajnej ceny. Cize Slovak kupi strasne moc predrazenu nehnutelnost, dava prachy developerovi, ktory je tazko za vodou a vyplakava, ako sa ma velmi zle. Keby pohol rozumom, ma byvanie o 2/3 lacnejsie, staci napr. Obcianske zdruzenie, kde sa bude stavat neziskovo, len to by sa muselo vediet dat napr. 20 Slovakov bez hadok dohromady. My sme velmi zvlastny narod v porovnani s tymi vyspelymi. Ani sa im necudujem, ze nas beru menejcenne a myslia si o nas, ze sme neschopni cokolvek urobit dobre, kvalitne a ekonomicky.
Pardon zabudol som napisat ze som si pracu hladal v ba, a odisiel som znova mimo sk ,kedze vyberovy proces trval 2 tyzdne aj s ponukou prace,tu som mal 4 ci 5 pohovorou za 5mes,chytali ma depresie,citil som sa ako uplny odpad.
Teraz nezarabam nieco extra,ale mam adekvatnu pracu o ktorej by som tu na sk mohol mat tak vo sne.
Drzim vsetkym palce a vela stastia!
Znova ta ista tema?
Ja som sa vratil zo zahranicia po par rokoch a nemohol som si najst pracu 4mesiace,viem jazyky mam 9r skusenosti vo financiach,za celu dobu som mal 4x pohovor a poslanych cca 120cv,ani na absolvenske pozicie sa mi nehlasili,ani na administrativne “hluposti” proste ticho,vsetko cez znamosti....utekaj kym sa da a tych co to povazuju za zbabelost (uz neviem jeho nick) nechajme budovat lepsie zajtrajsky s panom plk fikom na cele!ako nahle prisiel tento smrad a v druhom vol obdobi uplbe pokaslal moje podnikanie,staci sa pozriet kam to cele smeruje,porovnat si trh prace nielen na zap eu ale cz a pl.mam rodinu ,ale musim odist,alebo sa zamestnam za pokladnu alebo vo fabrike?ved je to take slovenske:kazda praca je dobra,treba si ju vazit,sklonit hlavu a drzat krok.
Tomu co napisal ze sme zbabeli:nech sa paci ,fiko s odborarmi trepal ,ze min mzdu chcu dat na 630euro,som zvedavy jak to pohne so zamestnanostou. Tak je to na tebe bud budes budovat raj na zemy na sk alebo pojdes inde,mne uz fakt dosla trpezlivost na sk.
Ak ovládaš celkom fajn jazyky, tak možno aj na Slovensku by sa ti podarilo nájsť akú takú slušnú robotu... samozrejme, závisí to aj od toho, kde žiješ a či by si bola ochotná dochádzať do nejakého väčšieho mesta (príp. si v ňom zohnať ubytko). Treba dobre popozerať ponuky... je to na tebe. Zvoľ si to, kde ťa to najviac ťahá.
Ach jaj, však pokiaľ ťa to ťahá von do zahraničia, vyskúšaj a uvidíš... pokiaľ tu nevidíš budúcnosť, si ochotná odísť za hranice bez rodiny, bez kamarátov, možno úplne sama... je to na tebe. Dnes je tých možností neúrekom.
Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.
Majster sveta dobreuzak ani nepozna clenske staty EU.
Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.
Skús si odpovedať sama.
Kde je Slovensko po 30 rokoch?
- máme najmenšie platy v rámci EÚ
- máme najnižšie dôchodky v rámci EÚ
- máme najvyššiu korupciu v rámci EÚ
- máme 23 eur rodinné prídavky, napr. v Nemecku 200 eur
- máme cez 3,7 miliónov exekúcií v krajine, kde žije 5,5 mil. obyvateľov
- máme vysoké dane a odvody
- nepriaznivé podnikateľské prostredie
- nevymožiteľnosť práva
- vysoké ceny potravín a navyše nekvalitné
- nefungujúce súdnictvo
- nefungujúce zdravotníctvo a školstvo .....
CudzinecNor : si retardovaný ale vtipný :-)