Prosím Vás o radu, ako sa správať ku kolegyniam, už nevládzem. Nastúpila som do práce pred mesiacom, na začiatku to bolo fajn, pridelili mi kolegu aby ma zaškolil, ukázal "čo a ako". Už hneď v prvý deň som náhodou počula ako na mňa vyzvedajú kolegyne, pýtali sa ho na moju osobu. Asi po dvoch týždňoch, keď už som pracovala samostatne, sa na mňa jedna kolegyňa sťažovala u líderky, vraj nepracujem, som pomalá, hrám sa s mobilom (nikdy sa v práci s mobilom nehrám, jedine keď máme prestávku. Líderka si ma začala okamžite viac všímať, bola mi nonstop za zadkom. Samozrejme, že mi nikto nič nepovedal, pracujem dobre, aj rýchlo, myslím, že prácu zvládam. Neskôr som počula ako ma ohovárali. Nerozumiem prečo, ani slovko som s nimi neprehodila, som milá, priateľská, usmievavá.. naozaj neviem, čo im na mne vadí. Teraz pracujem s jednou staršou pani, a tá mi dala robiť tu najťažšiu prácu, asi si myslí, že keď som mladá, nech to robím ja. Ale mne sa to nezdá spravodlivé. Tak som jej povedala, že takto určite nie, že mňa využívať nebude. Tá pani išla za šéfkou. Tá sa zastala pani, vraj som mladá, som tu mesiac a už si idem vyskakovať a že keď sa mi nepáči, možem odísť. Naozaj neviem ako to riešiť, som už zúfalá.
Kolegyne ma ohovárajú
Autorka, skus nabudúce sa hneď na začiatku smeny opýtať, ako si rozdeliť prácu? Aj keď, vieš, staršie ženy si myslia, že mladé budú za nich všetko robiť.
Svistica, nič si z toho nerob, ja ťa chápem.
Tiež sme vo firme občas zaúčali nové ženy. Keď sme im niečo chceli ukázať a aby to zopakovali, ony nie, že im stačí vidieť, že budú vedieť. Samozrejme, keď už pracovali samy, tak furt behali za nami staršími pracovníčkami a pýtali sa, ako to urobiť. My sme potom nestíhali svoju robotu, lebo sme museli k nim odbehovať.
Dokonca sa mi stalo, že mi išla rozkazovať žena, ktorú som ja práve zaúčala. Ale stačil jeden môj ľadový pohľad a prestala. Poznám oba pohľady.
Ale viem aj, že sú ženy, ktoré tie druhé využívajú. Neviem, ako inde, ale u nás sú to väčšinou tie tučné a staršie ženy, tie sa u nás aj vyjadrili, že my mladé by sme mali okolo nich behať.
A ty si tam kvoli praci alebo spravodlivosti? Ak sa ti nepaci tak chod niekde ked sa zaujimaju o tvoje riadiace schopnosti pretoze si pleties napln prace.
Zamienku na ohovaranie si im dala sama.
Ak sa tam chces udrzat, rob co mas a za co dostavas zaplatene, co robi niekto iny nie je tvoj problem. Ak si sikovnejsia ako ostatni zefektivni sa do bezkonkerencnosti a je iba otazkou casu kedy si ta zacne vsimat leader pretoze sikovny ludia su ceneni a chceni. Kedze ti asi nemoze navysit plat, obcasne budes postavat a zapisovat aj ty. Zatial. Stastna..?
Ak to nie je zanesene rodinou, niektore stare rasple dostavaju lahku pracu pre pocet nadcasov a stabilitu, vykon a kvalita nie su vzdy dolezite. Alebo sa privrie ocko. Ale zadarmo sa nikdy nepriviera. Ak pre teamleaderku budes mat vacsiu hodnotu mozes zacat vyskakovat do vysky zodpovedajucej hodnote. Ak ti tanto princip nesedi tak vyrobu (mozno kazdu pracu zamestnanca) obid oblukom pretoze tvoje predstavy a sikovnosti, realite a dlhodobej pracovat zmluve su nezlucitelne so zivotom a budu umierat v bolestiach.
Hranie sa na milu a priatelsku ti nepomoze ak nevies skryt podrazdeny pohlad tazkej to nespravedlnosti.
Šak ak robíš čo máš tak čo riešiš :)
A vyzera, ze ide asi o tvoju prvu pravu, takze mozno aj preto to beries velmi precitlivene.
nie, nie, nie som zly clovek, len asi pisem prilis priamo :-) . Ved preco sa nezapojit do debaty, ked pocujem, ze sa o mne ropzravaju? hm?
swistica ty musíš byť neskutočne zlý človek keď máš potrebu neustále rýpať. Choď robiť niečo užitočnejšie a nenavážaj sa. A áno, sluch mám výborný :D
mimochodom ty mas aky excelentny sluch, ked vzdy vsetko len pocujes :-) Preco sa potom nezapojis do debaty? Hm?To by tiez bolo riesenim.
Neodpovedala si na otazku, ci toto ide o tvoju prvu pracu.
Suhlasim. Sikovne dievca :) vymedzenie hranic je zaklad. Este by som ti poradila, ak chces zamedzit vyuzivaniu, vymedzit si hranice svojej pracovitosti a sikovnosti. Nemakaj na 100%, staci tak na 70-80%.
slobodne maciatko a práve preto som to urobila. A viem, že tá pani ma len skrátka chcela využiť, preto som zakročila. Keď sme išli na prestávku tak som tú pani počula hovoriť ostatným že "akú ma ona dnes super prácu, že nič nerobí, že tá nová bude dnes makať". To ma rozčúlilo. Mali sme si prácu podeliť. Keby som mala zohnúť chrbát a poslušne ako ovečka sa nechať využívať, o chvíľu by celá linka nič nerobila, len ja. Rešpektovať druhého áno, ale treba vedieť kedy sa už jedná o prah sprosté zneužívanie.
Ja som tento príspevok nepísala aby ma niekto poľutoval, skôr som chcela radu, pomoc ako to riešiť. Ľutovaním sa, sa nič nevyrieši. Práca mi ide od ruky, líderka má chváli, je so mnou spokojná. Vždy sa snažím pozerať sa na problém aj z pohľadu toho druhého, nehľadám chybu vždy len v druhých, naopak najskôr sa snažím hľadať chybu v sebe. Veľmi mi ale vadia intrigy a ohovárania na pracovisku, ja taká nie som, nikoho neohováram, neriešim.