chudnutie - jedalnicek

Príspevok v téme: chudnutie - jedalnicek
Klara 79

ahojte chcela by som poradit ze ako schudnut..bola by som rada keby mi niekto spravil jedalnicek ale bez vareneho jedla lebo mne sa varit nechce...napr. obed cottage cheese s paradajkami a podobne...diki vopred...momentalne mam 62 kil pri vyske 157 centimetrov a uz sa na seba ani nemozem pozerat..pre 3 rokmi som mala 48 kil..asi nechapete preco som tak pribrala..?..vsetko zapricinili moje psychicke problemy kvoli ktorym som bola aj v nemocnici :(..dakujem vsetkym ktori mi napisu poradia....mam 20 rokov

vlada12

ahoj, mne pomohlo niečo takéto:
1 deň raňajky:
- napr. 1/2 krajca celozrnného chleba, syr, šunka (bez masla) + paprika, nápoj - nesladený čaj, miesto syru a šunky možno dať cottage cheese, alebo paštétu, + zelenina
desiata: mrkva, alebo jablko, alebo mandarinka
obed: druhý chod akéhokoľvek nie sladkého jedla, s tým, že z prílohy: zemiaky, ryža iba za jednu polievkovú lyžicu + varená zelenina
Olovrant: biely jogurt s diabetickým džemom, alebo tvaroh miešaný s diabetickým džemom a škoricou, alebo kúsky syru + kefír
Večera: mliečna hríbová polievka alebo mliečna, hustá strukovinová polievka, alebo jednoducho z obedu hustá polievka cca 2- 3 deci, alebo 2 ks diétnych suchárov so syrom, alebo salámou, + zelenina
2. večera: pomaranče, mandarinky
Naješ sa do sýtosti, ale chlieb len denne pol krajca na raňajky. Ostatné hradiť ryžovým a pšeničným pukaným chlebíkom, prípadne kukuričným - cca 2 kusy. Hlavné jedlo mäso so zeleninou, alebo mäso so zeleninovým prívarkom, v prípade núdze 1 nenaložená polievková lyžica prílohy

ahjaj

sme.sk
hlavné správy
Inak na sme.sk je aj kolónka o zdraví, a niektoré články sú veľmi fajn. Len škoda, že pod pianom, t.j. sú spoplatnené.

orol1

pytas sa na kalorie. viem, ze pri chudnuti tak 2000, ale da sa aj trochu viac, pravidelna strava. len ja zas neviem, ako ich merat.

orol1

ahjaj, ked spominas politicke diskusie, tak kde sa da prosim Ta? ja citam len aktuality a niekedy dennik n a nepoznam moc diskusne fora. dakujem.

ahjaj

podstatou jedenia nie je to, napchať do seba čo najviac výživných látok. Podstatou je dopriať telu dostatok, ale nedávať mu nadbytok. Pri nedostatku hrozia choroby z nedostatku živín, pri nadbytku nadváha, ktorá má tiež negatívny dopad na zdravie.
Muži majú od prírody viac svalov, teda biologicky a ženský organizmus obsahuje logicky viac tuku, napr. aj kvôli tomu, aby výlučne zo svojho organizmu dokázala živiť po dobu 15 mesiacov dieťa (tehotenstvo, + 6 mesiacov výlučného dojčenia bez dokrmovania), Na udržanie svalov potrebuje prijať človek viac živín, ako na udržanie tuku, pretože svalnatejší človek viac spaľuje kalórie aj napr. počas spánku, ako menej svalnatý človek. Preto vlastne dvaja dospelí ľudia muž a žena s rovnakou výškou a hmotnosťou a rovnakou prácou s rovnakým množstvom pohybu, potrebuje žena prijať menej živín ako muž, lebo biologicky má dané menej svalovej hmoty.
Ohľadne Tvojej váhy. Ak sa cítiš unavený, dôvodom môže byť aj nedostatok nejakých živín, vitamínov, ale aj mozgová prepracovanosť, a vieš ten malý orgánik v lebke si tam diriguje celému telu a huláka, že je unavené, a je možné, že práve vypnutie toho maličkého orgániku a venovanie sa svalov bez extra rozumu prinesie organizmu regeneráciu. Nemyslím, že by si sa cítil lepšie vyslovene z toho, že by si pribral. Skôr nejaký vitamín D, či viac zeleniny, ovocia, pohyb a pobyt na čerstvom vzduchu.
To, čo hovoria ostatní, alebo aj Ty o Tvojej váhe, nedáva výpovednú hodnotu, ak sa inak cítiš dobre. Dôležitá je aj farba pleti: ak ide do siva, ide o vyčerpanie, do veľmi bleda, môže ísť o chorobu, mierna ružová alebo normálna pleť - zdravý, odpočinutý človek.

Tomas12345

ahjaj :

Závraty nemávam a na vysetrení krvi som už dlhú dobu nebol ale jednoducho necítim sa dobre už dlhšiu dobu i ked krvne vysetrenia som mal naposledy v poriadku.

Ide o to že okolie si všimlo že som chudý a mal by som pribrať a aj ja som si to na sebe všimol, nemám takú správnu váhu ako by som mal mať, vyzerám vychudnutý a neviem ako ty ale mne sa to rozhodne normálne nezdá.

Medzi ženami je viac anorektičiek, u mužov sa však táto diagnóza tiež ojedinele vyskytuje. Vedel si, že v porovnaní s mužmi sa ženy stravujú zdravšie? Ak porovnáš jedálniček ženy a muža, u ženy nájdeš viac zeleniny a ovocia. Je to aj jedným z dôvodov, prečo sa ženy v priemere dožívajú vyššieho veku ako muži.

Zeny sa dožívaju dlhsie pretože nepijú tolko alkoholu ako muži, nefajčia, robia fyzicky nenarocne práce a mnohé z nich dokonca ani do práce nechodia. Toto su hlavne príciny preco ženy žijú dlhšie.

(Ženy majú iný náhľad na svoju váhu ako muži. To fakt? Nie sú náhodou v komisiách na súťažiach krásy práve muži? Nie práve oni diktujú trendy, keď hovoria, akú postavu má mať žena? Pričom záleží na každom detaile?)

Muži sa vyznajú v posudzovaní ludskej krásy rovnako dobre ako ženy, nevidím preto dôvod prečo by nemali byť v porote.

(Prečo si myslíš, že žena s mentálnou anorexiou nemá dobré poznatky o zdravej výžive? Jedna vec je takýmito poznatkami disponovať, druhá vec je ich praktizovanie. Poznám ženu s mentálnou anorexiou, je to matka, a svojho syna kŕmi veľmi uvedomelo a zdravo. Škoda, že sama seba nie. )

Vo vseobecnosti platí že anorekticky nemaju zdravy usudok o váhe a taktiez o zdravej výžive, avšak vzdy sa nájde to 1% anorekticiek u ktorých je to inak. Vyzdvihovat to malé percento a ignorovat väčšinu je zavádzanie.

(Muži jedia viac mastných, údených a vysmážaných jedál. Holdujú vo väčšej miere alkoholu. )

Lenže my tu teraz neriesime ci je výživa zdravá ale výživu v ktorej su zahrnute vsetky vyzivne latky. Ak muž si zabezpečí patricnu zasobu potrebných výživnych latok nech si dá trebars i vyprazané a mastne.

(Alkohol je tiež výživa. Ak chcem zovšeobecniť, keďže väčšina alkoholikov sú muži, o zdravej výžive nevedia nič, lebo ani to nevedia, aká je primeraná dávka alkoholu. )

Teraz tu neriesime ci muzi alebo zeny jedia zdravšie, riešime tu to kto do tela prijme viac vyzivnych latok a má správny náhlad na to aká je ideálna postava.

ahjaj

ešte niečo, thomas.
keď sa u mužov alebo u detí vyskytne nejaká zažívacia porucha, napr. diabetes, celiakia, histamínová intolerancia, skrížená potravinová alergia, zápal žlčníka, žalúdočný vred atď. - nie sú to práve ženy, ktoré si musia všetko okolo toho riadne preštudovať, aby dotyčnému členovi rodiny mohli pripravovať adekvátne jedlo?
Takže sme si pozorne prečítali Tvoj názor, že ženy sa nerozumejú politike ani výžive a sú to kecy. Ja napr. aktívne prispievam do politických diskusií a niektorí muži tam píšu také blbosti, až to bolí. To, že sa zaujímajú, neznamená aj, že sa tomu aj rozumejú.
Ďalšou vecou sú vojny. Muži sa tak veľmi rozumejú politike, že to práve oni sú na vine, že sú vo svete vojny. Keby to bolo na ženách, bolo by ich rozhodne menej. Takže kto sa čomu viac rozumie?

ahjaj

tomáš: Máš závraty, máš nedostatok železa, bývaš unavený, nevládzeš športovať, alebo čo je to, čo nie je s Tebou a s Tvojou váhou v poriadku?
Objektívne stanovisko na váhu nie je pohľad jednotlivca, ani okolia, ale jedine zdravotné stanovisko.
Medzi ženami je viac anorektičiek, u mužov sa však táto diagnóza tiež ojedinele vyskytuje. Vedel si, že v porovnaní s mužmi sa ženy stravujú zdravšie? Ak porovnáš jedálniček ženy a muža, u ženy nájdeš viac zeleniny a ovocia. Je to aj jedným z dôvodov, prečo sa ženy v priemere dožívajú vyššieho veku ako muži.
Ženy majú iný náhľad na svoju váhu ako muži. To fakt? Nie sú náhodou v komisiách na súťažiach krásy práve muži? Nie práve oni diktujú trendy, keď hovoria, akú postavu má mať žena? Pričom záleží na každom detaile? Nie je to závratné, že v pornofilmoch sa robí reklama na plastickú chirurgiu, pričom obeťami týchto experimentov sú práve emocionálne založené ženy, ktoré sú zraniteľnejšie, najmä ak im ich partner niečo povie.
Prečo si myslíš, že žena s mentálnou anorexiou nemá dobré poznatky o zdravej výžive? Jedna vec je takýmito poznatkami disponovať, druhá vec je ich praktizovanie. Poznám ženu s mentálnou anorexiou, je to matka, a svojho syna kŕmi veľmi uvedomelo a zdravo. Škoda, že sama seba nie.
Muži jedia viac mastných, údených a vysmážaných jedál. Holdujú vo väčšej miere alkoholu. Alkohol je tiež výživa. Ak chcem zovšeobecniť, keďže väčšina alkoholikov sú muži, o zdravej výžive nevedia nič, lebo ani to nevedia, aká je primeraná dávka alkoholu.

Tomas12345

ahjaj :

BMI treba brat len ako orientacne, ale urcite nie ako 100%. Vcera som sa vážil a mal som 69 kíl, síce som bol najedený ale tak kebyže rátam moju váhu pred najedením tak je to okolo 68 kíl pri výške 175 cm to je BMI 22,5 teda podla BMI naprosto ideálne v skutocnosti to ale už tak nie je. Okolie mi už niekolko krát naznačilo že som chudý a mal by som pribrať a vidím to na sebe i ja sám. Podla BMI som však na tom normálne, a dokonca by som si mohol dovolit schudnut 11 kíl a stale by som mal BMI 18,5 teda by som stále bol v kateogorii normálna váha. Tu vidno že podla BMI sa nedá 100% orientovat.

A budem sa už zase opakovať ale znova pripomínam že ženy nemajú často krát objektívny názor ku stravovaniu a hmotnosti. Tak ako je názor futbalového trenéra na modu irelevantny, tak isto je názor žien na stravovanie a váhu irelevantny bez výpovednej hodnoty pretože sú to práve ženy ktoré trpia anorexiami, nie muži. Príde mi to ako keby sa žena snažila dohovárať mužovi ako opravovať auto, pričom žena vie ako sa opravuje auto len z počutia. Proste vy ženy sa vo stravovaní nevyznáte, nemáte na to objektívny pohlad tak ako mi muži, ak by stew objektívny pohlad mali tak by ste netrpeli anorexiami.

ahjaj

tomás, BMI autorky je 25,2. znamená to začiatok nadváhy.
Pritom má 20 rokov. Čo bude pri tehotenstve, po pôrode, v klimaktériu? Záťaž pre kĺby, chrbticu, srdce, a cievy.
jej ideálna váha vychádza na 53,5 kilogramov. Jej výška je 157 cm.
Neber to, koľko váži osobitne, ale spolu s výškou.