Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Z čoho žijú slovenské rodiny

Príspevok v téme: Z čoho žijú slovenské rodiny
Paulina97

Zdravím všetkých, túto tému som našla s nádejou že mi niekto poradí ako ďalej. Sme mladý pár (21,22). Pred rokom sme sa rozhodli že sa s priateľom po 5 ročnom vzťahu osamostatníme. Samozrejme našetrené nič moc a tak sme boli nútený vziať si na vlastne bývanie hypotéku. Hypotéku nám schválili na 70%. To čo sme mali našetrené sme doložili k hypo a kúpili nejaký ten nábytok. V tom čase som mala super prácu a zarábala som tak 700-800 EUR + tringelty ktoré tvorili takmer polovicu výplaty a ešte stravné lístky. O túto prácu som prišla a začal sa boj. Vystriedala som niekoľko zamestnaní. Nikde som nezarobila tak ako v mojom prvom zamestnaní a sedavú prácu som neznášala. Vždy ma to ťahalo iným smerom až raz prišlo k tomu že som si urobila opatrovateľský kurz a začala som pracovať v sociálnom zariadení. Všetko bolo super až kým neprišiel další výdavok a my sme museli do nášho bývania investovať dalších 9000€. Samozrejme tie peniaze sme nemali a tak sme museli zobrať další úver. Teraz keď zrátam všetky naše náklady na bývanie, splátky, poistky, proste všetky náklady spojené aj s údržbou auta dostaneme sa na sumu 600€. Dokopy zarábame tak 1200€ zostane nám teda 600 €. Nieje to podľa mna žiadna katastrofa ale my z toho nevieme vyžiť. Vždy sa nájde niečo čo nám urobí škrt cez rozpočet. Dnes je to týždeň po tom čo sme obaja dostali výplatu a mame už len nejakých 350 €. Z toho sa musíme predstavovať a samozrejme dochádzať do práce. Už som s nervami v koncoch. Nevieme nič ušetriť, odložiť.... Nehovoriac o tom že by sme už radi mali aj dieťatko žiaľ nedá sa...

Ovecky

Drak - Mne bolo praveze zle doma na Slovensku, tolko hnusu som nezazila nikdy v ziadnej krajine ako doma! Tolko zavisti, ohovarania, podrazov, aj od rodiny, tam pomaly ani brat brata nepozna, kazdy hladi iba na seba! A ano, ked idu robit dvaja spolu, nebudu sa citit cudzo a su si 50/50, nie ze jeden ide byvat k druhemu, to kde sme, v stredoveku? Za tie nervy to nestoji!

Kontrolor - Na podnikanie, kde zamestnavas ludi musis mat na SK mega stastie, mega napad, alebo mega kapital, inak sa zadlzis az po usi. A vo Svajc sa bez problemov da po anglicky. Len do toho, vela stastia!

Kontr0lor

Sú len dva druhy ľudí. Čo vyplakávajú a čo idú do akcie.
Vyplakávať znamená pracovať pre niekoho na Slovenskú, najlepšie vo fabrike alebo za minimálku.

Ísť do akcie znamená úspešne podnikať na Slovensku a zamestnať presne ľudí popísaných vyššie.
Ak človek pracuje ako zamestnanec pre niekoho, nikdy to nebude jeho dielo, niekto si kupí nové auto ale zamestnanec ma stále len svoj plat.
ˇIsť do akcie sa dá aj tak že pôjdem do zahraničia do krajiny kde sú vysoké platy. Síce to nebude moje podnikanie ale aspoň to bude reálne ohodnotené.

Trocha smola je pre nás že najbližšie máme bohaté krajiny ako Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko a v každej sa hovorí Nemecky. Veľa ľudí vie práve Anglicky ale oni takto veľmi hovoriť nechcú.

Ja patrím do skupiny čo vyplakáva. Stále len v práci nadávame na plat a ako dávame výpoveď ale nič reálne nerobíme. Bojíme sa ísť do akcie. Nemáme to proste v sebe.

Preto len prežívame od výplaty k výplate. Ja mám ako servisak IT 500 v čistom. Som už polroka stále v mínuse a to bývam u rodičov a € dávam len na koníčky a cestovanie.

Môj sen je vedieť Anglicky tak dobre ako rodný jazyk a ísť do zahraničia. Ale nemám odvahu moc vystúpiť z komfortnej zóny.

caty512

Ja osobne som sa paradoxne nikde necitila lepsie ako v zahranici. Cudzo a zle som sa bohuzial citila doma ked som bola v slovenskych kolektivoch a kde si ludia podkopavali nohy a robili intrigy. Mame sa este velmi vela co ucit od ludi zo zahranicia. Ja by som to na vasom mieste tiez urcite skusila. Sice neviem ake mate vzdelanie ale aj uplne jednoduche prace kde nepotrebujes jazyk su velmi slusne platene. Mate hypoteku ja by som pouvazovala . Ja a priatel sme ostali v Anglicku a je nam tu super .

Dreamer877

Presne ste velmi mlady par obdivujem vas ze ste este na SK. Za par rokov mozete krasne nasetrit a zarobit v zahranici. Na Slovensku bohuzial zatial ludia nevedia bojovat zato aby bolo lepsie nasa mentalita a zmyslanie su hrozne ludia tu ziju v presvedceni ze nic nedosiahnu lebo nasi rodicia mali prd tak aj oni nebudu mat nic a naucia sa s tym zit a ziju od vyplaty k vyplate a maju v tej biede aj deti . Len ti najlepsi nieco dosiahnu a uvedomia si ze zivot maju vo svojich rukach. V zahranici je vela prace aj bez jazyka aj pomocnica v kuchyni tam ma 1500 eur . Mate to vsetko vo svojich rukach. Bud budete bojovat alebo sa lutovat

Nokidsontheblock

No na Slovensku je ťažko. Ste obaja ešte mladunki, nemáte deti, tak čo vás drží na SVK? Ak nezvládate odložiť, tak pobalte kufre a choďte do sveta. Aspoň na nejaký čas, aby ste si privyrobili. Je kopec práce v zahraničí aj pre páry, aj bez jazyka. Netreba sa báť, zahraničie vám dá nové skúsenosti, pohľad na život a samozrejme viac financií. Ak na Slovensku nepodnikas, nerobíš sám na seba tak ťa všade budú zdierat a platiť ti almužnu. Kopec rodín žije od výplaty do výplaty, ale sú na Slovensku lebo ich držia napríklad deti. Vy deti ešte nemáte a keď chcete lepšiu budúcnosť odporúčam vám vycestovať.

monicska

akože neviete zo 600€ vyžiť? a to ešte nemáte nedi..
ved si urobte diár a zapisujte si čo kupujete...
a nekupujte zbytočnosti, každy mesiac si odložte na nejaky sporiaci učet 300€ a z 300€ musite v pohode vyžiť do mesiaca...
otazka je ze ked ste si brali ten uver tak dufam ze ste si dali radsej na dlhsie a najnizsie splátky... čo by ste robili keby jeden z vas vypadol z prace napr. dlhodoba PN...?
popíšte sina papier - naklady hypo, energie, kolko vam ostane...?
vela sa da usetrit na strave, ak chodite vonku jest je to drahe,..
treba varit a na dlhsie napr. na 2-3dni navarit...
da sa usetrit uplne v pohode...

drrrak

Ovecky ...

riesenie teda aby sa vsetci odstahovali niekam do zahranicia aby sa mali aspon troska lepsie? a tam sa cudzo citit nebudu?

Ovecky

Viacgeneracne byvanie?? Najhorsia rada, mladi maju byt sami! Mimochodom, rodicov maju vacsinou obaja z dvojice, to teraz pojdu byvat spolu vsetci nakopu ci ako? Aj s dalsimi surodencami si kupia haciendu?? Divne zmyslanie. Alebo jeden pojde k druhym byvat aby sa tam citil ako cudzi, alebo nejaky priselec cele roky, ci zas len zena ma spravit taku obetu?? Ked sa im nepacia slovenske pomery, co nejdu robit za hranice?? Vystonavanie na nete ano, ale ze by pre to nieco spravit to nie, vy si myslite, ze tolko mladych dre v zahranici pre nic za nic??

BJK

OKT

Bohuzial je to pravda...na Slovensku je to velmi tazke...jedina cesta je ist do zahranicia(aj ked s rodinou je to niekedy tazke)

Suzie111

Úplne mi to pripomína našu story. My máme síce príjem vyšší ale zase máme aj väčšie mesačné splátky no celkom akokeby som to ja písala. Tiež keď poplatíme všetky splátky za hypo,bývanie,telefóny,benzín atď tak si niekedy vravím že nič poriadne odložiť nevieme. Aj keď ja osobne si myslím že z každého príjmu sa dá odložiť. Ak píšeš že vám zostáva 600 eur... to je dosť pekný peniaz pre dvoch na dnešnú dobu. Je to len o tom ako je človek šikovný a ako si tie peniaze vie prerozdeliť tak aby na konci mesiaca nepozeral do holej steny. U nás, to že nám nič nezostáva žiaľ niekedy pripisujem aj tomu že by sme si niektoré veci nemuseli kupovať no ajtak si ich kúpime. Hlavne ak má človek nový byt, všetko si zariaďuje a všetko by chcel naraz... no netreba mať veľké oči a uvidíš že budete vedieť aj ušetriť. No každopádne úplne chápem situáciu v ktorej sa nachádzate. Je to dosť frustujúce keď človeku zostane almužna keď všetko poplatí a musí sa nejako aj prestravovať no ver že ak si trošku pritiahnete opasok tak budete vedieť aj ušetriť. Ak chceš nechaj mi na seba mail alebo nejaký kontakt a môžme pokecať :)