Z čoho žijú slovenské rodiny

Príspevok v téme: Z čoho žijú slovenské rodiny
Paulina97

Zdravím všetkých, túto tému som našla s nádejou že mi niekto poradí ako ďalej. Sme mladý pár (21,22). Pred rokom sme sa rozhodli že sa s priateľom po 5 ročnom vzťahu osamostatníme. Samozrejme našetrené nič moc a tak sme boli nútený vziať si na vlastne bývanie hypotéku. Hypotéku nám schválili na 70%. To čo sme mali našetrené sme doložili k hypo a kúpili nejaký ten nábytok. V tom čase som mala super prácu a zarábala som tak 700-800 EUR + tringelty ktoré tvorili takmer polovicu výplaty a ešte stravné lístky. O túto prácu som prišla a začal sa boj. Vystriedala som niekoľko zamestnaní. Nikde som nezarobila tak ako v mojom prvom zamestnaní a sedavú prácu som neznášala. Vždy ma to ťahalo iným smerom až raz prišlo k tomu že som si urobila opatrovateľský kurz a začala som pracovať v sociálnom zariadení. Všetko bolo super až kým neprišiel další výdavok a my sme museli do nášho bývania investovať dalších 9000€. Samozrejme tie peniaze sme nemali a tak sme museli zobrať další úver. Teraz keď zrátam všetky naše náklady na bývanie, splátky, poistky, proste všetky náklady spojené aj s údržbou auta dostaneme sa na sumu 600€. Dokopy zarábame tak 1200€ zostane nám teda 600 €. Nieje to podľa mna žiadna katastrofa ale my z toho nevieme vyžiť. Vždy sa nájde niečo čo nám urobí škrt cez rozpočet. Dnes je to týždeň po tom čo sme obaja dostali výplatu a mame už len nejakých 350 €. Z toho sa musíme predstavovať a samozrejme dochádzať do práce. Už som s nervami v koncoch. Nevieme nič ušetriť, odložiť.... Nehovoriac o tom že by sme už radi mali aj dieťatko žiaľ nedá sa...

mimwi

Treba si každý jeden výdavok zapisovať. Keď príde výplata vyplatiť všetky účty aby ste vedeli koľko presne vám zostáva do doby kým príde ďalšia výplata. Dvaja by ste mali na stravu minúť v priemere nejakých 250 eur za mesiac, treba si to rozrátať na týždeň a podľa toho sa radiť, variť doma, všetko čo sa navarí zjesť, nič nevyhadzovať, neplytvať. Ostatné vám zostáva na také veci ako hygienické veci, cestovné, možno nejaká zábava hej ale prvé mesiace to bude pre vás ťažké takže radšej by som to zatiaľ používala len na základné veco. Pokiaľ vám niečo zostane tak to nenechávajte na bežnom účte ale dávajte to na sporiaci lebo si poviete, že tam máte niečo navyše tak sa môžete rozšupnúť ale omyl. Treba to odložiť presne na tie neočakávané výdavky a keď príde tak čerpať z odložených peňazí tým pádom nemusíte brať z tej mesačnej výplaty

Aikido

Ja len píšem že okrem psov môže mať autorka aj iné dôvody, prečo nikam neísť. Môže to byť aj nejaká choroba v rodine či spomínaná jazyková bariéra.. Ja som mala svoje dôvody, prečo som ani nezvažovala niekam ísť. Muž detto. Len okolie malo potrebu do nás rýpať, prečo sme stále na SR.
Ja zas poznám viac ľudí, čo zo zahraničia prišli s prázdnymi rukami. Buď nevedeli ušetriť aj keď zarobili alebo nenašli tak dobre platenú prácu aby z nej ušetrili. Niektorí sa vrátili, lebo im nesadla mentalita.. zas netreba si to zahraničie nejak idealizovať, každá krajina má nejaké plusy a mínusy a každý sme iný.

Kontrol0r_mobil

Ako som písal sú len dva typy ľudí :D

Keby som vedel C1 anj tak to utekam odtiaľ. Viem možno tak B1 a trápim sa ako samouk

Ovecky

Kto tu hovori o trvalom prestahovani? Ale ved podporujte uzernikov doma z chabych platov, komu neni rady tomu neni pomoci! Mimochodom moj manzel ma zaklady AJ a predsa sa uchytil, staci ovladat remeslo a v zahranici vas vyvazia zlatom, lebo domaci sa vacsinou takej roboty ani nechytia. A psy, deti? Sesternica predala s muzom dom, na ktory mali hypo, spakovali dve deti, macku aj psa a byvaju prec, takze? Nuz, nech sa kazdy zariadi po svojom.

Aikido

Ja sa v tomto zase chcem autorky zastat. Pred par rokmi som na tento portal tiez zalozila temu viac menej okolo hypoteky a jedine, co sa mi dostalo boli obvinovania aki sme ja aj moj muz sprosti, ze uz davno nie sme za hranicami. To, ze clovek ma svoje dovody, pre ktore nechce odist prec, uz nikoho nezaujimalo.
Ja chapem, ze na SR to nie je jednoduche. Tiez nemam najvyssi plat a tiez mame hypoteku. Ale okrem nej tu mame aj rodinu, zazemie. Neviem si predstavit teraz zbalit veci a odist prec. Naco, kam? Bez vybavenej roboty? Muz tiez nevie cudzi jazyk, je za to teraz neschopny? Takto postupne vsetci utecu, a neostane tu nikto. Slovensko je pritom krasna krajina, ale je tu blbe vedenie (politika) a tym trpi.
Autorka ja ta chapem a urcite ti nejdem radit aby si odisla.. skuste v banke vybavit znizenie splatok, upravit splatkovy kalendar, po dobe fixacie refinancovat.. takisto si zapisovat vydavky a upravit zmluvy, poistky - proste vsetko, kde mozu tiect peniaze pomimo.. Na skodu nie je aj myslienka nejakej brigady alebo prace na dohodu napr cez vikendy - deti nemate, tak ich asi mate volne a ak vam to ma pomoct preklenut tazsie obdobie, tak zas preco nie.. mnohi moji znami s hypotekou maju aj dve-tri prace, dlhodobo sa to samozrejme tahat neda, ale nieco nasporia a pocas vyrocia hypoteky aspon trochu znizia istinu. Drzim palce.

Okt

do zahranicia mozes aj so psami, ked ovladas na takej urovni anglicinu a ste slobodni ani minutu nevahaj a skuste aspon jeden z vas druhy bysa urcite o chvilu pridal...ja ti to pisem len preto, lebo ja uz nemma daleko od 40, muz ma po 40tke, mame dieta a nerozhybali sme sa kym sme boli mladi, teraz uz len prezivame...

Angelika3

Kopec ľudí žije podobne, alebo horšie ako vy, napr. aj ja, či mnohí moji známi. Z mesiaca na mesiac. Slučka na krku v podobe hypotéky, úveru a pod. A mnohí majú ešte aj deti a alimenty! Vy ste v tomto smere slobodní. Nevnímaj to tak tragicky.
Tie večné keci so zahraničím.... vieš ja ťa chápem, Brali ste si hypotéku, to teraz ako máte zahodiť za hlavu a začínať odznova niekde v zahraničí? A tiež nie každý ovláda a má chuť sa učiť iný jazyk. Proste to nemusí byť pre každého.

Realistamiro

Myslim ze cele Slovensko by uz malo konecne ist psychologovi lebo ta naviazanost na psov je tu chorobna. Pes je len zviera Pavlina a teraz co koli psom nebudes mat lepsiu robotu ani deti alebo co? Slovaci su na seba ako osy ale ked je niekde nejaky pes tak by mu zniesli aj posledne z neba ale sebe budu podkopavat nohy ako o zivot . Uz by sa ludia mohli konecne spamatat. Zviera je len zviera. A vzdy aj bude. Nenahradi ti clena rodiny ani deti. Spamätajte sa prosim

Peso1

Hmm.kvoli psíkom, no som zvedavá ak pôjdete do mínusu, či vám ti psíci aj na niečo prispejú :) mladosť pochabost, ako sa vraví :) máš sa ešte čo učiť v živote. Len nechápem akú radu si si sem prišla pýtať? Čakáš či ti niekto neprispeje na hypo? Nejaký darca, čo ťa polutuje? :D veľa rodín čo teraz sú na Slovensku a majú sa fajn, sú práve tí, čo v mladosti vycestovali, zarobili, našetrili, postavili domček, spravili deti, kúpili auta, investovali do niečoho, poprípade začali podnikat.. takto to funguje

Paulina97

Ďakujem všetkým za pozitívne slová a rady. Bohužiaľ zahraničie neprichádza do úvahy. Máme dvoch psíkov a nemal by sa nám o nich kto postarať. Nechcem aby to niekto vnímal ako výhovorku, ale kto má psíka ako člena rodiny určite chápe o čom hovorím. Kúpili sme starší rodinný domček - stále je do čoho investovať, stále nejaké výdavky.... Vzdelanie ? Ja mám maturitu a ovládam anglicky jazyk, mám certifikát z úrovne C1. Viem, mohla by som si nájsť lepšiu prácu ale prácu ktorú momentálne vykonávam milujem a plánujem si v odbore zdravotníctva zvýšiť kvalifikáciu hoci viem, že na Slovensku to nieje jedno z najlepšie platených povolaní. Niekedy ma však prepadne myšlienka či to nieje sebecké, mám aj iné kvality ktoré by som mohla využiť v perspektívnejšej (lepšie platenej) práci. Pravda je však taká že prácu v kancelárií (sedavú prácu, za počítačom s telefónom v ruke) som zle psychicky znášala. Nebavila ma, ničila. V tejto práci som sa našla, a som šťastná že ju mám. Môj priateľ čo sa týka vzdelania je na tom ešte horšie. Má len výučný list a neovláda žiaden jazyk. Je to ťažké. A podnikať ? Velmi rada by som. Mám predstavu, nápad... (tiež sa to týka v poskytovaní soc. služieb) ALE chce to obrovský kapitál. Bojím sa aby som sa nezruinovala ešte viac.