Uzavrety ci manipulator?

Príspevok v téme: Uzavrety ci manipulator?
Lucinda000

Ahojte, moj prispevok bude asi dlhsi a potrebujem poradit co si asi vy myslite kto vlastne je a o co mu ide. Je to manipulator? Citovo uzavrety clovek ci kto vlastne? Za vela rokov ho neviem spoznat ani odhalit.

Sme spolu uz 7 rokov, no nebyvame spolu, stretavame sa este ako pubertaci len sem tam a samozrejme ja sa prisposobujem jemu kedy moze a kedy ma cas, ja vzdy priskocim, pretoze mam kopec volneho casu a nemam nejake zaujmy, nakolko nemam ani s kym, s kamoskami vybehnem mozno raz za dva mesiace. On je z mojho pohladu velmi tvrdohlavy, chladny a doslova workoholik. Tatiez je neskutocny puntickar, vsetko musi mat dokonale a vsetko aj okolo domu a na dome si musi spravit sam svojimi rukami, lebo on to spravi najlepsie.
Od zaciatku vztahu to nebolo ruzove, ja som zbalila jeho, vtedy sme sa ale aspon vedeli aj zasmiat, no ak som mu davala kopec tej prvotnej lasky zamilovanosti, naspat uz vtedy to velmi neslo, skor mi to prislo len ako lutovanie, neviem. Po pol roku sme teda zacali uz oficialne tvorit par. No uz odvtedy ho nezaujimali vobec moje nazory a sny, sice sa spytal niekedy na moj nazor, ale aj tak vzdy spravil po svojom a len mi povedal vysvetlenie, ze preco je to tak najlepsie. Za tie roky nemal na mna takmer vobec cas, iba po veceroch a aj to hovoril skor len o robote alebo sme sa spolu vyspali, no ak sme mali vedla seba lezat, tak nic,nechytil sa ma a vacsinou len zaspala odisiel potom domov. Takto to bolo stale a postpne zacali hadky, lebo mne tie prejavy a city chybali, on vsak tvrdil, ze je to detinske a to robia a hovoria len suknickari a rozpravkari a on je vzdy ku mne priamy a ze mne sa nepaci pocut pravdu. Bolo to vsak cim dalej horsie. V spolocnosti, na oslavach a podobne si ma nikdy nevsimal. Venoval sa vzdy vsetkym naokolo a ako vymeneny clovek, mily, prijemny...clovek, ktoreho kazdy ospevoval aky je galantny. Vzdy si vsal vypil az tak, ze nakoniec chytil nervy a zacal vyvadzat a na druhy den ako keby nic a obvinil mna, ze ja za to mozem, lebo som bola zduta. Takto sa to stale vlieklo. Nemala som pravo povedat nic, nikdy si neuznal chybu. Ak som chcela vyriesit problemy, komunikovat a povedat si navzajom komu co vadi, ja som mala dlhy monolog a on nic. Nemal vacsinou ziaden zaujem, vzdy bol unaveny a povedal, ze uz je psychicky unaveny a nebavi ho o donekonecna riesit. Boli sme rozideni asi stokrat. Vzdy som to ukoncila ja a vzdy som naspat pribehla. On nikdy nic. Pri kazdom rozchode som zistovala co robil a vacsinou sa vzdy chodil bavit nemal problem, teda opijat sa. Najviac sme boli od seba 3 mesiace, myslela som, ze budem z toho vonku, no aj tak som pribehla naspat. Kazdym zmierenim som myslela, ze to bude lepsie, ja som sa snazila, ale on akoby robil vsetko napriek aby som mu dala zase odkop. Nechapem preco to robil, vzdy ked som sa ho na to spytala, odpovedal, ze ved aj tak je to medzi nami zle, tak co. A uz posledny rok zacal oslovovat zeny, len tak, pozyval ich na kavu a rozpraval o sebe ako o chudatku a ako rad pomaha ludom. Ja som to vzdy videla aj ked som bola s nim, vedel sa strcit do zadku aj casnicke aj hocijakej zene ktoru sme kdekolvek stretli alebo prisli do kontaktu. Aj na tych oslavach ked tam bola nejaka nova zena, zacal ju stale podpichovat rozpravat a ja som vzdy bola vzduch. On tvrdil, ze su nove, ze nechce aby sa citili zle, ale ze ja patrim predsa do rodiny, ze je to ine. Podotknem vsak, ze mne sa nevenoval ani na zaciatku aby som sa necitila zle, takze si znovu protirecil. Proste ja si myslim, ze ak chlap miluje, ma mat vytvorenu akoby stenu, ktoru neprebura ziadna ina a on sam este tie zeny oslovoval a kazdej sa prihovaral a on nevidel a nevidi na tom nic zle. A ta miluckost a prijemnost, az nechapem ako to dokaze. Ja pocuvam len aka som nemozna a nepodporujem ho. Tak neviem ci hlada to pochopenie inde. Velmi vela som prenho vyplakala a jeho to nezaujimalo nikdy, lebo zase vinil len mna, ze ho vidim ako zleho, pritom vsetko robi pre nas. Nedavno bol posledny rozchod a zase som ho velmi prosikala naspat. Prosila som ho, ze nemozem byt bez neho a dala som mu moznosti, ze bud nech mi povie ze ma uz nemiluje a nech mu zmiznem zo zivota a bude to pre mna lahsie alebo nech to teda este spolu skusime ale nebudeme si robit napriek a klamat. Prisahal mi, ze s nijakou nic nemal fyzicky. Ci sa tomu verit da, neviem, ja neverim dnes nikomu. No tak po tomto vsetkom sa vas pytam a prosim o radu. Myslite, ze ma ma naozaj rad alebo sa zahrava? Vzdy mi tvrdil, ze aj on tuzi velmi po rodine, preto preraba cely dom. Preco by sa zase ku mme vratil a skusil to znovu. Vzdy som mu hovorila ako som citovo slabsia, nech mi neublizi a povie na rovinu nechcem ta, ale ze on ma klamat nebude. Tak sme znovu spolu, ale ja sa stale uz bojim co bude dalej a napriek tomu co mi povedal, tak sa bojim ci nesluzim len ako zadne vratka dokym mu do zivota nevstupi nejaka ina a mna odkopne ako handru. Aj ked ma predtym on nikdy neopustil. Aj co sa tyka sexu, necitim nikdy, ze by to bolo milovanie a z lasky, ale len sex. To len na podotknutie, ale tak kazdy clovek je iny, viem, ze vela je takych co tie city prejavit nevedia, ale samozrejme nejdem si ho zastavat. Len chcem otvorit oci, no nedava mi to vsetko zmysel. Jedno mi hovori tak, druhe onak, ja som vzdy len zastanca spravodlivosti a pravdy. Tvrdi, ze uz to nie je ako na zaciatku, ale ze ma este miluje. Aj ked podla mna to sa neda predsa lubit na percenta. Ved bud je to tam alebo nie. Co si o tom myslite? Som uz ako na ihlach, nie som najmladsia, mam 31 rokov, on 36. Preto si aj hovorim, ze ved na co by bol so mnou keby to nemyslel vazne? Ved ma uz taktiez dost rokov, aj ked je pravda, ze unho je to lahsie, len vyde a nema nudzu o zeny, to o nom tvrdili vzdy vsetci aj ked on to zahra ako vzdy na skromnost. Myslite, ze mu mam este verit? Ma to este zmysel? Ved dala som mu na vyber, ak ma naozaj nechce, neh mi to povie do oci, ale on tak nespravil a zostal zase so mnou. Ale preco potom to chovanie ked to bolo zle. Ja som cakala praveze zmenu k lepsiemu a nie este viac si ublizovat. Naozaj tomu vsetkemu nerozumiem. Prepacte za tak dlhy peispevok, ak sa to nieomu chcelo citat, prosim poradte mi co si o tom myslite. Aj tak to vsetko je pisane len v skratke. Dakujem pekne.

stop

Lucinda ty sa musíš v každom prípade od tohto človeka odputat psychicky lebo ta bude ničit, bola si veselá a plná života a za tie roky je s teba depresívny človek, veď skús, viem, že to je tažké, ale skús to, možno by bolo dobré keby si odisla niekde kde si vybuduješ nový život

ahjajjaj

"Trochu dost citim z tvojho posledneho prispevku, ze vlastne vina je na mojej strane a ze som v konecnom dosledku ja ta zla."
POvedala by som skôr chyba. A čo tá chyba je som Ti napísala predtým. Že Ty si tá zlá som nikdy nepovedala, a ani nepoviem. Ale nepoviem to ani o ňom. Len toľko, že sa k seba podľa mňa nehodíte.
Tej psychologičke sa veľmi teším. Veľmi dúfam, že Ti pomôže.
To, že by si písala, ako sa zachoval a ako Ťa ponížil je dvojstranná minca. Na jednej strane Ti to možno pomôže, aby sme Ťa pochopili, na druhej strane, tým, že o tom budeš písať, budeš na to myslieť a znova to prežívať, a to Ťa bude zdeptávať. Takáto dvojstranná minca je aj psychologická pomoc. Myslím, že u Teba by nemala pozostávať z riešenia Tvojho vzťahu, ale z vytvárania Tvojej osobnosti, ktorá by mala byť odolnejšia voči záťaži, ako tá predošlá.

ahjajjaj

"Zda sa mi dost pokrytecke a zle vyhladavat len usmievavych ludi co sa tesia zo zivota."
Na jednej strane máš pravdu, na druhej strane aj na toto existuje veľmi vážny a pochopiteľný dôvod. Vezmi si napríklad malé deti v škôlke. Keď začne plakať jedno, začnú plakať aj ostatné. Emócie sú totiž nákazlivé a prenosné z človeka na človeka. Keď sa Ty stretneš s depresívnym človekom, sama ostaneš smutná a bez nálady. Uvedomuješ si, že Ťa to ničí. Ak sa tomuto ničeniu chceš vyhnúť, snažíš sa s tým depresívnym človekom tráviť aj podvedome menej času, lebo sa bojíš, že prídeš o rovnováhu svojho vnútra, a že oberie o radosť zo života aj Teba. Je to sebaobrana a v sebaobrane nie je nič pokrytecké.
Mimochodom, myslíš, že najčastejšou príčinou rozvodov manželstiev je to, že nestáli jeden pri druhom v tom dobrom?

"bola som plná zivota a viac hlucna ako ostatni ludia, no ked ma uz utlmil a udupal jeho chovanim a vinou a zrazu ked sklesnuta, tak sa mi radsej on otoci chrbtom a vyhlada tych ludi co sa smeju a raduju"
Aj človek plný radosti zo života môže reagovať na niektoré veci, či nepekné a neempatické výroky iného človeka precitlivelo a prikladať im taký zmysel, ako to zas ten málo empatický človek ani nemyslel. Ako som sa už vyjadrila, Tvoj priateľ má v tomto dosť nešťastnú povahu hovoriť dačo, čo zas tak nemyslí. Ale nepripisuj mu prosím vinu, za Teba. On je taký, aký je. Spoluchodenie je o tom, spoznať sa navzájom, a ak sa dokážete akceptovať, vo vzťahu pokračovať, ak nie, ukončiť ho. Jeho predošlá ho trochu spoznala, a vrátila sa z kratšej cesty. Ty povahu Tvojho priateľa akceptovať nedokážeš, ale natrvalo ukončiť vzťah tiež nedokážeš.
Iná možnosť tu však naozaj nie je. Miesto toho snívaš o inej alternatíve: že sa zmení, a keď sa to nedeje, si z toho chorá. Tadiaľ však cesta nevedie. On sa nezmení. Len Ty sama môžeš zmeniť Tvoj postoj ku vzťahu a k svojím životným prioritám.
On ho zmenil kvôli Vaším nekompatibilným povahám tak, že úvahy o budúcnosti odkladá, ani sa nerozíde, ani neupevňuje Váš vzťah. Zrejme Ťa má rád, a nechce Ťa stratiť načisto, ale ani s Tebou nie je šťastný. V podstate je na tom ako Ty, len jeho vnútorná rozorvanosť nie je tak evidentná.

Lucinda000

Ahjaj a to co si napisala, ze ludia nemaju radi depresivnych ludi. Zda sa mi dost pokrytecke a zle vyhladavat len usmievavych ludi co sa tesia zo zivota. Presne toto je prípad aj toho mojho, ze mne nepovie ani pol slova, neusmeje sa, nikdy sa nezasmeje a netesi, ale chyba je moja, ze som depresivna? Ako som pisala, bola som plná zivota a viac hlucna ako ostatni ludia, ved tak som ho aj zbalila a vtedy ma chceli aj ini, lebo som bola ta vesela kopa. No ked ma tento uz utlmil a udupal jeho chovanim a vinou a zrazu ked sklesnuta, tak sa mi radsej on otoci chrbtom a vyhlada tych ludi co sa smeju a raduju, pretoze ludia s depresiami si nezasluzia pochopenie a radsej sa im vyhybat, vsak? Dnes sa to tusim stale berie tak akoby mal clovek nejaky virus.

Lucinda000

Ahoj ahjaj, tak ja som si myslela, ze uz sme tu viacmenej kamaratky a ze si budeme pisat stale, aj keby to ma byt o nicom, ale ja som si vas za ten cas oblubila a tiež aj herb, ale ta tu uz dlho nebola.

Trochu dost citim z tvojho posledneho prispevku, ze vlastne vina je na mojej strane a ze som v konecnom dosledku ja ta zla. Neviem ci to pomoze, ale ako vysvetlenie ci obhajobu mozem povedat, ze pred rokmi ked som s nim nechodila, tak som bola stastna, usmievava zena plna zivota, ktora rada riskovala, chodila von, rada spoznavala a proste bavilo ju viac veci. Vtedy bolo aj s kym a kam, kedze som nemala este tolko rokov. No a aj ked som si zacala s mojim, tak som skakala, radovala sa a postupne ako prichadzali od neho udery a odkopy, tak sa to vo mne kopilo a kopilo, najskor som si to neuvedomovala a neskor ano, tak som sa snazila o zachranu az ma to celu pohltilo a vlastne som na tom teraz ako som. To nie ja som chcela skoncit ako depresivny a neschopny nepracujuci clovek, mna zmenili situacie, okolnosti a udalosti spojene vsetko s nim, bolo toho neskutocne vela. Aj teraz najnovsie mam nove prihody, kde ma zas ponizil a robi mi veci naschval, ale ma vyznam o nich pisat? Nie, uz tu vsetci na fore vedia aky je a je len na mne co chcem. Neviem prečo to robi a naschval sa snazi ublizovat, no nastastie sa stale drzim mu nevolat, nepisat, nevtierat a vlastne od neho nic neziadat. A ako to teda vyzera? Ked som sa ja stiahla, tak to vyzera teraz tak, ze jedno mi povie a ine spravi, takze neviem ci sa mu oplati verit, ale skor nie. A vzdy uz zavola on vecer a dojde asi po desiatej vecer, pozrie nieco v telke asi hodinu a ide domov a takto sa to uz opakuje dost dlhy cas, pretoze uz som sa na to vykaslala a celkom mi to pomaha odputavat sa od neho. Nie sme spolu ani intimne a snazim sa každý den mysliet na ine veci a ako bonus, osud asi chcel, ale prisla mi do cesty jedna psychologicka, velmi dobra a velmi mi chce pomoct a tak som uz aj objednaná a velmi sa na to tesim. Jej slova ma tak podporili, ze mi svitla veľká nadej ako sa mi konecne zivot zmeni a nadobudnem konecne istotu, sebadoveru a svoju stratenú hodnotu :)

ahjajjaj

ak ma to velmi tazi a ten pocit, ze sa s nim nemozem ani o tom rozprávať, ze ma nechape, ze ma ani nechce pochopiť, ten pocit, ze proste je mu ukradnute ci sa pre to všetko trapim a ze ked som ticho, tak on nepovie absolutne nic, nici ma to a mam plne zuby tejto zavislosti na takomto cloveku. Uz chcem koniec. Uz som v takom stave, ze neznasam ludi, kazdy mi lezie na nervy, nemam chut sa s nikym bavit, prejdem ulicou kde su ludia a je mi zle ani neviem preco. Vadi mi spolocnost. Úplne chore. Uz som myslela, ze robim pokroky, ale tato jesen, ten vonkajsi nadych asi na mna vplyva viac nez treba. Taktiez tie zoznamky, hned vsetko zavriem, lebo je to tam samy uchyl

no skúšam ešte raz, potom čo sa mi zmazal dlhý príspevok. S tým Tvojím sa o tom nedá rozprávať, lebo žiadny človek nie je schopný niesť zodpovednosť za druhého svojprávneho dospelého človeka. Jemu nie je jedno, že sa trápiš, jemu to je trápne a nevie čo s tým má robiť, a je z toho unavený. Práve preto Ťa obviňuje z nátlaku, preto nechce bábätko. Lebo je to psychický nátlak pre neho, že Ty sa trápiš a robíš ho za to zodpovedného.
Neznášaš ľudí, lebo máš depresiu a chceš byť sama, aby si mohla rozmýšľať a uvažovať čo a ako, pričom Ti tie myšlienky nič pozitívneho neprinášajú.
Vieš, je to o tom, keď si medzi ľuďmi, musíš sa sústrediť na nich a nemôžeš na svoje depresívne myšlienky. Rovnako šport. On je vlastne náhradou za fyzickú prácu, keď treba mozog vypnúť. Ver mi, Lucinda, ten Tvoj nerozmýšľa absolútne tak zložito ako Ty, a nechápe a nikdy nepochopí, čo Ti furt je. Jednoducho depresívny človek nie je nejak výhra. Ľudia majú radi takých, ktorí dokážu mať radosť zo života. A každý si svoj život robí tak radostným, ako sa mu dá.
Ako sa mám ja? No, teraz bola firemná akcia u kolegyni na farme. Bolo to poobede, keď nevládzem. Tak ma tam zobral brat a nastavoval mi rameno a chytil ma zakaždým, keď som chcela padnúť a pomáhal mi chodiť. Vydržala som dve hodiny. Ostatní tam boli o hodne viac, ale aj tým dvom hodinám som sa veľmi tešila. Získala som aj nový recept, tak sa teším, kedy ho vyskúšam a čo povedia na to deti. Volá sa to: slonie žrádlo. Recept nájsť aj na internete, ale tam to bolo tak, že sa tá nátierka na chlebe prikryla syrom a chlebík sa zapiekol v rúre. Možno by si vedela nejakou takouto večerou prekvapiť rodičov a spôsobiť im radosť, čo Ty na to?

ahjajjaj

Ale chodíme Lucinda. Len sú situácie, na ktoré človek nevie, ako reagovať, alebo čo povedať, len ho veľmi mrzí, že sa veci vyvíjajú horšie. Verím, že ide o chvíľkové záchvevy, a nie o sústavnú situáciu. Nemyslím, že by na nete boli samí úchyláci. Sú tam osamelí ľudia, ktorí sa chcú zoznamovať a mať vzťah so všetkým, vrátane sexu.
Ale mnohí majú záujem o vážnu známosť.