Uzavrety ci manipulator?

Príspevok v téme: Uzavrety ci manipulator?
Lucinda000

Ahojte, moj prispevok bude asi dlhsi a potrebujem poradit co si asi vy myslite kto vlastne je a o co mu ide. Je to manipulator? Citovo uzavrety clovek ci kto vlastne? Za vela rokov ho neviem spoznat ani odhalit.

Sme spolu uz 7 rokov, no nebyvame spolu, stretavame sa este ako pubertaci len sem tam a samozrejme ja sa prisposobujem jemu kedy moze a kedy ma cas, ja vzdy priskocim, pretoze mam kopec volneho casu a nemam nejake zaujmy, nakolko nemam ani s kym, s kamoskami vybehnem mozno raz za dva mesiace. On je z mojho pohladu velmi tvrdohlavy, chladny a doslova workoholik. Tatiez je neskutocny puntickar, vsetko musi mat dokonale a vsetko aj okolo domu a na dome si musi spravit sam svojimi rukami, lebo on to spravi najlepsie.
Od zaciatku vztahu to nebolo ruzove, ja som zbalila jeho, vtedy sme sa ale aspon vedeli aj zasmiat, no ak som mu davala kopec tej prvotnej lasky zamilovanosti, naspat uz vtedy to velmi neslo, skor mi to prislo len ako lutovanie, neviem. Po pol roku sme teda zacali uz oficialne tvorit par. No uz odvtedy ho nezaujimali vobec moje nazory a sny, sice sa spytal niekedy na moj nazor, ale aj tak vzdy spravil po svojom a len mi povedal vysvetlenie, ze preco je to tak najlepsie. Za tie roky nemal na mna takmer vobec cas, iba po veceroch a aj to hovoril skor len o robote alebo sme sa spolu vyspali, no ak sme mali vedla seba lezat, tak nic,nechytil sa ma a vacsinou len zaspala odisiel potom domov. Takto to bolo stale a postpne zacali hadky, lebo mne tie prejavy a city chybali, on vsak tvrdil, ze je to detinske a to robia a hovoria len suknickari a rozpravkari a on je vzdy ku mne priamy a ze mne sa nepaci pocut pravdu. Bolo to vsak cim dalej horsie. V spolocnosti, na oslavach a podobne si ma nikdy nevsimal. Venoval sa vzdy vsetkym naokolo a ako vymeneny clovek, mily, prijemny...clovek, ktoreho kazdy ospevoval aky je galantny. Vzdy si vsal vypil az tak, ze nakoniec chytil nervy a zacal vyvadzat a na druhy den ako keby nic a obvinil mna, ze ja za to mozem, lebo som bola zduta. Takto sa to stale vlieklo. Nemala som pravo povedat nic, nikdy si neuznal chybu. Ak som chcela vyriesit problemy, komunikovat a povedat si navzajom komu co vadi, ja som mala dlhy monolog a on nic. Nemal vacsinou ziaden zaujem, vzdy bol unaveny a povedal, ze uz je psychicky unaveny a nebavi ho o donekonecna riesit. Boli sme rozideni asi stokrat. Vzdy som to ukoncila ja a vzdy som naspat pribehla. On nikdy nic. Pri kazdom rozchode som zistovala co robil a vacsinou sa vzdy chodil bavit nemal problem, teda opijat sa. Najviac sme boli od seba 3 mesiace, myslela som, ze budem z toho vonku, no aj tak som pribehla naspat. Kazdym zmierenim som myslela, ze to bude lepsie, ja som sa snazila, ale on akoby robil vsetko napriek aby som mu dala zase odkop. Nechapem preco to robil, vzdy ked som sa ho na to spytala, odpovedal, ze ved aj tak je to medzi nami zle, tak co. A uz posledny rok zacal oslovovat zeny, len tak, pozyval ich na kavu a rozpraval o sebe ako o chudatku a ako rad pomaha ludom. Ja som to vzdy videla aj ked som bola s nim, vedel sa strcit do zadku aj casnicke aj hocijakej zene ktoru sme kdekolvek stretli alebo prisli do kontaktu. Aj na tych oslavach ked tam bola nejaka nova zena, zacal ju stale podpichovat rozpravat a ja som vzdy bola vzduch. On tvrdil, ze su nove, ze nechce aby sa citili zle, ale ze ja patrim predsa do rodiny, ze je to ine. Podotknem vsak, ze mne sa nevenoval ani na zaciatku aby som sa necitila zle, takze si znovu protirecil. Proste ja si myslim, ze ak chlap miluje, ma mat vytvorenu akoby stenu, ktoru neprebura ziadna ina a on sam este tie zeny oslovoval a kazdej sa prihovaral a on nevidel a nevidi na tom nic zle. A ta miluckost a prijemnost, az nechapem ako to dokaze. Ja pocuvam len aka som nemozna a nepodporujem ho. Tak neviem ci hlada to pochopenie inde. Velmi vela som prenho vyplakala a jeho to nezaujimalo nikdy, lebo zase vinil len mna, ze ho vidim ako zleho, pritom vsetko robi pre nas. Nedavno bol posledny rozchod a zase som ho velmi prosikala naspat. Prosila som ho, ze nemozem byt bez neho a dala som mu moznosti, ze bud nech mi povie ze ma uz nemiluje a nech mu zmiznem zo zivota a bude to pre mna lahsie alebo nech to teda este spolu skusime ale nebudeme si robit napriek a klamat. Prisahal mi, ze s nijakou nic nemal fyzicky. Ci sa tomu verit da, neviem, ja neverim dnes nikomu. No tak po tomto vsetkom sa vas pytam a prosim o radu. Myslite, ze ma ma naozaj rad alebo sa zahrava? Vzdy mi tvrdil, ze aj on tuzi velmi po rodine, preto preraba cely dom. Preco by sa zase ku mme vratil a skusil to znovu. Vzdy som mu hovorila ako som citovo slabsia, nech mi neublizi a povie na rovinu nechcem ta, ale ze on ma klamat nebude. Tak sme znovu spolu, ale ja sa stale uz bojim co bude dalej a napriek tomu co mi povedal, tak sa bojim ci nesluzim len ako zadne vratka dokym mu do zivota nevstupi nejaka ina a mna odkopne ako handru. Aj ked ma predtym on nikdy neopustil. Aj co sa tyka sexu, necitim nikdy, ze by to bolo milovanie a z lasky, ale len sex. To len na podotknutie, ale tak kazdy clovek je iny, viem, ze vela je takych co tie city prejavit nevedia, ale samozrejme nejdem si ho zastavat. Len chcem otvorit oci, no nedava mi to vsetko zmysel. Jedno mi hovori tak, druhe onak, ja som vzdy len zastanca spravodlivosti a pravdy. Tvrdi, ze uz to nie je ako na zaciatku, ale ze ma este miluje. Aj ked podla mna to sa neda predsa lubit na percenta. Ved bud je to tam alebo nie. Co si o tom myslite? Som uz ako na ihlach, nie som najmladsia, mam 31 rokov, on 36. Preto si aj hovorim, ze ved na co by bol so mnou keby to nemyslel vazne? Ved ma uz taktiez dost rokov, aj ked je pravda, ze unho je to lahsie, len vyde a nema nudzu o zeny, to o nom tvrdili vzdy vsetci aj ked on to zahra ako vzdy na skromnost. Myslite, ze mu mam este verit? Ma to este zmysel? Ved dala som mu na vyber, ak ma naozaj nechce, neh mi to povie do oci, ale on tak nespravil a zostal zase so mnou. Ale preco potom to chovanie ked to bolo zle. Ja som cakala praveze zmenu k lepsiemu a nie este viac si ublizovat. Naozaj tomu vsetkemu nerozumiem. Prepacte za tak dlhy peispevok, ak sa to nieomu chcelo citat, prosim poradte mi co si o tom myslite. Aj tak to vsetko je pisane len v skratke. Dakujem pekne.

ahjajjaj

Lucinda, ukážkový vzťah neexistuje, lebo žiaden človek nie je dokonalý. Najdôležitejšie je, aby fungovala komunikácia a tá funguje. Tvoj vzťah bol aj preto nefunkčný, lebo viazla medzi vami komunikácia. Manžel mi pomáha. Len má svoje nálady. Manipulátorov nechajme odpočívať v pokoji. Nepotrebujeme si ich nikto oživovať. Som za to, že nemanipulovali úmyselne, a akýkoľvek hnev či nenávisť voči nim nie je konštruktívna záležitosť.

Lucinda000

SofiaElla absolutne nechápem o com pises, ale asi to vies len ty sama.

Ahjaj, dakujem za vysvetlenie. Ja som myslela, ze mas ukazkovy vztah, ale ak sa to da ustat a si aspon spokojna, tak fajn, no si aj stastna? A tvoj muz ta podporuje a ako ti on vlastne pomaha v tvojom stave? Ak ano, tak ako? A kto teda bol manipulator v tvojom živote? Ti kolegovia z prace? Prepac za tolko otazok. A este k tej SofiiElle, mas pravdu, nema zmysel sa s nou vobec zapodievat, lebo sa tu zjavila len tak a hned utokom, ze nechapem o com. Ale tak asi sa dalo cakat, ze niekto s takym niecim pride, no aj tak som jej vdacna, ze som sa mohla nad tym vsetkym viac zamysliet, aj ked urcite tato odpoved bude pre nu zase nejakou mojou taktikou ci strategiou, keby som aspoň vedela co tym mysli :)

SofiaElla

no gratulujem. Musíš byť riadne psycho, keď to takto dávaš. Niekoho mi tu dokonca pripomínaš - tuším som ju volala omen..

ahjajjaj

Zastávala som sa toho Tvojho, lebo nie každý dokáže byť empatický a možno ozaj nevie vyjadriť svoje pocity. A zastávam sa aj teraz, nemanipuloval vedome, neuvedomoval si, do akej miery ubližuje. Možno by ste si boli bývali viac sadli, kebyže máš Ty inú povahu. Bol by z Teba namäkko, kebyže vidí, že máš dobré zamestnanie a neviem čo všetko. Proste, sebavedomie a dobrá nálada priťahuje, závislosť, a smútok, pocity menejcennosti odrádzajú a vedú k manipulatívnej činnosti. Hovorí sa, že obeť hľadá páchateľa.
Je zbytočné, aby si sa bavila so Sofiou Ellou, ona je úplne inak zameraný človek ako Ty, preto Ťa nikdy nepochopí, takže to nechaj tak. Neočakávaj, že Ťa každý pochopí. Stačí keď chápeš sama seba a keď Ťa chápe pár kamarátok.
Môj muž ma nemanipuluje, resp. ak sa pokúša, zadusím to v zárodku. Máme priemerný vzťah. Funguje nám komunikácia, vieme si povedať asi 70-80 % vecí, ktoré nás trápia. Jasné, nemám rada jeho nálady, jeho cirkusy, ktoré robí a vždy si nájde na ne dôvod. Stolička je inak, ako chcel, aby bola, obrus je inak, stôl je ďalej od okna, lebo som tam sedela a nevrátila ho späť k oknu, a ani nemienim a podobne. Načo som sa pustila do umývania okien, keď to nevládzem dorobiť. Teraz na nás všetci vidia, keď tam nie sú záclony, a on ich zavesiť nevie, ale ak chcem, môže pri mne stáť, aby som sa jednou rukou držala jeho, keďže mám problémy s rovnováhou. Kedy mi už bude tak dobre, aby som vstala a dala tie záclony naspäť a podobne. Teraz sú tri hodiny, o hodinu budem schopná vstať a ísť s ním do obchodu vybrať niečo pre dcéru,alebo má ísť pre svoju mamu, aby s tým pomohla? kedy mu už prepošlem ten mail, kam sa podel jeho kabát. Všetko vtedy keď chcem mať pokoj a oddychovať.

SofiaElla

Veľmi rada budem naivná a robiť sa, že reagujem na skutočnú autorku.
Žiaľ, osobné skúsenosti ma presvedčili o tom, že tu je možné vypisovať dokonca aj zo zaregistrovaného nicku. Takže, milá - skús nabudúce niečo menej priehľadné.

Lucinda000

SofiaElla neviem co ti na to napísať. Vies mi napisat viac k tomu co pisem zle? Ci aj toto je manipulatorske, ze sa to vobec pýtam? Ja tu nikoho neskusam a ziadnu taktiku nemam. Nejdem sa tu uz nijak obranovat. Myslim, ze v predoslom príspevku som sa vyjadrila dost jasne a neviem ci teraz len skusas ty mna a moje reakcie, ale ok. Kazdy sme nejaký.

Lucinda000

Neda sa mi nezareagovat. Velmi som prekvapená z tvojej reakcie SofiaElla. Neviem ci som manipulatorka, ak to z mojho príspevku a komentarov tak vyznelo alebo ci to beries ako holy fakt, tak zial som si to asi neuvedomovala. Vsetko som tu vzdy pisala úprimne a pravdivo, nakolko pisem anonymne a o svojich problémoch. Vzdy som pisala len na zaklade svojich pocitov a to, ze to vyznelo v zlom zneni a ja som ta zla, tak mozno ano, lebo som sa citila velmi slaba a psychicky znicena, ale to ty nepochopis a vidis to uplne z ineho uhla. Uvedomujem si, ze som tu pisala len o sebe a o svojich nepodstatnych problemoch, ale to bol pre mna zaklad, aby som sa z toho najskor dostala. Ak nie som stastna ci zmierena sama so sebou, svojim zivotom a situaciou, nemozem alebo asi neviem radit a pomahat inym. Teraz je to vsak ine a vsetko sa meni. A musim hlavne zdoraznit, ze nikdy som nemala problem hovoriť o svojich chybach a ze som sa vo vztahu videla ako dokonala. To urcite nie! A za tymto si stojim. Myslim, ze som niekde aj pisala o svojich chybach a preto som s nim aj zotrvavala, lebo som si vzdy pripustila, ze chyba je na mojej strane. Ja neviem ako je to ovplyvnené vychovou a co to tu pises, uznavam, ze som bola ako mala rozmaznavana a vlastne po dospelost, ale boli tam aj dalsie ine faktory co moj zivot a mna ako osobu zmenili a ze som aka som. To, ze ma tu ahjaj podporovala, to si neuveritelne moc a z uprimneho srdca vazim a nie vzdy mi len prikyvovala, ze je na mojej strane. Ukazala mi aj iny pohlad, ale to by si musela prejst vsetky komenty, ktorych je tu neurekom. Ja viem, ze som len fnukala, lutovala sa a nevedela co robit, ale ver, ze ked si nezazila pocit zavislosti, beznadeje, strachu, menejcennosti, potupnosti a vlastne nechut k celému zivotu ked psychika je zahltena ako kudel dymu vsetkeho zleho, tak sa ti proste tazko aj vstava z postele. Ja vsetko viem kto mi pomohol, kto mi poradil a ak som sa previnila tym co som tu pisala, som ochotna to zmenit, otocit a pomoct ja teraz niekomu inemu hoci len tu znova anonymne nejakymi správami, ale hlavne, ze budu myslene od srdca. Predtým som videla len seba a svoj problém, ktory ma dusil a nevedela som sa pohnúť z miesta. Ak si spozorovala este ine moje zle vlastnosti na zaklade prispevkov, budem velmi rada, ak mi ich napises, pretože ja ich asi nevidím a prehliadam a som ochotna to zmenit. Nebudem sa tu hadat, ze to tak nie je. Ja som vzdy rada ak ma niekto na nieco upozorni na hocico zle co robim, lebo naozaj nechcem byt zlym clovekom. Velmi ma to mrzi, ak to vyznelo práve takto. Viem, ze som pisala len ja ja ja, asi tam bolo vela davky sebeckosti a videla som len seba.
Ahjaj, este som sa chcela spytat aj teba, ze ako si spomínala, ze tie zdravotne problémy mas zapríčinené asi psychikou, lebo si zazila manipulatorske zaobchadzanie. Myslis tvojho muža? Lebo ved ja neviem ci uz som z toho popletena, ale ved ked si mi niekedy davnejsie davala rady, tak si vzdy toho mojho opeknovala, teda niekedy si ho zastavala a uvadzala si aj konkretne priklady, ze lasku prejavuje asi inak a porovnavala si to s tym tvojim co som usudila, ze to u teba asi klape a tak je to v najlepsom poriadku. Neviem ci mi nieco uslo alebo som fakt bola zaslepena. Chcela by som o tom vediet viac, pretože ja som mavala tiez uz take obdobie, ze som mala zdravotne problémy, ale ani z daleka nie take ako su u teba, tak dufam, ze som to zastavila ešte v správny cas.

SofiaElla

ahjaj, viem, že sa ti moja odpoveď nebude páčiť - poznám viac žien ako si ty, ktoré radšej zatratia pravdu a úprimnosť, než manipuláciu, klamstvo a v konečnom dôsledku aj to zdravie.
Lucinda vždy písala len o sebe pozitívne, ak to bolo negatívne, tak v zmysle, že nevie, čo robiť. Prvý príklad manipulácie. Lucinda vždy písala o bývalom negatívne, lebo ona chcela niečo a on ju nevedel pochopiť. Ďalší príklad manipulácie. Lucinda si bola vždy vedomá tvojou podporou. Ďalšia manipulácia. Lucinda sa o teba zaujímala "len" preto, aby ďalej rozvíjala svoj príbeh chudery. Ty si bola exemplárny cieľ, ktorý splnil, to, čo mal. Ak si si všimla, Lucinda už nedokázala reagovať na proti/argumenty, to už totiž spracované nemala..
Ak sa chceš so svojimi skúsenosťami podeliť s inými ľuďmi, tak radšej nájdi nejaký kurz, než sa nechať takto ovládať...