Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

prečo sa nemôže nechať letný čas?

Príspevok v téme: prečo sa nemôže nechať letný čas?
simiona

Teraz sa (opäť) niečo hovorí o zrušení striedania letného a zimného času. Žiaľ, keď sa zruší, vraj ostane ten zimný čas. Alebo by mohol ostať aj letný? Vraví sa, že zimný čas je ten základný. Vraj letný je len umelý. Ale ved ľudia, teda politici to majú v rukách, keby chceli, mohli by nechať celoročne aj letný čas?

To už by som radšej brala to striedanie ako zimný čas.

Ja osobne som za letný čas. Neznášam, keď je v zime tma už pred 16. A celkovo mám v zime oveľa horšiu náladu, menej sa mi darí.

Mám rada dlhé letné večery. Večerné prechádzky, rozhovory na terase. A celkovo, cez deň, hoci sa nerada opaľujem, mám rada slnečné svetlo.

A čo vy? Ktorý čas by vám vyhovoval?

simiona

Ak vravíte, že je to záťaž. Aké malé máte deti? Škôlkari? Ak už chodia do školy, podľa mňa cez víkend si tie 1-2 hodinky pospia dlhšie a večer idú neskôr spať, ako keď chodia do školy.

A čo oslava Nového roka? Vtedy nie je záťaž ísť spať až po polnoci? Ale 1 hodina robí taký problém?

Keď by sa nechal letný čas celoročne a už by sa nemenil, podľa mňa by si v pohode zvykli, možno po 2 rokoch. Veď hádam nie sú cintľavky?

simiona

Keď majú tvoje deti problémy so vstávanim, prečo nejdú večer skôr spať? Lebo ešte musia byť na tabletoch? Dopozerať film? Lebo ti povedia, že nechcú? A čo v lete? Neradi behajú s kamosmi po vonku, kým je vidno?

Ja som ako dieťa mala pevne dané, o koľkej už musím ležať v posteli, aby som bola ráno vyspatá. Hoci ranné vstávanie som vždy neznášala.

Čítala som o tom, že keby sa nechal letný čas, bola by tma ráno až asi do 8:30. A že či by chodili deti po tme do školy? Učili by sa po tme? Nuž, ja som v zime, jeseni tiež chodila do školy ešte po tme. A myslím, si, že v školách už je zavedená elektrina...

Zimný čas bol prirodzený podľa mňa v takom 19.stor. Vlastne prirodzene bolo vstávať s východom slnka a ísť spať po západom slnka. Ale my sme už v 21.stor. Životný štýl väčšiny ľudí sa podstatne zmenil.

Radšej budem mať dlhšie svetlo a viac času na zábavu večer (letný čas) ako skoro ráno (zimný čas). Robím aj poobede a občas sa stretneme s kamarátkou do obeda, kým pôjdem do práce. Lenže to je také stretnutie, že každú chvíľu pozerám na hodinky, či už nemám ísť. Do práce nemôžem meškať ani minútu. Za to keď sa s niekým stretnem večer, je už jedno, či prídem domov o 8:00 alebo 8:30.

Sonie

Ja poznám len prechod na letný čas. Ten prvý čo sa nazýva zimný je pôvodný stredoeuropsky čas ktorý bol do roku 1979 ak sa nemýlim. Letný čas je zásah čisto ľudský, bolo nariadené posunúť si ručičky o hodinu dopredu v určený deň na pol roka od jari do jesene a potom posunúť zase o hodinu späť. Ak deti vstávajú ráno do školy o pol siedmej už v posunutom letnom čase, tak je ráno chladnejšie, pretože je len pol šiestej pôvodného času a to sa mi nepáči, je to záťaž každého polroka sa prispôsobovať. Radšej nech je taký čas aký bol pred rokom 1979, normálny stredoeurópsky čas.
Letný čas sa zaviedol z ekonomických dôvodov šetrenia z elektrinou, hlavne v podnikoch. Ja si v domácnosti radšej priplatím, keď začne byť skôr večer tma, ale hlavne nech sa nenarúša biorytmus mojich detí. Ale každý má na to svoj názor.

simiona

A potom, prečo toľko ľudí chce zimný čas. :D

Keď si mýlia, kedy sa kam posúva hodina.

Žiaľ, musím sa priznať, ja som sa dozvedela o hlasovaní, až keď sa skončilo. :(

Hovoria, že ak by bol letný čas, v zime by slnko vychádzalo až okolo 8 alebo tak nejak. Že by deti chodili po tme do školy. Nuž, malé deti hádam zoberú do školy rodičia alebo súrodenci a staršie pôjdu s kamarátmi. A ráno nechodí po ulici toľko kriminálnikov ako večer.

Noelinka

Polovnik ved to pisu na internete ze Brüssel to chce zaviest, ale este bude zasadanie a ked vsetky staty suhlasia tak od r 2020 ostava letný cas

simiona

Pre uvažujte. Máš to pomýlené. Keď bude zimný čas, Nebude v zime dlhšievečer vidno. Práveže keby sa nechal letný čas, bolo by dlhšie vidno.

Príklad. Ak je zimný čas v zime, stmieva sa už večer o 16. Keď by bol letný čas aj v zime, stmievalo by sa az o 17. večer.

Letný čas - z 3 hodín si čas nastavíme na 2 hodín. Prípadne zo 16 hod na 17 hod.
Dúfam, že som vám to dobre vysvetlila.

Dix, sme na rovnakej vlnovej dĺžke. Nevieš, ako to bude ďalej? Niečo som počula, že neskôr si budú krajiny samé vyberať, ktorý čas si chcú nechať. A čítala som aj, že keďže podľa hlasovania ľudí by mali nechať letný čas. Teraz neviem, či každá krajina bude mať čas podľa seba alebo sa určí podľa väčšiny?

dobreuz

Presne tak, v zime sa nič nezmení, len v lete a napr. na konci augusta by zapadalo slnko už 18:15 tu v Košiciach, takže tí čo ste za zimný čas natrvalo ste mimo, takto to je dobre ako to je.

dix

pre uvazujte: máš to nejaké popletené. keď bude celoročne zimný čas, tak v zime to bude takisto ako doteraz (čiže tma o pol štvrtej poobede), akurát že aj v lete sa bude stmievať skôr. "Neskor stmievanie a skorsie briezdenie" - na to by si sam musel presťahovať niekam inam; vždy bude platiť "neskôr stmievanie => neskôr brieždenie" a "skoršie stmievanie => skoršie brieždenie" :-)