prečo sa nemôže nechať letný čas?

Príspevok v téme: prečo sa nemôže nechať letný čas?
simiona

Teraz sa (opäť) niečo hovorí o zrušení striedania letného a zimného času. Žiaľ, keď sa zruší, vraj ostane ten zimný čas. Alebo by mohol ostať aj letný? Vraví sa, že zimný čas je ten základný. Vraj letný je len umelý. Ale ved ľudia, teda politici to majú v rukách, keby chceli, mohli by nechať celoročne aj letný čas?

To už by som radšej brala to striedanie ako zimný čas.

Ja osobne som za letný čas. Neznášam, keď je v zime tma už pred 16. A celkovo mám v zime oveľa horšiu náladu, menej sa mi darí.

Mám rada dlhé letné večery. Večerné prechádzky, rozhovory na terase. A celkovo, cez deň, hoci sa nerada opaľujem, mám rada slnečné svetlo.

A čo vy? Ktorý čas by vám vyhovoval?

mate59

Ja som zažil ešte dobu,kedy sa čas nemenil.Zo školy sme chodili potme,lebo sa chodilo na smeny.Bol zimný pôvodne.Ja som za jeden čas,za zimný.

simiona

Timečas, ja som písala o výhodách letného času vo svojich príspevkoch, lenže to si musíš aj prečítať. Ale napoviem, viac slnečného svetla aj v zime. Keď nevieš, viac slnečného svetla značí viac vitamínu D a dobrej nálady. Pre tých ľudí, čo robia ráno a je ich určite väčšina, viac času po práci na koníčky, viac trávenia času von s deťmi, kamarátmi, ešte keď je vidno.

A teraz ty.

Nech sa páči, vyjadri sa o tvojich výhodách zimného času.

timecas

simiona rovno ti odpoviem protiotázkou.. aké má výhody letný ? ja chcem mať čas taký aký je podla slnka a zemepisnej šírky a dĺžky možno to znie hippisácky alebo ako ... nie nemám v láske tých vyfetovaných hippisákov.. ale prečo by sme si mali posúvať čas, čo je to vlastne čas .. je to relatívny pojem a je to uplne jedno ..

simiona

Dix, súhlasím, aj o tomto som čítala, že je rozdiel, či si na východnej časti EÚ alebo západnej. Vieš, ja som ešte čítala, že ľudia chcú letný čas a politici zimný čas. Ale keď je to ako vravíš, že chcú aj politici letný čas, bolo by to úžasné.

Ale politiku nechajme, téma je o čase.

Proso, tak chceš zimný čas. A vysvetli mi, ak by ostal zimný čas, načo ti bude v lete svetlo o 3 ráno? Pôjdeš na nákup na rožky tak skoro? Otvoria ti kúpalisko tak skoro? Vy, čo ste za zimný čas, vravíte iba, chcem zimný čas, ale prečo, aké má výhody už neviete povedať?

dix

dobrá hlúposť, že zimný je prirodzený :D nie je o nič prirodzenejší ako letný. už na Ukrajine - susedná krajina! je iné časové pásmo, +1 hodina oproti nám. v blízkosti hraníc nie je prakticky žiaden rozdiel v tom, kedy vychádza slnko (v rámci celého Slovenska je rozdiel medzi BA a napr. Košicami cca 20 minút), ale predsa majú na Ukrajne o hodinu viac ako je na Slovensku. je preto ich čas menej prirodzený?

ja som úplne v pohode so striedaním, ale ak to chcú zjednotiť, tiež by som bola za to, aby sa nechal letný čas. lenže problém je, že my sme na východnom okraji časového pásma, takže máme z celej Európy najskôr východ slnka a najskôr aj západ slnka. ak by sa nechal zimný čas celoročne, naozaj by bol východ slnka v lete absurdne skoro, takisto pekelné horúčavy by boli posunuté skôr (napr. teraz býva v niektorých zamestnaniach, kde sa to dá, skrátená pracovná doba počas najväčších horúčav, a je tam režim od 6:00 do 12:00. pri zimnom čase, aby stihli trochu chladnejšiu časť dňa, museli by prísť už na piatu). ale v západnej Európe taký problém nemajú, keďže tam je východ i západ slnka zhruba o hodinu neskôr, ako u nás (západný okraj časového pásma), takže tam môže niekomu aj prekážať, že je v lete svetlo do pol jedenástej v noci, a naopak, v zime majú dosť dlho svetlo i pri zimnom čase, tak by boli skôr za ponechanie zimného.