Dobrý deň.
Mám 17 rokov, budúci rok budem maturovať. Rozhodujem sa nad výberom VŠ, keďže som na gympli, tak idem ďalej študovať. Som z lekárskej a právnickej rodiny, mama a otec sú lekári, starí rodičia z mamkinej strany právnici a z ockovej strany je dedo lekár a babka bola zdravotná sestra. Dedko je na dôchodku, ale má vlastnú ambulanciu, tak to zvláda a čaká kým ja dostudujem medicínu a pôjdem na jeho miesto. No lenže ja sa na lekárstvo necítim, síce mám samé jednotky, ucim sa rýchlo, ale neťahá má byt lekárom. No rodičia sa má nepýtajú, proste hotovo pojdes na medicínu, právo alebo zubne lekárstvo či farmacia, ak sa mi nepáči všeobecne lekárstvo či právo. Žiadna iná vs nepripadá do úvahy. Ale ja som umelecká duša, ťahá má to od detstva k divadlu, túžim byt hereckou. Chodím na divadelný krúžok, no rodičia mi to už od septembra zakážu lebo sa musím pripravovať na prijimacky na medicínu.
Vedia o tom, že chcem byt herečka, ale ignorujú to. Vraj má to neuživí, a že mám rovno zabudnúť že by ma na VŠMU finančne podporovali, ak by som sa tam dostala. Vraj sa tam ľudia dostanú cez peniaze a známosti a rodičia mi odmietajú zaplatiť za niečo čo nemá zmysel a k tomu nemajú vôbec kontakty súvisiace s hereckou profesiou. K tomu som z východného SR a podľa rodičov mám nulovú šancu sa tam dostať a nie to ešte preraziť do filmu či SND.V rodine nikto nie je herec či iný umelec, nemala by som to po kom zdediť. A že iste miesto už mám po medicíne či práve, tak nemám vymýšľať.
Ja som z toho smutna, lebo moje srdce mi hovorí, že medicína a právo nie sú spravne :( ako mám presvedčiť rodičov aby to prijali?
Vdaka