Hádka s rodičmi kvôli VŠ

Príspevok v téme: Hádka s rodičmi kvôli VŠ
Laura_hviezdicka

Dobrý deň.

Mám 17 rokov, budúci rok budem maturovať. Rozhodujem sa nad výberom VŠ, keďže som na gympli, tak idem ďalej študovať. Som z lekárskej a právnickej rodiny, mama a otec sú lekári, starí rodičia z mamkinej strany právnici a z ockovej strany je dedo lekár a babka bola zdravotná sestra. Dedko je na dôchodku, ale má vlastnú ambulanciu, tak to zvláda a čaká kým ja dostudujem medicínu a pôjdem na jeho miesto. No lenže ja sa na lekárstvo necítim, síce mám samé jednotky, ucim sa rýchlo, ale neťahá má byt lekárom. No rodičia sa má nepýtajú, proste hotovo pojdes na medicínu, právo alebo zubne lekárstvo či farmacia, ak sa mi nepáči všeobecne lekárstvo či právo. Žiadna iná vs nepripadá do úvahy. Ale ja som umelecká duša, ťahá má to od detstva k divadlu, túžim byt hereckou. Chodím na divadelný krúžok, no rodičia mi to už od septembra zakážu lebo sa musím pripravovať na prijimacky na medicínu.
Vedia o tom, že chcem byt herečka, ale ignorujú to. Vraj má to neuživí, a že mám rovno zabudnúť že by ma na VŠMU finančne podporovali, ak by som sa tam dostala. Vraj sa tam ľudia dostanú cez peniaze a známosti a rodičia mi odmietajú zaplatiť za niečo čo nemá zmysel a k tomu nemajú vôbec kontakty súvisiace s hereckou profesiou. K tomu som z východného SR a podľa rodičov mám nulovú šancu sa tam dostať a nie to ešte preraziť do filmu či SND.V rodine nikto nie je herec či iný umelec, nemala by som to po kom zdediť. A že iste miesto už mám po medicíne či práve, tak nemám vymýšľať.
Ja som z toho smutna, lebo moje srdce mi hovorí, že medicína a právo nie sú spravne :( ako mám presvedčiť rodičov aby to prijali?
Vdaka

spilba

Toto bol aj u nás problém, je to tak, že hádky prídu, ale aj odídu, podľa mňa treba robiť to čo chceš, za čím ťa to ťahá

kixx

rodicia si casto chcu plnit sny cez deti, co neni dobre :/
lenze casto si to robime a ani len si to neuvedomujeme :/

Colorka

tak rodicia maju vacsinou inu predstavu o buducnosti ako deti ale koniec koncov ty budes dospely a mozesi si vybrat. ale! pozor ak ti maju rodicia platit cele studium tak by ste sa mali o tom porozpravat a mozno spravit nejaky kompromis

zdravienko175

tak to byva vacsinou problem lebo rodicia to nepokladaju za normalnu pracua lebo ako by som to povedala. takze ich na jednej strane chapem ale na druhje no ak to tak velmi chces tak si to presad, rozpravajte sa o tom ale dobre si premysli. lebo nie je zaruka, ze ked to vystudujes tak bude z teba hviezda zrazu

januska998

Ahoj Laura. V prvom rade ti chcem napisat ze rodicia pre teba chcu naozaj to najlepsie. Si este velmi mladucka teraz to tak nevidis tuzit byt hereckou spevackou a podobne je urcite krasne ale vôbec to nieje take ruzove ako sa da. Konkurencia je obrovska a nehovoriac o tom co vsetko museli herecky obetovat aby sa niekam dostali ... Ak sa rozhodnes pre medicinu budes rodicom v buducnosti este velmi vdacna ver mi. Ja uz mam svoj vek. cely zivot som tuzila pracovat v zdravotnictve no uz to bohuzial nieje mozne. V dobrom zavidim ludom ktory vystudovali za lekarov a dokazali to. Ako lekarka nebudes mat nudzu o pracu a nebudes mat problem sama sa uzivit. Spoznas obrovske mnozstvo ludi a budes mat pestry zivot kazdy den.Ak mas tu moznost a podporu v rodine neodmietaj to prosim. Ja keby mam tvoj vek okamzite idem na medicinu splnit si sen co som mala . Ked budes starsia a prevezmes zodpovednost za svoj zivot pochopis preco ti to rodicia cely cas hovorili.

klaudinkas

- Vidno, že oni chcú pre teba to najlepšie a keby si išla študovať za doktorku, tak by si sa mala v živote dobre. Len si to poriadne premysli, keď máš na to vlohy, bola by škoda, keby si to nevyužila. -

zadorka

..tak maju nejake tie ocakavania..je to tazko..tie predstavy su rozne casto, aj ja som sa s tym stretla, ale napokon aj tak dojdu na to, ze ked do niecoho pojdes s odporom tak to dobre nebude..

cestazaherectvom

Ak hľadáš základné informácie ako začať s herectvom, nájdeš ich na youtube kanály cestazaherectvom TU: www.youtube.com

Ak ťa herectvo zaujíma a chceš si vyskúšať, čo musí herec zvládnuť skôr ako sa postaví na javisko, prihlás sa do minikurzu zadarmo TU:
cestazaherectvom.sk

A ak to myslíš naozaj vážne a chceš sa pripraviť na talentovky alebo konkurz, tak odporúčam kurz medium TU: cestazaherectvom.sk

Mc_Cormick

Ahoj Laura,
dovolím si zapojiť sa do konverzácie, keďže s podobnou situáciou som sa v rodine stretla, a tiež súčasne študujem na umeleckej vysokej škole v ČR kameru.
Ako prvé by som sa vyjadrila k situácii s VŠMU - vzhľadom k tomu, že študujem na filmovej škole, dostávam sa do kontaktu so študentmi hereckých vysokých škôl veľmi často. Spolupracovala som s hercami ako z Bratislavy, tak z Brna či z Prahy. I keď to nebudeš rada počuť, situácia v Bratislave je naozaj taká, ako Ti tvrdia ostatní - na túto školu sa dostaneš, pokiaľ v rodine máš niekoho, kto pracuje v oblasti herectva. Poznám radu výborných hercov, ktorí v súčasnosti pôsobia v najpoprednejších českých divadlách, no zároveň ich na príjmačkach v Bratislave nepustili ani prvým kolom. Tento fakt neopomíňaj, je to tak. Pokiaľ to myslíš s herectvom vážne, skús sa viac zamerať na iné školy, napríklad JAMU v Brne - kde je veľké množstvo Slovákov. Prípadne iné školy s týmto zameraním. Pokiaľ chceš ukázať rodičom, že chceš naozaj robiť herectvo, nemôžeš sa držať len prvého plánu. Možno im nevadí fakt, že chceš skúsiť herectvo. Možno chcú len zabrániť sklamaniu, ktoré môžeš pocítiť, pokiaľ do toho vložíš veľké úsilie a bolo by to zbytočné.
Samozrejme, že v takom prípade by chceli, aby si sa sústredila na iné prípravy - rôzne hodiny navyše v napríklad zdravotníckej oblasti. Skús im ukázať ale, že to myslíš vážne. Keď som chcela ísť na kameru, tiež sa na mňa celá rodina pozerala cez prsty. Dievča a na kamere? Kde sa s tým uživí? Pracovala som s tým, čo som mala - fotila som, natáčala som, a oni videli, že ma to baví. Bola som ochotná brigádovať v naozaj zlých podmienkach, aby som si mohla kúpiť nový statív na kameru.. A podobne.

Pokiaľ chceš presvedčiť rodičov, že si stvorená pre herectvo,k nesnaž sa ich o tom presvedčiť slovne. Nemajú dôvod veriť mladému teenegerovi. Ani Ty by si neverila svojmu dieťaťu, keby o tom len rozprávalo. Miesto rozprávania konaj. Ukáž snahu a hneď sa im to nesnaž predhadzovať pred oči. Oni si to všimnú sami. Navyše, väčšina známych hercov sa na VŠ dostali až na druhý či tretí krát.. Takže sa nemusíš báť, že by Tvoj život bol stratený, kebyže sa nerozhodneš hneď teraz.