Obchod VS továreň-práca

simiona

Sama som prekvapená, že som skočila v továrni s linkami.

Bola som tá poctivá žiačka, čo sa dobre učila, vždy mala všetko pripravené a netrebalo ju kontrolovať, či sa učí.

Po strednej som chcela ísť na VS, ale skončila som tesne pod čiarou. Nuž, nedala som úplatok, ako niektorí. Rodičia si to nemohli dovoliť.

Potom som išla pracovať do zahraničia. Práca v pohode, ale musela som sa vrátiť kvôli rodine.

Úrad práce mi našiel prácu v továrni. Povedala som si, že skúsim opäť aj VS, keď som doma. Lenže len čo som začala robiť nočné a šialené tempo, chodila som domov vyžmykana, doma som bola unavená a mozog nevedel, ani ako sa volám, nieto sa ešte učiť. Obdivovala som ľudí, čo to dokázali.

Hej a bavilo ma voľakedy aj maľovanie, aj iné umelecké činnosti, este na škole, ale kto by si dnes kúpil nejaký obraz?

Sloniecko

ak by si sla do maleho obchodiku, kde by si mala aj nejakych kolegov, ze by si nemusela byt sama, to by mohlo byt celkom v pohode. Rozhodne si ale dopredu zisti, kolko sa musi robit, ake su podmienky (aj platove). Rozhodne by som sa na tvojom mieste vyhol spominanym velkym supermarketom a pod. Tam taktiez obvykle robia na dve az tri smeny (napr moj kamarat) a vacsinou ich hadzu hore-dole. Jemu sa nepaci to, ze uplne nelogicky mu davaju rozpis, niekedy robi hoci aj 5-6 poobednych (myslim, ze od 13:00 do 21:00). Rozhodne si zisti spominany plat. V malych obchodoch a pod je dost bezne, ze sa robi vela hodin za nizku hodinu mzdu.. aby si nakoniec nezarobila menej ako tu. Treba si pripravit silnu hrosiu kozu, zakaznici v dnesnej dobe su casto velmi sebavedomi, su ochotni su hadat kvoli akejkolvek malickosti a kvoli "zlave" su ochotni ist po krajnost. Neviem, ake su teraz casy, ale ja som v elektre pocul od kazdeho druheho zakaznika "aku zlavu mi mozete dat"? Akoby boli na trhovisku v Istanbule. To, ze vidavas predavacky vykecavat, to ti moze dost skreslit celkovy obraz. Nie je predajna, ako predajna. V malom butiku, kde predavaju nejake oblecenie, maju mozno niekolko stoviek poloziek na sklade. V elektre (alebo inej odborne zameranej predajni) to moze byt kludne aj 10 tisic. Neustale sa musia kontrolovat cenovky (lebo akcie su neustale), robit miesto pre novy tovar, ukladat, upratovat, balit, rozbalovat, vystavovat, propagovat, kontrolovat....atd. Casto som nemal cas ani ist na obed. Preto ti prajem vela uspechov pri zmene povolania, hlavne, aby si sa rozhodla spravne :)

simiona

Sloniečko, to máš perfektne, to by som aj ja presne tak chcela. Takto si to predstavujem, robiť si svojím tempom, môcť si niekedy aj sadnúť a nebáť sa ísť na WC. Lebo samotná práca je fajn, s tým nemám problém, ale to tempo a normy sú čím ďalej viac neúnosné a stále sa to zvyšuje.

Preto sa pýtam, ako je to v obchodoch, lebo ja ako zákazník môžem mať skreslený pohľad. Často totiž vidím predavačky len tak postavat alebo sedieť a kecať s kolegyňami. (Toto si netýka potravín, ale tam zas nechcem robiť.) A keď si predstavím seba, ako behám v práci bez chvíľu kľudu a vidím ich, aký majú kľud, núti ma to zamyslieť, či to, čo vidím, je naozaj. Ak by som sa mala v obchode naháňať rovnako ako v továrni za viac hodín práce, menej voľna a menší plat, to sa mi neoplatí.

Taký menší obchodík by bol fajn, tam sú však väčšinou obsadení členovia rodiny alebo kamaráti toho majiteľa.

Sloniecko

robim od 7:30 do 16:00- to je 8.5 hod, ale z toho je pol hodina obedna prestavka, takze cisto odrobim 8 hod. Robime len pondelok az piatok, nadcasy su len obcas, na sviatok sme doteraz nerobili ani raz. Kazdy robi podla svojho tempa a navzajom si pomahame, doplname sa. Medziludske vztahy su pomerne dobre. Pracujem vacsinou v stoji, ale kedykolvek si sadnem, idem si na WC, alebo si dam pauzu.

simiona

Sloniečko,

Možno keby som aj ja robila len jednu smenu, bolo by to lepšie. To robíš od 6 do 14 alebo od 8 do 16? Sedíš alebo stojíš? Práca nie je zlá, ale to tempo a normy, ktoré sotva stíhame. A dozor, vedúci, čo sledujú každý náš pohyb. Keby som mala robiť tak ako ty, v kľude, bez toho, aby mi niekto stal za chrbtom alebo prevracal oči, že idem na WC, nemám problém. U nás sa robia aj všetky sviatky, okrem Vianoc a Veľkej Noci a bežné sú nadčasy.

Zmeňprácu,

Ako vravíš, je to ten strach. Keď som začínala robiť v továrni, školitelia nám často nadávali, že sme pomalí a keď spravíme chybu, vyhodia nás. A preto sa bojím, či by som zvládla inú prácu.

Môj vysnívany pracovný čas je okolo 7:30-17:00, práca aj cez víkend, ale voľno medzi normálnymi prac. dňami.

Sloniecko

ahoj
ja ti urcite budem vediet presne odpovedat. Pracoval som cca 8 rokov v obchodoch- sluzby. Predaj elektra a vypoctovej techniky. Momentalne zas pracujem druhym rokom vo vyrobe. A mozem ti rovno povedat, ze do obchodu by som sa uz asi nevratil. Samozrejme je to aj tym, ze ja mam jednozmennu pracovnu dobu. V obchode sa mi nepacilo hlavne: cim dalej, tym su ludia horsi a horsi (zakaznici). Vsetci len poznaju "svoje prava", vacsinu ludi je absolutne neuctivych voci personalu. Dalej mi velmi vadilo to, ze v obchode sa muselo robit velmi vela. Ak chces pracovat na TPP, tazko najdes predajnu, kde by si pracovala "len" 8 hodin denne. Ak to bude specializovana predajna, alebo hoci aj predaj oblecenia, obuvi a pod (napr vo velkych nakupnych centrach), tak ludia casto robia aj 12 hodin denne. Obvykle je uplne normalna praca v sobotu a nedelu, na to si mozes rovno zvyknut. Kym neprijali zakon o volne pocas sviatkov, tak sa robilo aj kazdy sviatok (ten zakon vydrzi len do zmeny garnitury podla mna, takze praca pocas sviatkov tu bude opat). Napr v elektre, kde som robil naposledy (2014/2015), tam sme v decembri mali za cely mesiac len 3 dni volna (robilo sa na stedry den (do 12tej, aj na silvestra az do vecera) a za smiesny plat- takze som za ten mesiac odrobil cca 300 hodin, to vo vyrobe zrejme nemas (aspon ja nemam). Dalsia velmi zla vec je hmotna a financna zodpovednost. Garantujem ti, ze ju musis podpisat vsade. V obchode, kde robilo viac ludi, neustale chybali nejake peniaze, alebo aj tovar. Pomaly kazdy tyzden sme museli z vlastneho dokladat do pokladnice. Nemusel nevyhnutne niekto kradnut, pri tom sialenstve pri navaloch ludi a kasovalo sa ako kto bol v dosahu, sa kludne mohol clovek pomylit. A nehladaj si pracu, kde by si bola v obchode sama, dobre ti radim. Ja som pracoval dlhe roky aj v inej predajni, kde som dost casto musel ostat sam- tam je to o nervy. Sledovat zakaznikov, obsluhovat, este aj v pokladni. Vtedy ta najlahsie okradnu. Navyse ked potrebujes na WC alebo na obed, tak je to velmi tazke, nema ta kto vystriedat. Takze ti zhrniem svoje dlhorocne skusenosti s pracou v sluzbach: v obchode je sialene tempo, obvykle sa robi vela nadcasov (ak mas stastie, tak ti ich aspon zaplatia, viem o com hovorim), je tam naozaj velka zodpovednost (ja som za roky nespocetne krat musel hradit skodu), ked sa aj tesis, ze nie je moc vela zakaznikov, tak nemozes odpocivat, mozes byt rada, ze mas cas, kedy vylozis tovar, upraces, skontrolujes cenovky atd. V poslednej dobe (stazovalo sa mi viac ludi), su velmi caste kontroly daniarov, SOI alebo colnikov v obchodoch a ver mi, ked maju zlu naladu, vzdy najdu nieco na pokutu. Teraz pracujem pekne, kludne v jednej vyrobnej prevadzke, za lepsi plat, robim len pondelok az piatok, cez vikendy a svitok nikdy. Len 8 hodin denne- predtym v obchode som robieval minimalne 10 hodin denne. Nikto na mna netlaci, neotravuju ma frustrovani zakaznici (tento svet je velmi zly a je ich velmi vela). Tak si to radsej premysli, ja ti rozumiem, ze mas plne zuby zleho kolektivu. Ak chces robit v obchode, velmi dokladne vyberaj, kde a ako.

zmenaprace1

simiona chapem ale ked mas este aj bolesti tak tuto robotu aj tak nebudes moct robit az do dochodku...praca na smeny je pohroma viem o com hovorim... inak netreba sa bat porozhliadnut sa po inej robote tej je dost len clovek sa boji zmeny. Robila som 12tky nocne aj denne a bola som hotova z prace... Mozes skusit aj pracu predavacky v nejakom mensom obchode s oblecenim napriklad kde by si bola aj sama alebo nejaku jednoduchu pracu v administrative .... Ja tiez nemam vs a dostala som sa do Ba do kanclu robim uplne jednoduchu robotu a objednavky a zarobim paradne :) tiez som mala stresy ale nelutujem ze som zmenila robotu a prostredie :)

simiona

To si práve netrúfam povedať, aká by som bola k ľuďom? Od školy som robila len v továrnach, neviem, aké je to v obchode naozaj? V potravinách sa mi to zdá veľmi hektické, hlava na hlave, večne dlhé rady, netrpezliví zákazníci, preto by som brala radšej iný obchod.

Teraz to máme tak, v továrni, že viac ľudí na viacerých linkách. A pracujú tam väčšinou iba ženy, viac ako 200 žien na jednej smene, sem-tam nejaký chlap. Aj to mi lezie na nervy, ten ženský kolektív, veď kto tak robíte, viete, o čom hovorím. Ohovárania, závisť, intrigy, uštipacne poznámky.

Najradšej by som bola v obchode, kde by nás bolo asi 3-5, pripadne aj sama.

Nad zmenou ma prinútili uvažovať aj bolesti v ramene a bolesti na pravej strane v krížoch. Nie je to ešte také zlé. Keď sa niektorá bolesť z nich ozve, zatiaľ ich stačí vyležať, žiaľ, po asi 2 týždňoch smien sa vrátia znova.Tak si hovorím, či mi stojí zdravie za cca 600 eur?

Nevadilo by mi hoci tých 400 v čistom (je to minimálna mzda, však?), ale robiť pokojnejšie. Čo som si ešte všimla. Keď robím a konečne je víkend, spím niekedy aj doobeda, taká som unavená. Keď mám však dovolenku, prvé 2 dni síce spím do obeda, hlavne po týždni nočných, ale potom sa už zobudzam okolo 7 hod, aj si porobím čo treba, aj rodine a známym pomáham a vydržím v pohode do polnoci. Čiže môže byť, že energiu mám, ale som unavená z nočných? Kto mate známe predavačky alebo ste samé predavačky, môžem sa opýtať, ako je to u vás s únavou a energiou, ďakujem.