Opúšťam vieru z presvedčenia, že všetci veriaci veria v Boha zo strachu z neho

Príspevok v téme: Opúšťam vieru z presvedčenia, že všetci veriaci veria v Boha zo strachu z neho
dsds

Čo si o tom myslíte? Kým som bola veriaca, myslela som si, že to ateisti sú nejakí chybní a že sú plní samých seba, a preto neveria v Boha.Ale dnes viem, že oni sú skôr plní pochybností a myslia si, že Boh je zlý. Neoprávnene?

Ja by som sa nedefinovala ako ateistka, lebo verím v Boha, ale nedôverujem mu.

Teraz to vidím inak. Uvedomila som si, že som bola v zajatí strachu a indoktrinácie.

-Ked (ne)urobíš to, pôjdeš do pekla.
-Skoro všetko je hriech, celé je to o obmedzeniach a o tom, aby sme nikdy nedosiahli šťastie na tomto svete, aby sme sa celý život cítili vinní za svoju hriešnu prirodzenosť (teda za spôsob, ako nás On stvoril)
-Predestinácia - Boh vie všetko, prečo stvoril tých o kt. dopredu vedel, že ho odmietnu? Ved aj najhorší rodič by radšej svoje dieťa nestvoril, akoby ho mal stvoriť a uvrhnut do večneho utrpenia. A to sme len ľudia.
-prečo má každý uplne inu štartovaciu čiaru?
- súhlasím, že veľa zla robia samotní ľudia (ale aj to býva následkom výchovy, prostredia, inej štartovacej čiary), ale čím sa previnili tí, čo sa narodili postihnutí, prečo majú jedni hrozné detsvo (alkohol, bitky, sex.násilie, drogy) a niektorí šťastné harmonické detstvo?
-posadnutosť sexom - resp. všetko čo sa spája s telesným potešením je hriech --> ak sú tie hriechy take hrozne, kto bude spasený ked dnes maju aj veriaci max. 1-2 deti? Čím to je? Zeby tým, že použivaju cirkvou a Bohom zakazanu ochranu? Alebo kto dnes z nich čaka s prvým sexom do manželstva? Málokto. Súhlasím s tým, že promiskuita nie je ok, ale prečo by žena mala ostávať s mužom ktorý ju týra? Prečo už po rozvode s takým kretenom nemá právo na lásku a chodiť na prijimanie?
-prečo stvoril teplých/gay ludí a nasledne ich odsúdil? A netrepte, že je to choroba, ked má niekto original buzerantsky hlas, stavbu tela a proste celkovo je to hned aj fyzicky vidno - prečo taki ludia nemajú právo byt lubeni?
-Bez Judáša by nebolo ukrižovanie. Čiže chcel, aby zradil a zahynul, bola to súčasť plánu, bol to jeho osud, kt. Boh poznal už od počiatku.

Atd atd, mohla by som hovoriť do nekonečna.

Ak Boh je, čo verím, že je, je to nenávistný sadista.

NeznamyTHM1986

0vecka: Keď sa veriacím ukáže na historické a iné bludy v Biblii použijú univerzálny argument - ,,Biblia nie je vedecká ani historická učebnica, ale to čo sa tam hovorí o Bohu je pravda" :D

dsds

Preteba: neviem mať osobný vzťah s niekým, komu nedôverujem a verím, že je nespravodlivý a favorizuje jednych nad druhými. Kebyže nie, neexistujú v Biblii state ako napr. že ten a ten už od počiatku nebol zapísaný v Knihe života. Stále sa vraví o nejakých vyvolených a pod. Veriaci si o ateistoch myslia totálne bull-shity, ale platí to aj opačne, vysvetlím neskôr. A potom si čekni,ako je odlišný Boh v Starom a Novom zákone. Ale veriaci tvrdia, že to je ten istý Boh. A sú tam šialené state, človek by musel celý život byť v kláštore a byť prísne bigotný a asketický, aby to spĺňal všetko čo je tam popísané.

Vestica: vešteniu neverím a nikdy nebudem. Nemáte schopnosť predpovedať budúcnosť (inak si už v loterii vyveštite miliony), všetko je založené len na tom, či vám ten človek uverí a podvedome k tomu potom smeruje. Jednej známej povedala veštica, že podvedie muža, ale ona to aj chcela urobiť, smerovala k tomu a potom si myslela, že ta veštica ma nejaké zazračne schopnosti. Omyl. Ale chápem, tu na SVK je lepšie robiť vešticu ako trčať niekde v sklade či za pásom. Netvárte sa prosím spirituálne, robíte to pre peniaze.

Janinka: No ty si presne ten typ veriacej, čo si zapcháva uši. Žiadny kňaz ani žiadny človek odpovede na tieto otázky nepozná a nedá ti ich. Sme odsúdení na to, aby sme sa odpovede dozvedeli až po smrti.

ped: To, čo vravíš, sú len naučené frázy. Metoda cukra a biču ako za stareho dobrého komunizmu, čo? Ale k výhradám voči Bohu si mi neodpovedal.

siimusaa: Som na tom podobne ako ty. Lenže pochybujúci veriaci v očiach týchto z fóra = zlí. Všimni si ako si pred tými výhradami zapchávajú uši. Posielajú ma za kňazmi. Ale sami na to nedokážu odpovedať. Lebo vela nevysvetlitelných vecí sa dá prijať. Ale okatá a očividná nespravodlivosť, kt. spochybňuje Boha ako spravodliveho či milosrdneho nie.

Ovecka: v nadpise som sa nie priliš šťastne vyjadrila, ide o to, že verím, ale nedôverujem. Ja by som dokázala prijať ten koncept viery ktorý popisuješ, keby každý nemal rôzne šance na spásu.

NeznamyTHM1986: Vieš, všetko čo chcem, sú odpovede na moje otázky, kt. kým som živá nedostanem. Lebo ludia ich nepoznajú. Predstav si teraz, že ja v Boha verím. Verím napr. preto, ked sa pozriem na svet okolo seba, prírodu, zvieratá, ako dokonale funguje ľudské telo, verím v existenciu duše, ktorú môžme priamo vidieť, ked sa niekomu pozrieme do očí, ked reálne cítime bolesť/lásku niekde tam pri srdci. Nie sme určite len telo. Desí ma to všetko pre to, že veľa z toho čo vidím, že Boh urobil, je dobré. Aj ked si vezmeš 10 Božich prikazani, a odrataš tie čo sa týkajú Boha, tak môžme považovať za dobré ked niekto povie nekradni,nezabijaj atd. Takže, áno, ak si pripustime že existuje, veľa z toho čo stvoril je krásne a dobré. A potom sa z tohto uhlu spýtaj, či taký Boh môže byť zlý, ak stvoril takú krásu ako sú lesy, štebot vtákov, moria, šteniantka atd.

Lenže ked už príde na ľudí, je to iné. Tu panuje hrozná nespravodlivosť a tie prikazy zakazy mi prídu odpojené od reality. Ako Boh domyslel to s tou reprodukciou u ľudí fakt nechápem. Dnes je proste iná doba. Mladí ľudia si jednoducho nemôžu tu na svk dovoliť mať veľa detí. Neuživili by ich. A mali by ich ak by dodržovali to prikazanie. Lebo predsa nie sú z kameňa (jedine že by nosili pás cudnosti a spávali oddelene :D). Dnes ľudia majú vzťahy manželstvá deti neskôr ako kedysi. A je zlé že sa chcú ludia zabezpeciť a najprv musia veľa pracovať a hypotekou sa doživotne aj tak zadlzit, aby mali kde byvať? A pozor, tu nehovorime o nadštandarde a luxuse, ale o zakladnej potrebe ludi mat strechu nad hlavou a uživiť seba a deti.

Je zlé ak žena ide robiť karieru lebo sa boji že ju raz muž opustí a nechá samu s detmi s min. prijmom? Je správne a spravodlivé, že sa niekto narodí iný (postihnutý napr.) a preto nikdy nezažije partnersku lasku?

Ale k tvojmu zosmiešňovaniu veriacich: toto nezaberá, ver mi. Len tým vytváraš väčšie steny medzi vami ked ich označuješ za hlupych či psychicky chorých. Oni to robia zo strachu a zo strachu zrejme aj veria, že Boh je dobrý a nepripustaju si napr. moje/tvoje pochybnosti. Ani svoje. Nechcu to počuť. Chcu sa zameriavať len na to pekné a dobré, čo Boh stvoril. Veľa, veľa z našich rozhodnuti v živote ovplyvnuje strach. Aj ateistov, aj veriacich. Je to asi tá najväčšia metla ľudstva a ľudia dokažu veriť a urobiť aj uplne šialené veci ak veria, že je to tak správne, alebo že im niečo hrozí. Čiže: ľudia nie sú hlupi, len vystrašení. A zo strachu sa netreba nikomu vysmievať, lebo strach mame v sebe v roznych dávkach uplne všetci. Ale poukázať na to a vyhodiť im výčitky na oči je podľa mňa oveľa lepšia cesta.

Aliss

Dsds, ak toto zas nie je fake na rozprudenie emocii, tak odkazujem len jedno - nech stastna! :) Je jedno ci budes nieco/niekoho uctievat, klanat sa tomu a podobne. Mas slobodnu volu a svedomie, ktore ta navedie. Zi svoj zivot stastne, spokojne a nerob druhym to, co by si sama nechcela zazivat. A toto rozhodne nie je otazka viery :) Drzim palce

NeznamyTHM1986

Preteba: Skrz jeho slovo kde je kopu historických bludov, kde jedna vec vyvracia druhú, kde napr. autori evanjeilíí nepoznali vôbec zemepis Palestíny atď (jaaaaaaaaaj zabudol som, jeho slovo nie je žiadna vedecká ani zemepisná učebnica :D )

Preteba

NeznamyTHM1986, na počutie hlasov pozor. Nikdy som ich nepočula a ani netúžim po tom:) Boh sa Ti samozrejme tiež nezjaví a nepovie ahoj. Boha spoznávaš predovšetkým skrze Jeho slovo a prežité situácie. To sa nedá moc opísať, to musíš zažiť. Nesmie Ťa to ovládať, to Boh nerobí, máš nad svojím správaním kontrolu.

0vecka

nejako nechapem ako mozes opustit vieru. ono je to tak ze bud veris alebo neveris ale nejako vedome sa podla mna neda len tak prejst z jedneho stavu do druheho.
Ono aj tak drviva vecsina veriacich neveri a celkovo je ta myslienka uplne supnuta. Najme to ze on je tu vsetko vidi vsetko moze ale nikdy nic nespravi ani sa neukaze. Ked sa stane nieco zle mozeme za to samy a ked nieco dobre tak on. S tymto chodt ena 5 rocne decko ale nie na spon priemerne inteligentneho cloveka....

NeznamyTHM1986

Preteba: Hovoriš o osobnom spoznávaní Boha. Tak prepodkladam, že nemyslíš to že sa mi zjaví hmotnej podobe a povie nazdar, tu som :D
Tak jedine čo mi z toho vychádza - počutie hlasov v hlave a ich prisúdenie Bohu

NeznamyTHM1986

Janinka58: každí, čo sa opováži opustiť vieru tak škodí sam sebe a patrí do pekla, kde bude mučený dňom a nocou a na veky vekou? :D