Preteba: neviem mať osobný vzťah s niekým, komu nedôverujem a verím, že je nespravodlivý a favorizuje jednych nad druhými. Kebyže nie, neexistujú v Biblii state ako napr. že ten a ten už od počiatku nebol zapísaný v Knihe života. Stále sa vraví o nejakých vyvolených a pod. Veriaci si o ateistoch myslia totálne bull-shity, ale platí to aj opačne, vysvetlím neskôr. A potom si čekni,ako je odlišný Boh v Starom a Novom zákone. Ale veriaci tvrdia, že to je ten istý Boh. A sú tam šialené state, človek by musel celý život byť v kláštore a byť prísne bigotný a asketický, aby to spĺňal všetko čo je tam popísané.
Vestica: vešteniu neverím a nikdy nebudem. Nemáte schopnosť predpovedať budúcnosť (inak si už v loterii vyveštite miliony), všetko je založené len na tom, či vám ten človek uverí a podvedome k tomu potom smeruje. Jednej známej povedala veštica, že podvedie muža, ale ona to aj chcela urobiť, smerovala k tomu a potom si myslela, že ta veštica ma nejaké zazračne schopnosti. Omyl. Ale chápem, tu na SVK je lepšie robiť vešticu ako trčať niekde v sklade či za pásom. Netvárte sa prosím spirituálne, robíte to pre peniaze.
Janinka: No ty si presne ten typ veriacej, čo si zapcháva uši. Žiadny kňaz ani žiadny človek odpovede na tieto otázky nepozná a nedá ti ich. Sme odsúdení na to, aby sme sa odpovede dozvedeli až po smrti.
ped: To, čo vravíš, sú len naučené frázy. Metoda cukra a biču ako za stareho dobrého komunizmu, čo? Ale k výhradám voči Bohu si mi neodpovedal.
siimusaa: Som na tom podobne ako ty. Lenže pochybujúci veriaci v očiach týchto z fóra = zlí. Všimni si ako si pred tými výhradami zapchávajú uši. Posielajú ma za kňazmi. Ale sami na to nedokážu odpovedať. Lebo vela nevysvetlitelných vecí sa dá prijať. Ale okatá a očividná nespravodlivosť, kt. spochybňuje Boha ako spravodliveho či milosrdneho nie.
Ovecka: v nadpise som sa nie priliš šťastne vyjadrila, ide o to, že verím, ale nedôverujem. Ja by som dokázala prijať ten koncept viery ktorý popisuješ, keby každý nemal rôzne šance na spásu.
NeznamyTHM1986: Vieš, všetko čo chcem, sú odpovede na moje otázky, kt. kým som živá nedostanem. Lebo ludia ich nepoznajú. Predstav si teraz, že ja v Boha verím. Verím napr. preto, ked sa pozriem na svet okolo seba, prírodu, zvieratá, ako dokonale funguje ľudské telo, verím v existenciu duše, ktorú môžme priamo vidieť, ked sa niekomu pozrieme do očí, ked reálne cítime bolesť/lásku niekde tam pri srdci. Nie sme určite len telo. Desí ma to všetko pre to, že veľa z toho čo vidím, že Boh urobil, je dobré. Aj ked si vezmeš 10 Božich prikazani, a odrataš tie čo sa týkajú Boha, tak môžme považovať za dobré ked niekto povie nekradni,nezabijaj atd. Takže, áno, ak si pripustime že existuje, veľa z toho čo stvoril je krásne a dobré. A potom sa z tohto uhlu spýtaj, či taký Boh môže byť zlý, ak stvoril takú krásu ako sú lesy, štebot vtákov, moria, šteniantka atd.
Lenže ked už príde na ľudí, je to iné. Tu panuje hrozná nespravodlivosť a tie prikazy zakazy mi prídu odpojené od reality. Ako Boh domyslel to s tou reprodukciou u ľudí fakt nechápem. Dnes je proste iná doba. Mladí ľudia si jednoducho nemôžu tu na svk dovoliť mať veľa detí. Neuživili by ich. A mali by ich ak by dodržovali to prikazanie. Lebo predsa nie sú z kameňa (jedine že by nosili pás cudnosti a spávali oddelene :D). Dnes ľudia majú vzťahy manželstvá deti neskôr ako kedysi. A je zlé že sa chcú ludia zabezpeciť a najprv musia veľa pracovať a hypotekou sa doživotne aj tak zadlzit, aby mali kde byvať? A pozor, tu nehovorime o nadštandarde a luxuse, ale o zakladnej potrebe ludi mat strechu nad hlavou a uživiť seba a deti.
Je zlé ak žena ide robiť karieru lebo sa boji že ju raz muž opustí a nechá samu s detmi s min. prijmom? Je správne a spravodlivé, že sa niekto narodí iný (postihnutý napr.) a preto nikdy nezažije partnersku lasku?
Ale k tvojmu zosmiešňovaniu veriacich: toto nezaberá, ver mi. Len tým vytváraš väčšie steny medzi vami ked ich označuješ za hlupych či psychicky chorých. Oni to robia zo strachu a zo strachu zrejme aj veria, že Boh je dobrý a nepripustaju si napr. moje/tvoje pochybnosti. Ani svoje. Nechcu to počuť. Chcu sa zameriavať len na to pekné a dobré, čo Boh stvoril. Veľa, veľa z našich rozhodnuti v živote ovplyvnuje strach. Aj ateistov, aj veriacich. Je to asi tá najväčšia metla ľudstva a ľudia dokažu veriť a urobiť aj uplne šialené veci ak veria, že je to tak správne, alebo že im niečo hrozí. Čiže: ľudia nie sú hlupi, len vystrašení. A zo strachu sa netreba nikomu vysmievať, lebo strach mame v sebe v roznych dávkach uplne všetci. Ale poukázať na to a vyhodiť im výčitky na oči je podľa mňa oveľa lepšia cesta.